Objave: 157
Teme: 11
Ocena:
0
Kolikšna mora biti ekspanzijska posoda glede na količino vode v sistemu centralnega ogrevanja? Je to 5%, 10 %.... glede na količino vode?
Objave: 374
Teme: 0
Ocena:
0
mojster je meni rekel takole... ce imas se bojler na centralno 25l posodo ce ga nimas pa manjso...
Ocena:
0
Pri meni j 1000 litrov akumulator....
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
a boš imel radiatorsko ali talno/stensko ogrevanje ???
Objave: 90
Ocena:
0
Jest imam 800 litrski hranilnik od solarnega in nanj vezano tudi oljno peč ... Raztetnih posod je za 100l (bi pa bilo menda dost tudi 90 l .
Dobro se razumemo, ker nam je vsem všeč ista stvar - JAZ !
Objave: 910
Teme: 12
Ocena:
0
4% od vode v sistemu. 1000l = 25 l ekspanzije pri temperaturi od 20 do 80 se mi zdi, če se prav spomnim. mal rezerve ne škodi....
Objave: 514
Teme: 6
Ocena:
0
Bom danes zvečer izračunal za 1000l pa ti jutri javim. Tole 3,4,8 mogoče 9% odgovori so sila lovski. Na tak način ti majster določi velikost potem imaš pa probleme. Ekspanzijska posoda je duša vsakega ogrevalnega sistema zato mora biti tudi pravilno določena-izračunana.
LP
Ocena:
0
Po kopalniah je talno, drugje radiatorji.
Objave: 514
Teme: 6
Ocena:
0
Evo kako se določi ekspanzijska posoda.
Najprej je potrebno vedeti kakšen ogreavalni sistem je (bo):
1/ volumen vode v celem sistemu (cevi, radiatorji, talno, hranilnik,...)
(jaz sem vzel 1000l)
2/ temperaturni režim obratovanja max. obratovalna temperatura (sem vzel 90oC) - to je bistven podatek za velikost
3/ max. višina izmerjena od ekspanzijske posode in najvišjega radiatorja - od tega je odvisno s kakšnim tlakom (nadtlakom) mora biti napolnjena posoda (sem vzel 10m)
Izračunati je potrebno za koliko se razširi voda pri temp. razliki 90oC in 10oC: Vv=Vcel*(u2-u1) Vv=1000*(1.0359-1.00027) Vv=35.6l
Torej to je volumen vode, ki jo mora ekspanzijska posoda sprejeti. Vendar to ni imenski volumen posode, le-tega se nato izbere iz ustreznih tabel proizvajalcev (različno od proizvajalca do proizvajalca) ponavadi je imenski vsaj 1-2x večji.
Recimo za Reflex ekspanzijske posode (izračun po DIN4807-2):
Volumnu vode Vv se doda še rezervna prostornina 5l (0.5%Vv) in se to pomnoži s faktorjem
(pe+1)/(pe-p0)
pe=2 bar - končni tlak v sistemu pri max. obratovalni temp. (razlika med tlakom odpiranja varnostnega ventila in rezervo=0.5 bar)
p0=1bar - tlak polnitve ekspanzijske posode (1bar za 10m višine) ta tlak (v ekspanzijski posodi) se lahko izmeri le takrat, če v sistemu ni vode ali pa je vgrajen poseben servisni ventil.
Tako znese imenski volumen za naš primer 121,8l. Iz kataloga se izbere naslednja večja posoda - izberem 140l. Kot zanimivost naj povem, da lahko za tak primer kot je naš izberemo posodo direktno iz kataloga.
To je to. Paziti je potrebno še na pravilen tlak polnitve sistema z vodo to je za naš primer 1.3 bar (p>=p0+0,3).
Mogoče še edino tole. Ta tlak polnitve-nadtlak, ki je v ekspanzijski posodi (p0) od tega je zelo odvisno koliko vode lahko sprejme naša posoda.
Primer: ekspanzijska posoda imenskega volumna 140l lahko obratuje pri tlaku polnitve (varnostni ventil 2.5 bar):
p0=0.5 bar s 1720 l vode v celotnem sistemu (tlak polnitve sistema z vodo 0.8 bar),
p0=1 bar s 1070 l vode v celotnem sistemu (tlak polnitve sistema z vodo 1.3 bar) in
p0=1.5 bar s samo 360 l vode v celotnem sitemu (tlak polnitve sistema z vodo 1.8 bar).
Velike razlike ne?
Še to nekatere ekspanzijske posode (Elbi) so že na začetku napolnjene na 1.5 bar. To pa zato, ker se ekspanzijske posode polnijo z dušikom da ne korodirajo od znotraj in ne z zrakom, ki povzroča korozijo. Zato je lažje ispustiti iz posode nekaj dušika, kot pa ga napolniti. Vendar teh 1.5 bar-a še ne pomeni, da mora biti tako. To je odvisno samo od višinske razlike posode in najvišjega radiatorja.
Izbira ekspanzijske posode je dokaj simpl stvar največja umetnost je določiti-izračunati količino vode, ki jo imamo v sistemu.
LP
PS: Sem naredil napako tako, da sem zdaj popravil - z rdečo
Objave: 639
Teme: 18
Ocena:
1
Hvala blautherm, sem tudi sam dobil en občutek o velikosti raztezne posode za svoj primer: 110 litrov vode v sistemu bi ne smelo biti preveč, da ne bi uporabil kar v ohišje plinskega kotla vgrajene 10 litrske posode. Majstri ti kar hitro radi kaj dodajo.
Objave: 1855
Teme: 7
Ocena:
15
Da še jaz pristavim lonček.
Zamenjal sem ventile na peči, ker so spuščali, zamenjal sem tudi ekspanzijsko posodo, ker je iz ventilčka tekla voda. Ekspanzisko posodo sem dal 40L prej je bila 35 litrska. V sistem sem ponovno natočil vodo in vso stvar odzračil. Ko sem zakuril peč tlak spet niha za 0,8 bara, kar ni vredu. Tlak v peči je 1,2 bara, tlak v ekspanzisjki posodi pa 1 bar (kupljena je imela 1,5 bara, največji tlak pa je 5 barov). Ekspanzijska posoda je vzporedno z merilcem, ki kaže pritisk vode v peči in je priključena na povraten del vode, torej hladni del. Ko potrkam na ekspanzijski posodi se zdi, da je prazna tudi ko tlak v peči naraste, torej ko greje. Vode je cca 300 litrov, zunaji bojler ni vštet razen plašča, ki greje bojler. Kaj bi lahko bilo narobe?