PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Plačevanje stroškov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spostovani
na vas se obračam s sledečim vprašanjem: živim v izvenzakonski skupnosti, v stanovanju,ki je last 1/8 moje in ostalo od partnerjevih staršev. Oba s partnerjem živiva v stanovanju - stalno prebivalisce.
Zaradi nesoglasij se nameravam preseliti k mami.
Zanima pa me sledece: kdo je dolzen placevati stroske (elektrika, voda, ogrevanje...) ?
Ze nekaj casa vse placujem jaz, po selitvi pa tega nikakor ne nameravam vec poceti.
Ali zadostuje ce prijavim zacacno prebivalisce pri mami ali je v vsakem primeru dolzen stroske placevati lastnik stanovanja? Ali v tem primeru lahko zahtevam od dobaviteljev storitev , da izstavijo locene poloznice v sorazmerju z delom lastnistva - torej da jaz placujem 1/8 stroskov, kolikor je mojega stanovanja, ostalo pa naj placuje partner, ki bo ostal v stanovanju ali pa njegovi starsi?

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav
Valerija
Če si lastnica do 1/8 lahko zahtevaš odkup tega dela nepremičnine (če ni možna delitev v naravi). Če tega ne narediš se mi zdi pošteno in tudi zdravorazumsko, da tvoj nekdanji partner plačuje najemnino za stanovanje (saj je v 1/8 tvoje). Stroške plačuje v celoti uporabnik razen stroškov "investicijskega vzdrževanja", ki si jih praviloma dolžna plačevati ti do 1/8 (če pregori žarnica je to dolžan zamenjati on, če pa bo počila cev v kopalnici je to tvoj strošek). Vse stroške energentov seveda plačuje uporabnik torej tvoj nekdanji partner.
Seveda se lahko zgodi, da bo Elektro, komunala ipd. terjali tebe v kolikor si dosedaj dobivala položnice (predlagam, da v tem primeru naredita primopredajo ob tvoji izselitvi). Imaš pa seveda regresni zahtevek do partnerja tudi za kritje teh stroškov.
Iskanje po temi