PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitve temperatur

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kake imate nastavitve oziroma kakšne so optimalne za pravilno delovanje sistema. Gre se pa za uplinjaka in zalogovnik. Zanima me predvsem vklop črpalke, dt izklopa črpalke glede na nastavljen povratek, da ne pride do ohlajanja zalogovnika...
splošno bi jaz naredil takole (manjkajo podatki, kako je rešena regulacija povratka, kateri kotel, itd.):
- temperatura povratka - 60°C je nek splošni parameter. so kotli, ki imajo raje več.
- (a) vklop kotlovne črpalke - 58 do 60 °C kotlovne vode, če je povratek reguliran elektronsko z motornim ventilom.
- (a) izklop kotlovne črpalke - odvisno od rešitve regulacije povratka. če je elektronika, z motornim ventilom, je itak krmiljeno z elektroniko ki gleda tempertaure v hranilniku.

- (b) vklop kotlovne črpalke na termostat dimnih plinov, če je regulacija povratka rešena termostatsko (ladomat in podobno), recimo dimni plini čez 120°C
- (b) izklop kotlovne črpalke, ko kotel ugasne, recimo temperatura dimnih plinov pod 120°C

jaz imam uplinjaka, ki ima lastno krmiljenje kotlovne črpalke in sploh nimam kakega vpliva, ker je vklop nastavljen fiksno na 60°C. kotlovna črpalka se izklopi, mislim ko pade nazaj na 58°C. rešitev je nekoliko nerodna (sicer jaz kotel poganjam brez hranilnika, a to ne vpliva na vklop črpalke), ker sigurno pride do ohlajanja hranilnika skozi kotel, če je le-ta "napolnjen" do dna.
kotel je uplinjak, povratek je reguliran z motornim pogonom preko wdc20, črpalko vklaplja in izklaplja regulacija kotla
Meni,ena regulacija varuje povratek kotla in skrbi za kostantno temperaturo v stanovanju. Ogrevam z peleti brez hranilnika tople vode.
lesko Napisal:kotel je uplinjak, povratek je reguliran z motornim pogonom preko wdc20, črpalko vklaplja in izklaplja regulacija kotla
podobno kot pri meni.
moj nasvet:
če lahko nastavljaš, nastavi na 60, za začetek, in opazuj hranilnik. če je ob dogoretju kotla v hranilniku spodaj več kot 60°C voda, potem točko vklopa/izklopa dvigni. če je nižja, pusti na 60.
Pri meni zadeva dela takole : peč ima svoj krmilnik, kateri krmili elektromotorni pogon ventila zalogovnika ter obtočno črpalko grelnika sanitarne vode. Ogrevanje hiše pa ima svoj krmilnik, kateri je odvisen od zalogovnika in količine vroče vode v njem.
Ko zakurim, se pri temperaturi 40 stopinj v kotlu vklopi obtočna črpalka, katera krožno žene vodo samo skozi peč, saj je pogon ventila na zalogovnik zaprt, temperaturne razlike med zgornjim in spodnjim delom peči v tem primeru ni. Ko voda v kotlu doseže 60 stopinj prične odpirati pogon ventila kateri spusti vodo v zalogovnik. Na cevi na vrhu zalogovnika je tipalo temperature krmilnika ogrevanja hiše. Proti koncu cikla gorenja, ko pade temperatura povratka vode iz zalogovnika na 60 stopinj, pa kotlovni krmilnik zopet zapre pogon ventila zalogovnika. Delovna temperatura v zalogovniku je med 90 in 95 stopinjami, kolikor jih z enim ciklom gorenja peč ustvari. Na sobnem termostatu pa vidim vse aktualne podatke (temperatura kotla zgoraj, spodaj; zalogovnik zgoraj, sredina, spodaj; sanitarna voda bojler zgoraj, spodaj; zunanjo temperaturo; temperaturo dvižnega voda in povratka - želeno in dejansko. Zadeva vrhunsko služi že skoraj deset let. Nimam pripomb.
Ja, pa še peč : ventilatorska na drva, dolžina polen do 65 cm.
Lahko napišeš kakšna regulacija je to?
kwb? za njih vem, da s sobno enoto lahko spremljaš veliko parametrov delovanja sistema. to imajo že dolga leta, ne vem sicer ali že 10 let?
Iskanje po temi