PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Javno El. omrežje na privatni hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav,
imam vprašanje glede javnega električnega omrežja in sicer, na področju kjer živimo imamo javne električne povezave speljane po zraku po principu čimkrajše poti, skratka pri naši hiši, pa le ta služi namesto droga električnega omrežja. Torej kabel je speljan do nas, nato pa še naprej do treh hiš ki si sledijo. Ker me zadeva nekako moti, vizualno ter varnostno, saj se kablovje na nekaterih mestih skoraj dotika ostrešja bi vas rad vprašal ali je možno in kako od ustreznih služb doseči umik tega križišča kablov z naše hiše na nov drog.
Takšna postavitev je bila izvedena po mojih informacijah brez kakšnih soglasij med nami in upravljalcem električnega omrežja, je pa res da je takšno stanje na hiši cca. 15 let.
Torej imam kakšno možnost umika teh kablov ali ne?

Hvala in lep pozdrav.
povej jim da bos rusil hiso, naj pridejo umaknit
Ja in ce rusis hiso je umik kablov tvoj strosek in ne njihov, tako da s tem ne resis problemov.

Imam pa podoben primer in bi tudi mene zanimalo kako se da to uredit, ker imam rusitev hise in novo gradnjo so iz elektra poslali projektne pogoje in v njih lepo napisali, da stroske nosi investiror.
Problem pa je sledec na moji parceli so 4 povsem dotrajane el. stange ena je povsem zanic in prakticno visi na kablih, naslednja je na hisi (ker nikoli ni srece noce past ta stanga in podret pol ostresja zraven)da bi jas zahteval odskodnino.
V projektnih pogojih zahtevajo da je pri kakrsni koli spremembi na hisi prisoten njihov nadzornik vse stroske pa nosim jas kakrsnih koli premikov.

Oce pravi, da se spomni da je dedek sam takrat nabavil stange in jih tudi postavil, ne vrjamem da se je pred toliko leti izdalo kaksno soglasje oziroma kaj podpisalo.

Ali lahko jas s kaksno koli pravno pravico izsilim, da oni menjajo stange ob tem pa od njih zahtevam, da jih ne postavijo na isto mesto kot so sedaj ker potekajo po sredini parcele pa se na hisi je ena.

hvala lp
Sem imel isti problem, da so štange bile že tako dotrajane in trhlene, stabilizatorji iz jeklenih zajl pa kar poruvani iz zemlje, da je te lesene štange praktično po koncu držala samo še električna napeljava iz treh samostojnih žic... Confusedhock: In isto je šla napeljava točno čez polovico parcele......

Kot prvo z električno napeljavo služijo oni (firme, ki prodajajo elektriko), oz. dajajo omrežje v najem in zato bi morali omrežje tudi vzdrževati. V mojem primeru je bil to Elektro Ljubljana.

Tudi sam sem jih prosil, da bi omrežje speljali drugje, kot čez polovico moje parcele (sem hotel graditi), ali ga vsaj popravili, vendar so se podobno odzvali, da naj sam krijem stroške. Nato mi je malce prekipelo in sem izpeljal mali protest. :lol:

Nehal sem obrezovati veje sosednjih dreves, tako, da so se na koncu malo dotikale omrežja, še starih neizoliranih električnih žic. Še posebno pozimi je nato bil problem, ko je sneg povzročil stik med fazami in je metalo ven...

Nato so ene dvakrat prišli obrezat drevje. Zgoraj opisana situacija z drogovi pa je nato trajala še nadaljnih cca. 10 let, brez, da bi karkoli popravili ali se vsaj dotaknili :? , Nato so gospodje v elektru spredvideli, da se tako dotrajanega omrežja ne splača popravljati in so z dvigalom v vsega minuti izpulili štange, ter na novo zasnovali celotno omrežje v našem okraju in uala, štang in nepotrebnih nevarnih žic ni več na moji parceli, je samo še prepleten izoliran zračni kabel direktno od transformatorja do hiše, brez vmesnih nosilcev.

Pri drugi nepremičnini, ki jo imam, pa smo dejansko nekaj rušili in je bil potreben odklop elektrike na objektu. Kasneje smo na občino podali predlog, da nam elektriko speljejo po zemlji do objekta. Po enem letu čakanja so nam zadevo odobrili, postavili so tudi novo električno omarico in prav tako populili vse štange.... Res, da smo bili na vikendu cca. 1 leto brez elektrike, vendar smo prišli čez brezplačno, ker drugače te uradni odklop in priklop elektrike z vsemi obvestili v javnih občilih stane par tisoč EUR.

Tako, da evo ti dva primera iz prve roke, en je hard way, drugi bolj easy way. Oboje pa je bolj, ko ne težak boj z mlini na veter, če nimaš sreče.

Lp :wink:
Jas bi ze zamajal stango ampak, niti slucajno ne seze do hise da bi padla po njej, hisa je pa dotrajana in resnicno v slabem stanju, vseeno pa je edina dobra stvar kostanjev rust, ki pa na zalost ni nic prhki.
Cez streho je zelezna stanga pripeta na rust in vrjeli ali ne tako dobro narejena, da se kakih 100 let se ne more past edino ce se hisa prej porusi, tako da ta moznost bolj ali manj odpade.
Jebi ga nekaj se bomo ze morali dogovorit, itak morem na sestanek na elektro. Sami so klicali v k arhitektu, da naj se oglasimo in se dogovorimo kako pa kaj.
Najbolj me zanima kaksne so njihove dolznosti in kaj jim lahko jas pod nos vrzemo oz. s cem jas lahko barantam, na sami ceni premika!?
Z rejonskim elektricarjem sem se pogovarjal in morem uredit sluznosti(notarja casti elektro), naredit podboj ceste v celoti izkop in zasutje, kupit omarico taveliko, da bodo lahko oni naredili v omarici vezavo kablovja za naprej kamor se pac vod nadaljuje, in mi ob enem zaracunali se samo priklapklanje in odklaplanje kabla.
Ker so pa tako dobre duse donirajo kabel.
Iskanje po temi