PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri moč toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zanima me, kake moči toplotnih črpalk imate, ter kake so hiše (izmere, izolacija)

na knutovi strani sem si snel obrazec, s katerim sem preračunal, da bodo izgube pri -18C cca 6 kW. Gre se za hišo 9*12,8 P+M, izolacijo 15cm ter 25cm mansarda. T.Č. je voda7voda ter talno gretje. Imeli bomo tudi kamin.

Zdaj razmišljam, če bi bila predlagana 6kw črpalka sploh zadostna? tistih par dni na leto, ko je hladneje kot -18 (če sploh je), pa bi še malo dogrel s kaminom, ki bo imel vgrajen vodni register in bo ogreval prostore, kakor tudi vodo v hranilniku.

Ker bi isto toplotno črpalko uporabil tudi za sanitarno vodo, razmišljam, da bi glede na gornji izračun kupil 9kW.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
verjetno boš imel tudi zalogovnik?!..torej bo 6 kW več kot dovolj!

- 16 pa je približno 2 x letno ob 6-ih zjutraj (če je sreča), drugače pa se zimske temparature gibljejo v povprečju okoli 0 stopinj...kar pomeni da bojo tvoje izgube v povprečju 3 kW.

Če boš pa kdaj za dušoo še kamin prižgal bo pa pregrel hišo še za naslednje tri dni.
Sistem ogrevanja sem si zamislil nekako takole:

- talno gretje, v kopalnici še talno električno za prehodna obdobja

- toplotna črpalka voda-voda ter zalogovnik toplote cca 1000l in bojler za sanitarno vodo 300l.

- kamin, z vodnim registrom, ki ogreva zalogovnik in/ali bojler

- dimnik iz rostfreia, okoli njega narejena škatla ki je z dvemi cevmi fi 100 povezana s kopalnico. Tako bi toplota dimnika s pomočjo ventilatorčka ogrevala kopalnico.

Na ta način bi toploto kamina maksimalno izkoristil (segreval oba bojlerja, dnveno sobo. jedilnico in kuhinjo, ter še kopalnico). Če kamin nebi kuril, pa bi zadevo prevzela toplotna črpalka.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
Glej, ki dejstvo, da so dimniške tuljave izolirane, ima svojo funkcijo...
Si kaj razmisljal. da bi svojo TPČ upoabljal tudi za pohlajevanje hise? A kolicino pretoka vode v vrtini imas zadostno?

Lp,Klemen

p.s.Kdo ti bo luknje vrtu?
Sreča spremlja hrabre...
Iskanje po temi