PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotčna črpalka - program zaščite pred legionelo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kako je z antilegionel zaščito. Imam daikin Altherma 8kw z 260l vgrajenim bojlerjem.
Prej sem imel nastavljeno da mi je segrevalo sanitarno vodo na 50 stopinj takoj ko je padla temperatura na 40, dejansko je bil več ali manj temperatura med 40-50 stopinjami.
Sedaj sem nastavil da mi ob 5 zjutraj segreje na 50 in potem nič več ne dogreva do naslednjega jutra.
Sem ugotovil da je dovolj tople vode za vse za cel dan. Zvečer ko gremo spat je temperatura bojlerja na Althermi še vedno okoli 20 stopinj.
Zanima pa me, ali je v tem primeru ko se samo 1x na dan voda segreje na 50 potrebno nastaviti tudi program za antilegionelo ali to ni potrebno ?
V kolikor da, kako imate nastavljeno, da se vklopi 1x na teden in dela 1 uro na 60 stopinj ali kako drugače - v kolikor je to potrebno ?

Hvala za odgovor
Zaradi tega, ne! Bolj je odvisno od tega, koliko te je legionele strah.
Šalo na stran. Če je tvoj vodovodni sistem dnevno aktiven in nimaš mrtvih (neuporabljenih) krakov, se nimaš česa bati. Jaz sistem pregrejem po daljši odsotnosti od doma, to je, ko se vrnem iz dopusta oziroma kakršnihkoli počitnic (cca 2 x na leto).

Edit . Zgoraj mi je ušel en n. Mišljeno je bilo se nimaš česa bati.
Če misliš legionelo uničit, potem je tudi 60 C premalo, tako, da je vseeno ali imaš v bojlerju 20 ali 50 C. Bistvo je v tem, da v sistemu voda ne zastaja, tako, da legionela oz. tisti en serotip od petnajstih, ki je nevaren se ne razmnoži v takšnem številu, da postane nevaren za okužbo. To pa se doseže z redno izmenjavo vode v sistemu.
V Sloveniji zaenkrat še ni bil zabeležen primer okužbe v indvidualnih oz. manjših stanovanjskih sistemih.
Je pa legioneloza vrsta pljučnice, kar pomeni, da se ne okužiš z pitjem, temveč z aerosoli, ki nastanejo pri tuširanju.
Hvala za odgovore.
Potem ne bom nič spreminjal, naj ostane tako kot je.
Zdaj koliko vode točno stočimo na dan ne vem, je pa nekje od 5 zjutraj ko se segreje na 50 stopinj pa do 23 zvečer temperatura na 20 stopinj, tako da predvidevam da polovico sigurno ?
Iskanje po temi