PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Katere stroške nosi kupec pri nakupu nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanima me sledeče: Katere stroške nosi kupec pri nakupu nepremičnine poleg plačila kupnine za naperemičnino.

Tole je postopek nakupa, kje se stroški pri npr. notarju delijo, kje plača kdo (kupec prodajalec)

prodajalec priskrbi svež zemljiškoknjižni izpisek;
če je na nepremičnini bančna hipoteka, prodajalec pridobi izjavo banke, da bo omogočila izbris hipoteke, ko bo dolg poplačan;
pravni strokovnjak (najbolje notar) sestavi pogodbo; pogodbo lahko sestavi tudi pravnik, ki ga najame nepremičninska agencija;
kupec in prodajalec podpišeta pogodbo in kupec po podpisu pogodbe prodajalcu izroči aro;
prodajalec v roku 15 dni vloži pri pristojni davčni upravi prijavo za odmero 2 % davka na promet z nepremičninami in nato v 30 dneh plača davek;
davčna uprava po plačilu davka na pogodbi potrdi, da je davek plačan in prodajalec izroči izvod pogodbe notarju;
notar overi podpise in pogodbo shrani; če nakup poteka preko nepremičninske agencije, pogodbo shrani nepremičninska agencija;
kupec nakaže (izroči) prodajalcu kupnino;
prodajalec obvesti notarja ali nepremičninsko agencijo, da je bila kupnina nakazana in notar ali nepremičninska agencija izroči kupcu pogodbo ter zemljiškoknjižno dovolilo, če to ni sestavni del pogodbe;
kupec poda vlogo za vpis lastništva v zemljiško knjigo;
opravi se predaja nepremičnine;
kupec uredi prepise vseh priključkov (elektrika, voda,...).

Hvala za odgovore. lpp
Stvar dogovora. Če bi bil jaz kupec bi plačal le stroške vpisa v ZK, pogojno stroške deponacije pri notarju ter seveda stroške agencije, če bi agencija vodila prodajni postopek.
Hvala za odgovor. Torej meniš, da je strošek sestavljanja kupoprodajne pogodbe na prodajalcu?
Tega nisem rekel. Stvar dogovora, kdo plača. Če pa bi se pogajal jaz, bi vztrajal pri tem, da strošek sestave pogodbe nosi prodajalec. Če pa bi mi, kdo ponudil kakšno takšno pogodbo, pri kateri bi dvomil v to, da je na podlagi zapisanega v pogodbi moj interes dovolj zaščiten (pa mi je še ni), bi želel pogodbo preveriti tudi pri pravniku - v tem primeru se mi zdi prav, da bi jaz nosil strošek pregleda/sestave pogodbe.
Iskanje po temi