PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Lahko postavim 2 hiši na eni parceli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podobno vprašanje sem že zastavil:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=45104">viewtopic.php?f=4&t=45104</a><!-- l -->

Sicer ne gre za dve novi hiši, ampak za staro in novo.
Tudi v mojem primeru na parceli uradno ni mogoče graditi dvojčkov.
Zanesljivega končnega odgovora žal še vedno ne poznam.
Zakaj pa še nimaš končnega odgovora? Pridobiš lokacijsko informacijo in skočiš do dobrega projektanta ali urbanista, bolj točnega odgovora drugje ne boš dobil.
Možnost je tudi naslednja... Na celotni parceli pripravi dokumentacijo za eno hišo. Po pridobljenem gradbenem dovoljenju odparceliraš 500 m2 parcelo in za to novo parcelo pridobiš novo gradbeno dovoljenje za drugo hišo. Prej natančno preveri prostorski akt, če je taka parcelacija dovoljena.
cela parcela je 970m2, če sem prav zasledil, pa še to ne komplet zazidljiva. najbrž ne bo uspelo spravit 2 hiš gor, ne glede na parcelacijo..
edit:
tole bo točno, če citiram:
Parcela je velika 970m2 zazidljivega in nekaj malega nezazidljivega, kar pa v naši občini ni mogoče razparcelirati na 2 zazidljivi parceli, pogoj je nekaj več kot 500m2.
@ vuego: Zanimivo, sem najprej bil prepričan, da omejitev velja za parcele na splošno in kaj takega ni možno vendar sem šel preveriti par odlokov in je takšna dikcija samo za novogradnje. Kot si napisal, vse je odvisno od prostorskega akta.
vuego Napisal:... Na celotni parceli pripravi dokumentacijo za eno hišo. Po pridobljenem gradbenem dovoljenju odparceliraš 500 m2 parcelo in za to novo parcelo pridobiš novo gradbeno dovoljenje za drugo hišo. Prej natančno preveri prostorski akt, če je taka parcelacija dovoljena.
Kako/kje/pri komu lahko to preveriš?
V prostorskem aktu parcelacija ni nikjer omenjena - razen tega, da mora biti gradbena parcela velika 600 do 1500 m2.
ALi to pomeni če ni prepovedano, potem je dovoljeno?

Primer mojega svaka - pred ~15 leti je razparceliral parcelo, kjer je že prej stala hiša. Nova parcela je za kakšnih 10% večja, kot je tloris postavljene (nove) hiše. Ko sem ga povprašal kako in kaj je lahko tako zidal, sploh ni vedel, kaj ga pravzaprav sprašujem. So pač razparcelirali, dobili GD in zgradili...

@KeCko
Omenjaš dobrega projektanta, ki bo to gotovo vedel... V zadnjih mesecih sem jih zaslišal kar nekaj in prav nobeden mi ni znal odgovoriti.
A se kaj takega lahko šteje za eno hišo?
[url=httpunichr("58")//mojdomunichr("46")dnevnikunichr("46")si/sl/Arhitektura/4619/Propadajo%C4%8Di+po%C4%8Ditni%C5%A1ki+ko%C4%8Di+zdru%C5%BEeni+v+eno+domovanje]Dve hiši združeni v eno[/url]
@ postaj: Žal ne vem koga si to zasliševal ampak dober urbanist z nekaj izkušnjami na lokalnem področju in poznavanjem pristojne upravne enote bi ti lahko ustrezno dogovoril.

Seveda se včasih zgodi, da tudi strokoven nasvet komu ni všeč in potem išče okoli "pravi" nasvet in ko ga najde se ga oklene z vsemi štirimi so pa seveda vsi okoli krivi ko ne gre skozi. Pa tu ne mislim tvoj primer, da ne bo kakšne zamere.
izotop Napisal:Parcela je velika 970m2 zazidljivega in nekaj malega nezazidljivega, kar pa v naši občini ni mogoče razparcelirati na 2 zazidljivi parceli, pogoj je nekaj več kot 500m2.

Če v prostorskem aktu ni napisano, da mora biti celotna v celoti parcela v zazidljivi eup, in lahko na zazidljiv del spraviš hišo (oz. dve) in pripadajočo zunanjo ureditev, ni nobenega problema.

@postaj: Katera občina?
Sem šla še enkrat prebirat pristojni odlok:
- zahtevano je, da je pred gradnjo enostanovanjske stavbe izvedena parcelacija zemljišča v parcelo, veliko vsaj 550 m2, a NE piše, da mora biti ta parcela v celoti stavbna;
- max. velikost parcele je omejena na 800 m2
Osebno mislim, da bi šlo. Malo daljši postopek, če ni omejitev v PA glede parcelacije, pravno zdrži.

1. parcelacija na 550 + 420 m2 (ali karkoli v sklopu od 550-800 + X = 970)
2. GD za hišo na "ta veliki" parceli
3. parcelacija na 480+(70+420) (v oklepaju se združi v eno parcelo)
4. GD za hišo na 550 m2

Za nasvet se zahvaljujem za pivo :wink:
@vuego
Občina Postojna
1 2 3
Iskanje po temi