Objave: 262
Teme: 37
Ocena:
0
V krušni peči smo doslej kurili (večinoma) butare in les listavcev.
Sedaj smo na dvorišče dobili traktorsko prikolico smrekovega lesa (ostanki iz žage). Dva od "komentatorjev" sta bila mnenja, da bo zadeva "uničila" dimnik s smolo. Po drugi strani pa je kup ljudi mnenja, da se je včasih veliko kurilo samo z iglavci in ni bilo težav.
Kakšno je vaše mnenje?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Unicilo ga ne bo. Starsi ze 55 let(stedilnik vsak dan, pec 1x tedensko poleti, pozimi skoraj vsak dan) kurijo vecinoma les iglavcev, dimnik sami ometajo pa se kar stoji. Sem ga pred leti enkrat sezgal ker je dimnikar zahteval da odstranimo katranaste obloge na dimniku. Pa se te ne vem ce so samo zaradi iglavcev nastale.
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Tudi mi smo na stari bajti kurili smrekovino v krušni peči. Na vrh sem dal pa kako bukovo poleno da je bilo več haska. V šporhet sem pa metal bukova drva.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
V krušni peči se da kurit to, kar v vseh drugih pečeh ne moreš. Pri nas se samo v krušni peči kuri klasije od koruze, debele veje od vrbe - bekve - za vezavo v vinogradištvu, ostali razni odpad pri pridelavi drv...... V krušni peči dobi kurivo dovolj kisika in ima tudi višjo temp, izgorevanja. Pazi samo to, da ne daš preveč smrekovine naenkrat, ker bo potem predivje gorelo in bo šel plamen v dimnik. Tukaj jaz ne vidim težave, sa se bo smola zaradi tega nabirala v dimniku. Ker krušna peč imam veliko primarnega in tudi sekundarnega zraka. Samo moraš imeti dostop zraka v hišo oz. sobo kjer se kuri v peči. Okno obvezno odprto na kip *V*.
Objave: 928
Teme: 7
Ocena:
0
malo spremljaj kaj se dogaja v dimniku. včasih so samo butare v peč letele, večinoma so bile smrekove.
pred nekaj leti smo gradili novo hišo pa je ostalo en kup krajcev. no, teh verjetno niti nismo dobro posušili, ker pač zlagaš da gre čim več noter, in krajce se da precej lepo zložit. so malo celo zaplesnili. skratka, po pol leta kurjenja se je vnel dimnik. očitno je bilo slabo izgorevanje s preveč vlage. a to ni bilo pri krušni peči ampak stari centralni.