PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Obdavčitev pri sklenitvi darilne pogodbe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S partnerko imava namen nadzidati mansardo na obstoječem objektu. Objekt in celotno zemljišče je last mame moje partnerke. Skupaj z njenima staršema sedaj živimo v njihovem stanovanju. Otroka in moja partnerka so prijavljeni na tem naslovu med tem ko sem jaz prijavljen na naslovu moje matere. Mati moje partnerke želi z darilno pogodbo podariti določen del zemljišča za možnost nadzidave. Zaradi enakopravnosti pri lastništvu ter manjših stroškov obdavčitve, bi nam najlažje bilo to, da se v isti darilni pogodbi navede oba prejemnika darila ( mene kot zunajzakonskega partnerja in pa njeno hči ) vendar je vprašanje; glede na to, da nisva poročena, nisva prijavljena na istem naslovu kjer živiva z otrokoma. Kaj mi svetujete glede tega primera in katero naj optimalnejšo pot ubrati ?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Prvi dedni red t.j. tvoja partnerka je v primeru darovanja oproščena plačila davka.
Najhitreje zate pa je, da naredite kupoprodajno pogodbo,
pri čemer je za plačati 2% davek od v pogodbi navedene kupnine.
kakšno ceno pa lahko napišeš v pogodbi? Mora biti realna ali je lahko precej manjša?

Pa verjetno plačaš davek samo od polovice vrednosti, če boš npr. samo 50% lastnik?
Tako je samo od polovice. Polovico boš kupil, a ne?
Cena mora biti realna - poglej ocenitev, ki ste jo pred dvema letoma
dobili s strani GURSA (geodetske uprave).
kaj pa če je bila vmes narejena parcelacije zaradi več lastnikov in so se m2 razdelili drugače? Je potem treba vrednost takratne parcele deliti s kvadrati in potem pomnožiti s številom kvadrotov katere si dobil?
Izvenzakonska skupnost je izenačena z zakonsko, skupno prebivališče ni edini pokazatelj in dokaz za priznavanje izvenzakonske zveze. Bolj trdni dokaz je, da imata skupne otroke, in da zvezi noben ne oporeka. No, če pa se greste kakšno samohranilstvo, pa spodaj napisano ne velja:
v pogodbi se najprej nepremičnina daruje s strani mame na hčero, nato pa ta polovico svojega dela podari partnerju. V tem vrstnem redu se ohranja 1. dedni red.
Iskanje po temi