Objave: 45
Teme: 9
Ocena:
0
Pri prenovi smo se odločili ozka balkonska vrata povečati. Ena ideja je panoramsko okno, druga pa dvokrilna balkonska vrata in navadno okno.
Predvsem pri prvi varianti se pojavi problem namestitve grelnih teles. Talni konvektor odpade ker tlaki ostanejo isti (parket) in itak ni zadostne višine estriha. Ostane rešitev s pokončnim (kotnim) radiatorjem na obeh straneh. Kakšna je učinkovitost gretja prostora s takšno namestitvijo? Se bo panoramsko okno rosilo (predvsem na sredini)? To bi zgledalo nekako tako:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")moj-albumunichr("46")com/slike/1953234/dkRxqhDqtLoVxDscunichr("46")vunichr("46")jpg[/img]
Pri varianti z dvokrilnimi vrati je pod oknom prostor za klasičen radiator 120x55 cm, v kotu pri vratih pa še za en kotni radiator. S stališča ogrevanja je to verjetno boljša rešitev. Nekako tako:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")moj-albumunichr("46")com/slike/1953234/ajIePuKgBNlCoS4hunichr("46")vunichr("46")jpg[/img]
Dnevna soba je široka 3.6m, dolga 4.8m in visoka 2,5m. Predvidena je izolacija 10 cm, trenutno je samo klasična fasada. Panoramska stena gleda na JZ in je široka 240 cm. Na nasprotni strani je 100 cm širok odprt prehod v jedilnico/kuhinjo, ki se ogreva talno. Desna stena je zunanja in je obrnjena na SZ, ob tej steni je predvidena sedežna garnitura. Spodnji prostor ni ogrevan, tla niso izolirana, zgoraj je podstrešje, ki pa bo zaenkrat po tleh izolirano z 20 cm steklene volne. Zna kdo izračunati kolikšno moč radiatorjev potrebujem za ogrevanje tega prostora?
Objave: 1892
Teme: 5
Ocena:
0
sicer nisem strojnik, tako, da ne morem pomagati, ampak izgleda mi pa cudno. a ni kaksne tretje variante?
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
če se ti ne bodo odpirala cela vrata je rešitev konvektorski radiator.
poglej na kampman.de, pa IMP klima jih bo sedaj predstavila na sejmu v celju...
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
prvo kot prvo si omsilite 3 slojno zasteklitev (pri taki kvadraturi) - glede na to, da imate namen dati 10 cm izolacije, bi mogoče svetoval da izbverete balkonska vrata z oknom ter spodaj pod okno date radiator, ki bo povsem zadostoval (s kom boste greli v prihodnje in kak temp. režim bo v radiatorjih?).
Pri nas imamo podoben primer - velika okna, balkonska vrata ter spodaj omenjeni radiator. Do sedaj zaradi zelo slabih oken radiator ni upel narediti kaj dosti (segreti), zato so si tudi naši omislili klimo, bomo pa videli ob naslednji zimi kako se bodo obnesla nova okna (troslojna, k= 0,7). Na vsak način pa bo omenjeni radiator več kot zadoščal (pa hiša še nima nikakršne izolcije). Soba pa je kvadrature nekje 4 x 3,5 in višine 2,35 metra.
Bom v naslednjih dneh prilimal še neo slikico (ko imam ravno poslikano ta del sobe).
LP
Ocena:
5
evo še sliko kako izgleda pri nas
(takod aje velikost radiatorja na vsak način več kot zadovoljiva če je spodaj)...stranskih ne potrebujete.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")mobisuxunichr("46")com/album/data/500/18215PICT3784-okno-medunichr("46")jpg[/img]
Ocena:
0
Najlepša hvala za vaše mnenje. Temperaturni režim bo 75/65. Medtem smo se že odločili, da panoramskega okna ne bo in tako ostane kombinacija okno/vrata. Razmišljali smo le, da bi namesto kotnega dali dodaten klasičen, tanjši radiator na desno zunanjo steno. Postavljen bi sicer bil za sedežno garnituro, vendar bi ga uporabili le v najhujšem mrazu. Glede na vaše mnenje morda še to ni smiselno.
Glede širših vrat (zdaj so precej ozka) me zanima vaše mnenje ali bi dvokrilna vrata skupne širine 120 cm in višine 220 cm sploh delovala estetsko ali je morda bolje da so vseeno raje le malo širša enokrilna (do katere širine bi še šlo, glede na to da troslojna zasteklitev pomeni veliko težo in obremenitev okovja)?
Hvala in LP
Ocena:
5
kot prvo ne me vikat! na netu se vsi tikamo :twisted:
osebno ne vidim nobenega smisla v dvokrilnih vratih (vsaj z mojega vidika) ker ne vidim nobene prednosti v tem - če si zaželiš zunanjega zraka stopiš ven, če pa želiš biti noter pa imaš toliko zasteklitve da svetlobe bo v izobilju, prezraćčeno pa tudi dovolj. Da bi pa iz dnevne naredil teraso pa tudi ne vidim nekega smisla.
Glede estetike pa je vse skupaj bolj stvar okusa.
Glede na to da imate namen dati (oz. že imate) še 10 cm izolacije, oken in vrat še nimate - kar pomeni da bodo nova (se pravi dobra!) se boste ob radiatorju, ki ga vidiš z moje slike te rpi tem temperaturenm režimu dobesedno skurili! Tako da ni prav nobene bojazni da ne bi zadoščal.
Troslojna okna pa so za moje pojme danes nuja! Ker pri aki zasteklitvi je greh če jih ne bi dal. Glede nosilnosti - verjetno že vejo kako nosilnost ima okovja in ali bo zdržalo vse skupaj (sicer pa, tudi če pride do povesa se da to z lahkoto spet nastaviti).
Če hočeš izmeri stene (površino) ter željeno velikost oken (z vrati vred) pa ti izračunam kak bodo toplotne izgube sobe (te pribl. kak radiator rabite).
Rabim pa povrišno zunanjih stren (npr. 2,5 metra višine* 4 metra dolžine), povrišino tal in stropa v kolikor zgornji ali spodnji prostor ne bo ogrevan (pa približno kaka temp. bo notri...če je spodaj garaža je npr. računska 10) ter seveda kvadraturo okna.
Pa bomo hitro videli o kaki moči se gre (če imaš morda podatek tudi iz kake opeke (širina) je grajena vaša hiša bo tudi doobrodošel). Bom pa delal preračuna za 10 cm izolacije (lahko tudi brez).
Ocena:
0
Glede vrat: sedanja so dokaj ozka (cca 60 cm) in delujejo kot ozko grlo. Zdaj imamo priložnost to popraviti.
Površina zunanjih sten: 3.6 x 2.5 + 4.8 x 2.5
Površina oken: 1.2 x 2.2 + 1.2 x 1.3
zaenkrat so predvidena dvoslojna stekla (k=1,1)
zunanje stene: debelina 35cm, votli opečni bloki (po moje običajni bloki za gradnjo iz začetka '70)
predvidena fasada z 10 cm izolacije (verjetno ne takoj)
površina tal: 3.6 x 4.8
spodaj: garaža/shramba neogrevano
zgoraj: odprta podstreha, predvideno začasno 20 cm steklene volne po tleh
Če ni preveč dela bi mi prišel izračun tako z kot brez izolacije na zunanjih stenah. Hvala!
Ocena:
5
Evo takole nekako:
preračun sem delal za betonske votlake 30 cm (so slabši od vaših...pa kake hude razlike ni)
upošteval sem našo računsko temp. za naš kraj to je - 13° C, torej so podane izgube za to temperaturo
V garaži sem upošteval temp. 10 stopinj, ter da imate pod estrihom pribl. 2 cm izolacije.
Okna sem upošteval isto kvadrature kot pri nas (se pravi z moje slike) - skupaj z balk. vrati 4,3 m2.
Za zgoraj sem upošteval kot da je plata ter zunanja temperatura.
Prvi primer:
Upoševano brez vsakršne izolacije (zgoraj, in na stenah), okna k= 1,1
Izgube 3 kW (!!!!)
Drugi primer:
Upoštevano izolacija (položena) na strop oz. zg. plato, okna k= 1,1
Izgube 1.4 kW
Tretji primer:
Upoštevana izolacija zgoraj (20 cm) ter 10 cm izolacije na stenah, okna k= 1,1
Izgube 0,7 kW
Četrti primer
Upoštevana izolacija iz primera 3 ter okna k= 0,7
Izgube 0,6 kW.
Torej rečeno po domače...v kolikor imate na stropu zgolj plato brez vsakršne izolacije boste na ta račun izgubljati pribl. 1,7 kW...se pravi samo za strop potrebujete radiator moči 2 kW. Torej je položena izolacija na stropu obvezna!
Zaključek bi bil....obvezno položite na strop izolacijo in si omsilite okna. Kupite radiator moči 2 kw (to moč naj ima privašem režimu temp. vode). Ko pa boste oblekli hišo v izolacijo pa se bodo te izgube več kot prepolovile (oz. radiator bo skoraj 3 x premočan)...kar bo pomenilo ali da boste kurili na nižjem temp. režimu oz. bodo termostatski ventili toliko dlje držali radiatorje zaprte.
Če pa mi daš še tvoj mail pa ti pošljem wordov dokument v katerm boš lahko bolj natančno pogledal za vsako steno oz. okno koliko imaš izgub oz. kje je največ izgub.
LP
Ocena:
5
še glede širine vrat..seveda se splača to zdaj poštemat da bo odprtina vsaj 80 -90 cm, ne vidim pa zdaj nekega smisla da bi pa imel dvojna vrata oz. vse v steklu....pa verjetno sebodo pojavili tudi kaki problemi pri izdelavi takih dvokrilnih vrat (zgolj ugibam).
Ocena:
0
Da poročam o trenutni situaciji:
Vgrajena balkonska vrata širine 80 cm in okno s krili 2x 80 cm, k=1,1.
Po stropni plošči je položena steklena volna 14 cm. Izolacije na fasadi še ni.
Radiator pod oknom zadostuje pri trenutni zunanji temperaturi okoli 0 st. C. Ob drugo steno (za sedežno) smo dali še en manjši radiator, vendar še ni bilo potrebe, da bi ga odprli.
Hvala za nasvete!
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")moj-albumunichr("46")com/slike/1953234/GIg3hK_QQ96WEPUaunichr("46")vunichr("46")jpg[/img]