PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Talno pri adaptaciji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Nameravam adaptirati zgornje nadstropje hiše, ki je bila pred petnajstimi leti že renovirana. Težavo vidim pri vgrajevanju talnega gretja, saj so pri prejšnji renovaciji na monta ploščo naredili estrih direktno brez vmesnega sloja izolacije ali vsaj kakšnega polivinila. Prav tako je v samem estrihu mreža, tako da se podiranje takega estriha verjeno ne obnese najbolje (niti za mojstra, niti za monto). Ker mi tako v vodo pade montaža klasičega talnega ogrevanja se ogrevam za sistem Uponor Minitec ki naj bi zahteval minimalno višino vgradnje. Zanima me če je omenjeno zadevo kdo že videl ali montiral in ali obstaja kakšna podobna cenovno ugodnejša rešitev.

Hvala!
To tudi mene zanima! Ker mi zgleda tole dobra ideja. Sploh, bi nama z možem tole prišlo prav, ker imava v mansardi ta problem, da imava le 7 cm prostora pod okni( :evil: ta najin arhitekt!), ki so do tal (in že vgrajeni), pa bi tudi rada imela talno gretje. Tako da, če ima kdo o tem kakšne informacije, kako se stvar obnese,...bi bila zelo vesela.
Na monta plati je estrih vlit direktno na plato, ti bi si pa zdaj rad tam uredil stanovanje?

Hehe...se hecate (vsi skupaj!?)...že s konkretno merico izoalcije je monta plata za en velik dr.ek z vidika prenosa zvoka. Takole brez bo pa katastrofa. Slišali boste vsak prdec drug drugega, ne vem kao si predstavljate živeti skupaj - znosno sigurno ne bo šlo.

Ne išči bljižnic....najdi način kako boš spravil ta estrih ven, pa naredi kot ej treba (vključno s talnim gretjem) ali enostavno reskiraj še 10 cm višine, pa daj 4 cm izolacije (2+2 cm), plošče za talno brez izolacije ter čez estrih (Upam da monta ne bom imela nič rpoti novi obremenitvi...).
Brez izolacije bo tole talno lahko hitro spodaj stropno gretje postalo.

Poznam primer iz soseske, da so vsi "točno" vedeli, da ni izolacije. Štemanje pa je pokazalo, da je spodaj vendarle bil heraklit (ali nekaj temu podobnega). Poizvedovanje je pokazalo, da se je skozi leta zadeva izgububila v prevodu - so mislili, da heraklit ni izolacija oz. da šteje samo stiropor in ostalo (glede izolativnosti heraklita so sicer imeli vsaj delno prav). Ne rečem, da sami ne ločite kaj je kaj, ampak da niste bili zavedeni, tako kot moj znanec? Ali ste res prepričani, da ni prav nobene izolacije?

Ne poznam uponorja in ne cen. Od "nizkih" zadev bi bilo smiselno preučit morda še spodnji link. Vem pa, da harreither že itak ni poceni...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.harreither.com/si/proizvodi/prenos-toplote-ogrevanjehlajenje/modul-klimatska-tla/">http://www.harreither.com/si/proizvodi/ ... atska-tla/</a><!-- m -->

-----------------
Pri teh obnovah pa mi nikoli ni bilo jasno zakaj nihče ne pomisli ali vsaj omeni možnost stenskega ogrevanja. Stensko je sicer nekaj dražje od talnega. Če so tlaki ok bi znala biti skupna cena menjave še nedotrajanih tlakov in vgradnja ekskluzivnejših "nizkih" talnih variant cenovno blizu morda pa celo dražja od stenskih variant. Vem da obstajajo stenske variante, ki so že vgrajene v mavčne plošče (se "le" še prekita in pobeli).
Prednosti bi bile v primeru:
- ko je višina problem
- ko so tlaki povsem OK ali se jih da za majhen denar obnovit (npr. zbrusiti parket)
- veliko ljudi se ob obnovah srtečuje z nekvalitetnimi ometi in se po stenah itak nekaj "čara"
- v velikem številu primerov gre za stene, ki imajo danes nemoderen izgled (bavalit...)
- veliko ljudi se zaradi talnega gretja počuti omejenih pri izbiri talnih oblog
cinik Napisal:Brez izolacije bo tole talno lahko hitro spodaj stropno gretje postalo.

Poznam primer iz soseske, da so vsi "točno" vedeli, da ni izolacije. Štemanje pa je pokazalo, da je spodaj vendarle bil heraklit (ali nekaj temu podobnega). Poizvedovanje je pokazalo, da se je skozi leta zadeva izgububila v prevodu - so mislili, da heraklit ni izolacija oz. da šteje samo stiropor in ostalo (glede izolativnosti heraklita so sicer imeli vsaj delno prav). Ne rečem, da sami ne ločite kaj je kaj, ampak da niste bili zavedeni, tako kot moj znanec? Ali ste res prepričani, da ni prav nobene izolacije?

To rekla-kazala tudi jaz poznam, zato bom vsekakor "zaštemal" en kvadrat da se pokaže dejansko stanje. Sem pa malo v dilemi kako to štemanje prenese monta plošča? Kako so se tega lotili v primeru ki ga poznate?
Bo dovolj že manj kot kvadrat.

Sicer pa kot prvi test - na nekem mestu, kjer bo najmanj moteče in veš da ni vodovodne ali druge napeljave povrtaj z svedrom malo večjega fi pa boš hitro videl koliko je ura. Ustavi takoj, ko boš videl rdeč prah - da ne prideš v spodnji prostor (pomeni da si prišel do stropnega polnila, če je plošča res monta). Na stiku estrih/izolacija (če vendarle obstaja) bo pa sveder itak poletel skozi. Ne boš pa s tem našel folije - izolacijo pa.

Če te bo zanimalo še več - vzameš sveder še večjega fi (vodovodoraji imajo skoraj zmeraj take v redni opremi - poprosi katerega, ki ti bo prišel ponudbo dajat) pa boš videl in lahko izmeril tudi prerez plasti.

Drugače pa če boste na koncu dodajali tlak - preko aktualnega stanja statiko preverit, da ne bo kaj narobe.
mihav Napisal:Sem pa malo v dilemi kako to štemanje prenese monta plošča? Kako so se tega lotili v primeru ki ga poznate?

Jaz ne pričakujem problemov. S štemarico previdno da odbiješ zgolj in samo estrih in se ti ne zabija v samo plato - konec koncev ima tudi sama monta čez vlitega še par cm betona kar ji daje neko stabilnost in mora te vibracije prenesti.

Jaz sem sicer štmal monto, kjer je bilo spodaj 2 cm stiroproja, v drugem rpimeru pa betonska plata ter estrih direktno na plati (Brez vmesnega sloja).3

Obvezno pa ta del poštimaj, ker drugače ti bo zelo zelo žal.
vincent Napisal:
mihav Napisal:Sem pa malo v dilemi kako to štemanje prenese monta plošča? Kako so se tega lotili v primeru ki ga poznate?

Jaz ne pričakujem problemov. S štemarico previdno da odbiješ zgolj in samo estrih in se ti ne zabija v samo plato - konec koncev ima tudi sama monta čez vlitega še par cm betona kar ji daje neko stabilnost in mora te vibracije prenesti.

Jaz sem sicer štmal monto, kjer je bilo spodaj 2 cm stiroproja, v drugem rpimeru pa betonska plata ter estrih direktno na plati (Brez vmesnega sloja).3

Obvezno pa ta del poštimaj, ker drugače ti bo zelo zelo žal.

Bom!

hvala za nasvet in vzpodbudo Smile
Pozdravljeni,

si bom malo temo izposodil...

odločam se za ogrevanje, ali po celi hiši talno ali spalinice radiatorji.

Zanima me kako ste uporabniki talnega ogrevanja zadovoljni?
Kako je pa z življensko dobo takega ogrevanja? (ne bi rad če 15 let razbival :wink: )

Hvala LP
psak..če gre, če je prilika daj talno povsod. Ker kobinirati sisteme je en sam velik drek. Tako da..če je opcija vse talno pa jezakon in mir.

Življ. doba cca. 10 let. :twisted: :lol: :twisted:
vincent
ja skoraj 100% je da bo talno pavsod Big Grin

haha :mrgreen:
Iskanje po temi