Objave: 29
Teme: 16
Ocena:
0
A ima kdo kakšno idejo, kako se da rešiti problem kjer imata dva ločena stanovanja eno skupno peč. Sepravi kako razdeliti stroške olja na čim bolj realno porabo posameznega stanovanja.
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
za vsako stanovanje se vgradi kalorimeter kateri beleži dejansko porabo energije, katero se potem deli glede na stroške vezane na ogrevanje.
Merjenje porabe tople sanitarne vode katero greje kotel je pa bolj zakomplicirano zato svetujem dva ločena kombinirana bojlerja, ki se priklopita na vejo od stanovanja.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Poišči firmo Brunata (locirana je za Bežigradom v Lj) kjer lahko kupiš merilnike toplote.
To so napravice, kis emontira na radiator (določi se tip, velikost....vse podatke o radiatorju) ki meri koliko toplote je bilo porabljeno na dotične radiatorju. Zadeva so mnotira na vse radiatorje.
TAko konec zime odčitate na vseh merilnikih koliko 'enot' je porabil dotični stanovalec s svojimi radiatorji in na podlagi teh podatkov izračunate delež koliko bo kdo plačal prinakupu kurilca (oz če plačujete sproti npr. vsak pol, lahko ob koncu sezone naredite poračun kdo je še komu kaj dolžan in za naprej določite razmerje koliko bo nasednjo zimo kdo plačeval - delež...potem pa spet spomladi delate poračun).
To je najcenejša in najelegantnejša rešitev...seveda če so ti drugi lastniki taki, da se da z njimi pametno pomenit (Oz. so tudi sami za pravično plačevanje porabljene temperature)..torej straši oz žlahta (takrat se da največ zmenit).
Torej....če imša 5 radiatorjev v štuku.....je to 25 jurjev.
So pa merilniki opremljeni zbaterijo, ki naj bi zdržala 8 let...poetm jo samo zamenjaš.
sicer ta firma ponuja te delilnike za stanovanjse bloke (da oni odčitujejo in delajo preračune) vendar ti rabiš od njih zgolj delilnik...vse ostalo delaš sam.
LP
Objave: 46
Teme: 5
Ocena:
0
Jaz imam to rešeno s kalorimetrom. Investicija za dva kalorimetra me je pršla cca 180000sit z vgradnjo.
Sanitarno toplo vodo pa merim kar z števcem. in sicer tako da odčitam porabo na mesec pri vsakem uporabniku in zračunam procentualno kok je kšn tople vode ponucu. Delež sanitarne vode pri izračunu je 10%
pri meni zgleda tole tako:
1 uporabnik porabi za CK 40 kW ( torej delež za porabo je 36%)
2 uporabnik porabi za CK 60 kW (torej delež za porabo je 54%)
če vse skupaj seštejemo je to 90%
sedaj dodamo še 10% od porabe vode..
1. uporabnik je porabil 6 m3 vode (torej delež pri porabi je 3%)
2. uporabnik je porabil 14 m3 vode (torej delež pri porabi je 7%)
seštevek:
1. uporabnik je porabil 39% energije
2. uporabnik je porabil 61% energije
da je sanitarna voda 10% od celotnega zneska izhajam iz prakse.. poleti pokurim cca 5000sit za sanitarno vodo poraba vode po uporabniku pa je procentualno čez celo leto enaka.
pozimi pokurim za ogrevanje povrpečno 50000sit na mesec
toje to(upam da nism preveč zakompliciru) ampak pri meni deluje