PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Projekt prisilnega prezračevanja z nekaj dodatki

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani,

po skoraj 5 letih (od vselitve), je prišel čas, da grem stopničko višje iz vidika samega konforta bivanja, torej projekt prisilnega prezračevanja z nekaj dodatki.

Ker mi je vaše mnenje pomembno, še posebaj pa izkušnje uporabnikov in predvsem kompetentnih strokovnjakov bi vas prosil za nasvet oz. usmeritev.

Še nekaj dodatnih informacij:
+gradnja Porotherm Dryfix, 15cm EPS izolacije (s prvim nanosom lima)
+3 slojna okna, el. alu rolete
+v kompletu talno ogrevanje v kombinaciji s TČ (zrak/voda) z 200l zalogovnikom (in 300l bojlerjem)
+bivalna površina je v celoti v pritličju (120 m2, višina stropov 2,6m)
+mikrolokacije so že postavljene (5 vpihov/8 cevi, 5 vlekov/8 cevi)
+prezračevalne cevi fi75 (napeljane oz. nekatere še bodo na pološči mansarde)
+mansarda je neizdelana (in tako tudi ostane, do trenutka odločitve otrok (čez cca. 20 let) ali bi si želeli urediti zgoraj stanovanje)
+na zgornji plošči je trenutno 2x4cm EPS, ko bodo cevi dokončno položene, se bo dodala še ena plast 4cm EPS
+lokacija prezračevalne naprave bo v t.i. kurilnici (že dediciran prostor)

Kot sem napisal že zgoraj bi rad imel implementiran sistem prisilnega prezračevanja, ki bo omogočal poleg klasičnega prezračevanja, rekuperacije, filtriranja ipd., tudi:
+v poletnem času hlajenje zraka
+zimskem času ogrevanje zraka
Za omogočanje predogrevanj/ohlajanja dovodnega zraka bi uporabil TČ, ki ima možnost tudi hlajenja.

Sedaj pa kar izzivu, za namen predogrevanj/ohlajevanja dovodnega zraka bi se uporabil predizmenjevalec (ki bi bil povezan s TČ) ta pa naprej na rekuperator, sedaj pa me zanima sledeče:
+kako je s kondenzom oz. vlažnostjo
+kakšen izkoristek se lahko pričakuje ob npr. zima -5 stopinj vhodni zrak (notranja temperatura v bivalnem delu je 23 stopinj) oz. poleti +30 stopinj vhodni zrak (notranja temperatura v bivalnem delu je 25 stopinj)
+ali je potrebno prezračevalne cevi (torej razvode izolirati, ala tipa armaflex)

Ima ta ali podoben sistem že kdo implementiran? Trenutno najbolj zanimiva naprava je seveda Zehnder q350 enthalpie...

Vsako kakovostno mnenje oz. priporočilo bo prišlo prav.

Hvala za pomoč in odziv.

lp, Jure
delam ravnokar podobno. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=67334&start=45[/url]

TČ bom uporabil za mrzlo vodo za centrlani konvektor, dovodne cevi so izolirane. Prav tako razdelilna škatla. Odvodnih ne bom izliral, ker ni potrebe.

Imel bom centralni konvektor cca 8-10kW, da bo razvlaževanje/hlajenje poleti učinkovito.

Če bom ta sistem uporabil za ogrevanje...ne vem...bomo videli.
Sem pa psotavil nekaj več dovodnih cevi v ventile kot je predvideno zgolj za prezračevanje.

30m3/h po cevi za hlajenje ni nič...sicer pa je odvidno koliko toplote ti bo pravzaprav noter sekalo.

Mene bolj moti prevelika sopara poleti zvečer, kar pa rešiš z razvlaževanjem.
Nič nisi napisal kakšen tip TČ imaš. Navadno odpadni zrak iz rekuperatorja uporabi še TČ!
Ker gre v primeru ogrevanja in hlajenja preko klasičnega rekuperacijsko prezračevalnega sistema za zelo majhne moči, največkrat nastane problem pri hlajenju, kjer je proizvodnja hladu nesorazmerno večja s potrošnjo. Zaradi nizkih pretokov potrebuješ čim nižjo možno temp. hladilne vode za vsaj nekaj učinka. S tem se pojavijo problemi kondenziranja, velika izguba energije pri preklapljanju na gretje SV...
Za namene hlajenja in razvlaževanja je bolje uporabit namenski hladilni agregat in plinski izmenjevalnik v sistemu prezračevanja. Pri gretju pa lahko enako uporabiš plinski izmenjevalnik in izkoriščaš pregrete plinske pare kompresorja.
Seveda je najboljša in najcenejša rešitev nakup ustrezne namenske naprave, ki združuje TČ in rekuperator z vsemi prednostmi, ki jih lahko takšna naprava omogoča.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sassapo: Kako pa uporabiš odpadni zrak iz rekuperatorja?
izpuh pripelješ recimo k ventilatorjem od TČ ?
No potem sem v pravo smer razmišljal. Sem o tem imel idejo tudi sam.
Pa se dejansko pozna? ker ventilator od tč je kar konkreten v primerjavi z izmenjavo zraka v bajti?
jah....če rekuperator da 300m3/h, TČ pa ponuca 4.000m3/h, potem si pač lahko predstavljaš, da je vlačenje cevi do TČ smiselno le, če je blizu vse skupaj itn.
Ja sam še vedno ne vem ali TČ ali kotel na polena. No v primeru TČ mi je ravno to padlo na pamet, da bi odvod zraka lahko peljal v podstavek TČ, da bi vsaj preprečeval zmrzal, pa topel zrak bi se itak sam dvigal gor do TČ.
Točno tako! Če imaš to možnost napravi! Boš malenkost izboljšal izkoristek, kar je pa najpomembneje, defrosti bodo hitrejši in popolni, brez vsakih ostankov ledu :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pozdrav, najprej hvala za odgovore/mnenja.

TČ je zrak/voda, Hotjet. Glede samega izpiha se strinjam in bo le-to mogoče urediti tudi pri meni (sem razmišljal v tej smeri).

@Sassapo: lahko prosim podrobneje opišeš/kako bi glede moje želje izgledala predlagana rešitev, predvsem pa kaj to pomeni v smislu finančne investicije, če potrebuješ še kakšen vhoden podatek pa seveda sporoči
Iskanje po temi