PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obtočna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo

Urejam kotlovnico.... in to z čim manj stroški ...

monter mi je ponudil novo obtočno črpalkostartos Pico25/1-6 (200 eur)

Sam pa imam rabljeno IMP jevo. (0 eur) Smile

Kaj mi predlagate..

Hvala.
Odvisno za kaj jo potrebuješ. 1-6 črpalka, ki ti jo ponuja je dokaj "močna" in dvomim, da jo dejansko potrebuješ pri zaprtih sistemih centralnega ogrevanja za povprečno hišo. Ne vem kaj boš poganjal z njo. Mogoče talno gretje?

Sicer je cena elektrike zaenkrat še "nizka" in predno se ti bo povrnil strošek nabave nove varčne črpalke, bo minilo veliko časa. Tako, da po tej plati se ti verjetno ne splača. Kljub temu pa sem mnenja, da se pri obnovah splača vzeti varčno črpalko vsaj za montažo pri ogrevalnih krogih. Diferenčna regulacija tlaka je dobrodošla, še posebej pri starejših sistemih, da ne piskajo radiatorji. Poleg tega te črpalke, pri sodobnih sistemih delajo veliko ur in je razlika ali ti črpala porablja 10ur na dan 60W ali 5W.

Je pa tudi vprašanje kakšno je stanje črpalke, ki jo imaš. Če je bila montirana in ni delovala leta in leta, potem je vprašanje kaj bo od nje ko bo enkrat zmontirana.
Če je edini cilj s čim manj stroški, zakaj potem sploh sprašuješ? A ne veš, da je 0 EUR manj od 200 EUR?

Drugače pa je pač odvisno od tega, kakšna je tvoja obstoječa IMP-jeva črpalka in na kakšno mesto (v kateri krog) v kotlovnici bi črpalko rad postavil.

Ponujena Wilo-va črpalka je pametna brez možnosti komunikacije. Načeloma je zelo primerna za ogrevalne kroge s spremenljivimi tlačnimi razmerami (verjetno najbolj značilen primer radiatorji s termostatskimi ventili). Po drugi strani je pa povsem neprimerna za kroge, kjer mora regulacija uravnavati pretoke (npr. skozi peči, sončne kolektorje, toplotne izmenjevalce na regulirani strani (včasih sta to obe), ...).

Aleš
Hvala za vaše mnenja, poglede.
Iskanje po temi