Objave: 29
Teme: 7
Ocena:
0
Imam eno idejo (ki je mogoče butasta ali pa ne), da bi namesto kolektorja po strehi napeljel cca 100m alkaten cevi. Z omenjenim bi poskušal delno ogrevati 200 literski izmenjevalnik. Je kdo kaj takega že videl oziroma kakšno je vaše mnenje?!
Hvala!
Objave: 1433
Teme: 28
Ocena:
0
Dve stvari proti:
1. Streha bo kot ciganski voz.
2. Vprašanje če je dovolj absorpcijske površine.
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Vrtna cev za zalivanje se v visokem poletju pošteno segreje na asfaltu. Prepričan sem, da bi tudi na strehi dobil zadosti toplote, vsaj v najhujši vročini...
Problemi:
kako boš pritrdil cev na streho?
Cev na strehi bo delovala kot lovilec za suho listje in drugo svinjarijo...
Kaj takega še nisem nikjer videl. Kar ne pomeni, da tega ne bo v izobilju čez 10 let.
Objave: 793
Teme: 95
Ocena:
0
To se pa že videl. Ko se spustiš po višnjegorskem klancu navzol v smeri Nm. Potem je na levi strani cerkev. Nato pa je ena stavba, ki ima crno klobaso na strehi.
lp
Mrombi
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Definitivno to deluje, videl sem celo, da so na ta način ogrevali bazen, če se ne motim v rimskih toplicah. Na morju pa imajo celo tuše, ki na ta način ogrevajo
Objave: 29
Teme: 7
Ocena:
0
10m od hiše (zalogovnika) je star lesen kozolec s sedmimi (7) štanti (cca 50m). Menim, da nihče ne bo opatil klobase na leseni zelo temni strehi tko, da za estetiko me skoraj ne skrbi... Zanima me le funcionalnost in pa ali bo to sploh kaj ceneje kot pa drag kolektor?
Objave: 355
Teme: 10
Ocena:
0
Lep res ne bo,delovalo pa bo, ceneje bo pa tud. Res pa izkoristkov nima takih kot kolektor.
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Vedi tudi to, da se črna cev hitro segreva in tudi hitro ohlaja! Nekako boš potem moral narediti neki ventil, ki ti bo zadevico reguliral.
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
Boky;
ideja z alkaten cevmi na strehi sploh ni slaba, problem izgleda in problemov z smetmi,.. pa tudi;
Če strehe še nisi izdelal pa lahko cevi napelješ med prezračevalni sloj- pod kritino in lepo cevi tudi pritrdiš ;
krovce boš sicer moral poslat za en dan pred finalom domov, a vseeno;
Če bo kritina iz gline ali betona bo tako ali tako delovala kot radiator; poleti preko 50 stopinj ( isto kot asfalt, kjer se spečeš, če hodiš bos )
Spomladi/jeseni pa je varianta z cevmi tako ali tako relativno neuporabna
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
100m alkatena 20mm debelega ima 2m^2 površine in brez stekla bo to zadosti za sanitarno vodo za dva skromna uporabnika in to v največji vročini - tako na oko.
Cevi pod opeko pa nimajo smisla, je zrak predober izolator, dolžina cevi pa premajhna.