PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri etažna centralna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Ali kdo pozna rešitev za naslednji problem? Ogrevanje bomo imeli etažno na drva. Ker v naših krajih kar pogostokrat zmanjka el. toka me zanima ali obstaja kakšno varovalo pri peči, npr. če je naložena in gori na polno, potem pa zmanjka elektrike in pumpa neha delat. Ali je kakšno varovalo, da zaradi visoke temperature v peči le-te ne raznese? Prosim, pomoč. Hvala, hvala
Vsaka peč za centralno ima regulator vleka, ki preprečuje pregretje peči in posledično kotla, tako, da ni skrbi za to.
Najlepša hvala za odgovor. Lep dan
Peč avtomatsko zapre lopute za zrak in ugasne gorenje, če pa obstaja še kaj pa ne vem ker je ta trotlzihr varijanta samo da je peč vzdrževana in da mehanizmi delujejo za kar ni potrebno nobene elektronke.
Sem ze napisal en odgovor semle, pa mi je izginil...

Varianta je tudi UPS, tak za racunalnike od 600W dalje. Ga dobis ze za 50 eurov. Vse deluje, kot da je elektrika. Ce dodas se zunanji aku, lahko deluje zelo dolgo brez elektrike.

LP

Jest
Mazi1 Napisal:Sem ze napisal en odgovor semle, pa mi je izginil...

Varianta je tudi UPS, tak za racunalnike od 600W dalje. Ga dobis ze za 50 eurov. Vse deluje, kot da je elektrika. Ce dodas se zunanji aku, lahko deluje zelo dolgo brez elektrike.

LP

Jest

Si to v praksi tudi sprobal? Iz UPSov gre ven nesinusoidna napetost tako da ne vem kako to elektronika prebavi ampak če gre je vse ok in dobra rešitev.
ttomi73 Napisal:Si to v praksi tudi sprobal? Iz UPSov gre ven nesinusoidna napetost tako da ne vem kako to elektronika prebavi ampak če gre je vse ok in dobra rešitev.

Smile Probal, sicer ne bi napisal. Oce je, zaradi enakih razmer gnal centralno na en tak ostarel UPS, katerega originalni akumulatorji so smrt storili, pa sem jih zamenjal z novimi, s cetvorno kapaciteto. Zadeva je leta delovala brez problemov, z nekaj urami samostojnosti. Prej je kar nekajkrat imel polno hiso pare, ker je usekal varnostni ventil. Da sploh ne omenim, kako koristna je bila za sistem tista mrzla voda iz vodovoda, ki je bila v paniki spuscena v pregret kotel.

Zgodba o mehaniki, kjer nima kaj crknit, pa da se bo loputa pravocasno zaprla, jasno, ne drzi. Tudi preskuseno. Pri totalnem zapiranju lopute, kuhas v kotlu lesni plin, ki lahko poganja celo avto. Lahko ga pa tudi raznese v kuriscu, dimniku... Hm... Na sreco ne preskuseno, ampak samo videno pri sosedih. Pomaga samo izpraznit kurisce, kar je bilo tudi preskuseno veckrat. O nevarnosti tega pocetja, pa sploh ne bom govoril. Opekline, monoksid, pozar......

Nazaj k resitvam!

Ce je v elektroniki transformator za nizanje napetosti, se le ta cisto dobro znajde s kvazi sinusno napetostjo. Ce je pretvornik v stikalnem rezimu, pa sploh ni problemov. Tudi vecina asinhronih motorjev prav lepo brzi na kvazi sinus. Tako tudi s crpalko ni problema. Edina rec, ki lahko zmoti, je malo odstopanje v frekvenci, kar (lahko) pomeni tudi odstopanje v tocnosti ure, ampak to je res malenkostni problem, a ne?

Sicer obstojajo tudi UPS-i s pravim sinusnim izhodom, a zal ne za 50 Euricev. Obstojajo tudi 3kVA agregati za 250 Euricev, s starterjem in zagonom na kjuc, ki tudi resijo problem. Z malo znanja o elektriki in drobni modifikaciji agregatove in hisne napeljave, celo vse avtomatsko.

Aja! Pa ne postavit bencinskega agregata v kurilnico, jasno! Na zrak z njim! Dizla morda lahko, ampak spet ni za 250 Euricev... Wink Big Grin Izpuh pa kar v dimnik, pa bo.

LP

Jest
No to je pa dobra zadeva. Preizkušeno in stestirano. Thx kolega za info.
Do pregretja pride običajno zaradi človeške napake, vsaj kolikor jaz poznam ta način ogrevanja. Ponavadi pride do izpada manjšega delca lesa, ki prepreči, da bi se vrtca popolnoma zaprle. V tem primeru ne pomaga prav ničesar, kajti zelo hitro pride do pregretja prostora, črpalka se izklopi, ventil se zapre in para veselo piha in ventili špricajo. Za eksplozijo v peči, ki bi bila posledica zaprtega regulatorja vleke, pa do sedaj še nisem slišal. Zato kar brez skrbi, pri ogrevanju z drvmi, le pazit je treba.
V naslovu pise "etazna centralna"-to je lahko tudi navaden sporget z vgrajenim grelcem vode :wink:
Na takega sem se grel zadnjih 15 let in nima nikakrsne lopute,...
Tudi pri nas je kar nekajkrat "kuhal" :oops: predvsem ko so zenske zakurile na polno in sle v trgovino "za pet minut"
Ce so radiatorji tudi v zgornjem nadstropju pomaga,ce pustis na pol odprt bypass ventil-to je tisti,ki je vezan mimo pumpe :wink:
Sicer pa tudi jaz mocno priporocam UPS - v moji novi kurilnici bo,ceprav ni velike potrebe po njemu(laddomat,zalogovnik,..)
L.P. Robert
Normalno bi bilo, da v takem primeru za nastalo škodo terjaš/tožiš elektrodistributerja. Saj to je isto, kot da bi na primer v trgovini kupil računalink, ki se bo prej ali slej pokvaril, in bi zaradi tega, za vsak slučaj kupil še rezervne dele.

lp
sandi
CvetkoP Napisal:Za eksplozijo v peči, ki bi bila posledica zaprtega regulatorja vleke, pa do sedaj še nisem slišal. Zato kar brez skrbi, pri ogrevanju z drvmi, le pazit je treba.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=8&c_id=129574">http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod ... _id=129574</a><!-- m -->
Ja, kaj je bil pa vzrok? Tako kot povsod, dogaja se, ni pa stvari za posploševat.
Iskanje po temi