PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja hisa s parcelo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zdravo,

zanima me sledeče:

brat je dobil prek darilne pogodbe parcelo s hiso na njej. Hiso je podrl in začel delat nadomestno gradnjo... hiša je sedaj na začetku 4. gradbene faze.

in sedaj bi midva rada zamenjala, in to tako, da se bratova parcela in hiša prepišeta name, jaz pa se odpovem dedovanju po materini strani v njegovo korist. v bistvu bi on mene izplačal z njegovo nepremičnino...

sedaj pa me zanima kako najlažje in najceneje to izpeljat... vem da bo treba plačat par procentov državi...

hiša po popisu nepremičnin ima absolutno previsoko ceno, tako da najbrž treba najt tudi cenilca ki bo ocenil realno vrednost parcele...

kako to izpeljat...
Pri darilni pogodbi boš mel davek na darila. Pa mama je še živa in vidva z bratom malce prehitevata?
ali darilna pogodba med bratoma gre čez, baje ne gre več....
Ene 10 let nazaj Smile ...
Darilna med bratoma - davek po lestvici - je bilo dražje, kot davek od prodaje...darilna se lahko izpodbija...
Če je mati še živa se uradno ne moreš odpovedati dedovanju po njej(tko je meni notar povedal takrat...), razen v izročilni pogodbi...

Mi smo naredili naslednje:
- kupoprodajna pogodba - jaz in sestra - minimalna še sprejemljiva cena (takrat še ni bilo popisa...)
- z mamo narejena izročilna pogodba za časa življenja - jaz, kot potencijalni dedič, podpisal, da ne bom zahteval ničesar po mamini smrti, ravno tako ne moji potomci in da se strinjam s predajo njenega premoženja sestri. Če bi obstajal še kak možni dedič, mora tudi on podpisati...
Mislim,da je to še vedno edina možnost, da se ne rabiš bati kakšnega tožarjenja...

Lp
hvala, nekako tako bom tudi jaz speljal zadevo, upam da res čim ceneje...
Iskanje po temi