PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Sprememba stavbišča v karnekaj???

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo
Sem lastnik sadovnjaka, primernega za gradnjo hiše, leži na robu zaselka. Sredi njega je tudi parcela "stavbišče", kjer je stala stanovanjska hiša, še vedno pa stoji manjše gospodarsko poslopje. Leži ob javni asfaltni cesti, vodovod gre čez parcelo, ekektrika in telefon tik mimo.
V občini poteka postopek sprejema novega prostorskega načrta, v katerem pa to stavbišče ni vrisano kot zazidljivo!? Kako je to možno? Ali mi lahko 'občina' preprosto s prostorskim načrtom razvrednoti moje premoženje - parcelo za petdesetkrat ?!? Iz gradbene parcele v travnik oziroma ne vem kaj?
Podobno, kot bi mi bančni depozit 1000 evrov prevrednotila v 1000 srbskih dinarjev ?! Kako naj ukrepam, kaj lahko storim proti taki "komunistični nacionalizaciji " ?
Ima kdo kak nasvet, podoben problem oziroma izkušnje ... ? S kakšnimi argumenti in sredstvi lahko ugovarjam, dokler občinski plan še ni sprejet in s kakšnimi, če kljub temu bo??
Hvala za kak odgovor
(Sem uporabil iskalnik, a sem našel samo probleme s spremembo kmetijskega v zazidljivo zemljišče, ne pa OBRATNO ???)
Sevveda lahko - če je nekoč stala stavba to ni za večno zacementirano stanje in se lahko tako gradbena zemljišča kot stavbišča spreminja nazaj v kmetijsko zemljišče. To se navadno dela zato, da se nekje vzame in doda nekje drugje, lahko je celo samo pomota. Ste meli slučajno kdaj nadomestno gradnjo - lahko je to to...
Kako postopati? Za začetek bo treba dat pripombe v postopku sprejema prostorskih aktov, v najslabšem primeru pa ustavno sodišče, kjer so podobni primeri že padali ker ni bil postopek izpeljan pravilno - če sm konkreten, pade lahko več ali manj vsak prostorski akt, ker je v njih toliko pomanjkljivosti, da je joj. Tvoja primerjava z depozitom ni ravno na mestu, situacija je kvečjemu sorodna devalvaciji valute... poznano iz rajnke juge.
Pišeš da je stala hiša, potem to pomeni da je tam ni več, da je že leta porušena? Če je temu tako, ti občina lahko spremeni namensko rabo, saj to zemljišče več ne služi svojemu primarenemu namenu, torej ker ni objekta tudi ni potrebe po stavbnem zemljišču. Kako je pa z gospodarskim poslopjem? Je narejeno z GD ali morda pred letom 1968 ali je črna gradnja? Če je prvo ali drugo, potem bi ti za del kejr stoji gospodarsko poslopje moralo ostati stavbno zemljišče, če je tretje ni potrebe po tem.
Gospodarsko poslopje je še iz devetnajstega stoletja in seveda ni nobenega papirja zanj, kozolec pa je tudi star blizu sto let. Ja, hiše pa žal ni več.

Hvala za odgovore. Mogoče še kaj, kak "sotrpin" ?
Iskanje po temi