Objave: 22
Teme: 8
Ocena:
0
Imamo hišo 130m2 bivalne površine (2 etaži), 20cm demit fasade in 30cm izolacije na mansardi. Samo talno gretje. Prav tako imamo montiramo TČ LT Daikin Altherma 8KW z samostoječo notranjo enoto (260L bojler) - vremensko uravnavanje.
Zanima me če mi lahko kdo svetuje kakšne nastavitve priporočate, saj dobivam različne informacije. Želim samo neko optimalno rešitev delovanja = nizki stroški + optimalno delovanje (gretje+voda).
Ali je bolje imeti vremensko uravnavanje ali sobni termostat...na servisu priporočajo vremensko uravnavanje saj bi v primeru sobnega termostata večkrat baje prihajalo do ohlajevanja ogrevalnega talnega kroga. Prav tako nimamo vgrajene obtočne črpalke za vodo, ker je po navodilu serviserjev ne potrebujemo (traja malce dlje da priteče topla voda). Letos smo prezračevali zgornjo etažo ker ena soba skoraj nič ne greje (inštalacija OK), monterji pa pravijo da lahko do tega prihaja ker ima TČ neko črpalko nastavljeno na 1/3 moči?
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Najboljša je kombinacija vpliva zunanje temp. in notranje. Pri meni je vpliv notranje temp. 30%, ostalo zuanja. Na podlagi tega razmerja določiš višino strmine popravka oz. krivuljo gretja. Po navadi se nastavi na priporočeno vrednost, potem pa, če ti je prehladno jo dvigneš, če je pretoplo pa spustiš. To so stvari, ki jih moraš sam nastavljat glede na obnašanje hiše. Glede sanitarne vode pomeni, da nimaš cirkulacije, za katero je potrebna obtočna črpalka. Tega nima večina hiš, ker se voda pri cirkulaciji neprestano ohlaja.
Pri obtočni črpalki za pretok ogrevalne vode je najboljše, da je na maksimalno. Ta črpalka se nahaja v notranji enoti.
Predlagal bi, da si predhodno natančno prebereš navodila.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
če te malo piknem :lol: ...toplotno veš kje imaš montirano?
Najbolje če je ogrevanje enakomerno (cela hiša). Ako je TČ premočna in se preveč pogosta zaganja in ugaša je opcija da jo nastaviš poleg vremenske krivulje tudi na delovanje preko unrikov (en del oddela, drugega počiva).
Mislim da se tvoja da nastavljat z vplivom tako preko termometra kakor preko vremenske krivulje (medsebojni vpliv) ..a termostat je meni tako tako, ker je veliko vprašanje kako ej pozicioniran, da ne potem na njegov konto ostale sobe ostajajo hladne.
Kar se pa kroženja vode tiče...poišči razdelilno omarico ta talno gretje, pa med delovanjem TČ poglej kak pretok (številke na prozornih kapicah prečitaj..na vseh...ter lociraj vse omarice) ti kažejo merilni lončki.
Potem ti bojo pa lastniki Daikink povedali kje se poveča pretok obtočne črpalke (ako se ga sploh da) oz. da vidimo kje bi lahko bil problem v hladnejših sobah
Objave: 42
Teme: 15
Ocena:
0
Jaz sem ravno v izvedbi talnega ogrevanja in pripravljeno imam za TČ Daikin altherma 8kw z 260l bojlerjem. Imel bom v vsaki sobi termostat in talno bo vsaka soba svoja veja. Ali je to sploh pametno?
Objave: 393
Teme: 3
Ocena:
0
Mi imamo tako pa ni najboljša variant. ČE bi to prej vedeli tega nebi naredili. V 3 prostorih nimamo termostatov in naj bi bili tam stalen pretok, to pa so prostori, ki jih dejansko nebi bilo potrebno ogrevati.
In potem se je pojavila težava, da v kolikor je zunaj sonce, se nam ventili zaprejo, sobe so dovolj segrete in ne rabimo talnega. Če pa ni pretoka pa se izklopi TČ, tudi ogrevanje vode, javi napako da ni pretoka. Tako smo se en večer znašli brez tople vode in potrebovali par dni, pa servis da nam je razložil v čem je težava.
Jaz bi sedaj raje naredita tako da bila ta komanda, iz TČ nekje v hiši, drugače je na TČ in potem bi na podlagi tega in zunanje temperature uravnavali. Ne pa na podlagi sobnih termostatov. Itak je tako da če imate odprta vrata ti nič ne pomaga če imaš spalnico nadavnano na 19stopin ostale prostore pa na 21 ker bo vse tam cca 21 stopin.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Vsaka soba svojo zanko to da. Kar se pa termostatov tiče. kar je SabinaV rekla, so meni tupili znalci prej. Rezultat imamo pripravljeno za en termostat v vsakem štuku, za vsak slučaj, montiran niti eden. V vsako omarico cev, če se slučajno zmislim, da bi imeli na štrom ventile. Zanekrat močno dvomim. Uravnavanje 100% preko zunanje T. Ventile "šraufamo" na roke, v narekovajih je zato, ker se jih nastavi samo enkrat in konkretno pri nas, smo vse odprli na ful pa še nič pipali, pa je dobršen del zime mimo. Znanec ima en termostat zmontiran pa pravi, da je bilo še za tega škoda denarja. Je pa res, da jaz nisem hotela ne vem koliko režimov, samo enakomerno T povsod po hiši in dvomim, da bi več T uspelo brez striktnega zapiranja vrat. pa še to je bolj tako tako ob rekuperaciji, ki ti ves zrak premeša. Samo v kopalnici imam narihtano, da bo bolj toplo - preko lojtrc in ne talnega. Trenutno pa kaloriferja, ker še ni lojter.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Talno ti viške toplote iz s soncem lokalno ogretega estriha še pomaga enakomerno raznest (porazdelit) po celi hiši, zato ga je sploh pametno ne ugašat.
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Visevipava:
Kaj pa krmilijo tvoji sobni termostati?