PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priklop elektrike v vrtni uti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

ker nisem ravno energetik po stroki, sem elektronik Smile bi imel vprašanje glede vezave glavnega dovodnega kabla, ki gre iz glavne omarice do vrtne ute.

Naredil sem vrtno uto in notri bi rad priklopil elektriko za štedilnik, hladilnik, kakšno vtičnico, luč,... zanima me kateri kabel naj potegnem od glavnegan števca (priklopili mi ga bodo fantje iz elektra, le kabel moram vkopati v zemljo) do razvodne omarice v vrtni hišici, je dovolj 4×2,5mm2 + valjanec za ozemljitev?

Sedaj pa me zanima ali lahko uporabim le eno fazo za celo uto, ker zraven nameravam postaviti še pravo hišo in bi potem ostali dve fazi uporabili za novo hišo (to je že večji projekt in mi ga bo izdelalo elektro podjetje). Notri bom vgradil FID varovalko za vse tri linije (L1, L2, L3), uporabil pa bi samo eno, bi bila to dobra ideja?

Hvala in lp
FID stikalo bi bilo 25A/0.03 A, kabel pa bi raje dal močnejši, recimo 4×5 ali 4×10mm2

lp
Kabel daj 5x4mm^2, če pa je dolžina kabla večja, pa še kak kvadrat več.

Ne ločuj "ena faza za uto, dve za bajto" ampak imej pri obeh 3-f ter porazdeli večje porabnike enakomerno po fazah kolikor se pač da.

0.03A so ponavadi KZS, za lopo bi jaz osebno dal klasičnega 0.3A, da ga ne vrže ven vsaka strela v sosednji vasi...
OK se pravi, hladilnik na eno fazo, štedilnik na eno fazo, ter ostale vtičnice in luč na eno?
Kabel je dolžnine okrog 20m.

Hvala in lp
Hladilnik ni velik porabnik.
Štedilnik priklopi na 2 ali še raje kar na vse 3 faze, če boš uporabljal več grel naenkrat.
Tudi vtičnice malce razmeči, da v slučaju da skuriš glavno varovalko ne ostaneš povsem brez elektrike v vtičnicah. Če bo več luči z njimi naredi enako.
Če boš kot praviš po omenjenem kablu napajal kasneje še hišo, je od oka minimum za to dolžino 10 kvadrat, še raje pa bi sam dal 16 kvadrat kabel. Ostalo pa kot ti je Zaspanc napisal - ne kompliciraj z delitvijo vnaprej, vsakemu objektu vse tri faze in deliš porabnike po fazah ko jih imaš "na broju".
LP,
Samojed
Za hišo bo šel drugI kabel od števca naprej, ker je tudi čisto v drugo stran obrnjena hiša in bom seveda dal močnejši kabel. Ok hvala za info glede delitve porabnikov na vse faze.

LP
Moje mnenje!
Za vrtno uto si trenutno potegni 4x4 kvadrat,ter seveda zemljo od valjenca,imaš prek zadosti moči za to kaj boš imel trenutno v tej uti,ter namesti fid stikalo ter varovalke za vsak porabnik.
Kasneje ko boš imel hišo zgrajeno do te mere,da boš začel delat instalacijo,potegni od glavne omarice pa do razdelilca v hiši 4x10 kvadrat,ter seveda zemljo od valjenca,imaš prek zadosti za hišo.potem pa potegneš od razdelilca v hiši pa do ute en kabel 5x2.5 kvadrat za 3 fazno vtičnico,ter en kabel 3x2.5 kvadrat za vtičnice ter za tisto eno luč.

pa se ta trenutni kabel ki si ga imel prej od glavne omarce do ute odstrani.

Lahko pa tudi potegneš samo en kabel od razdelilca v hiši do ute 5x2.5 kvadrat,ter daš v uti eno mali razdelilec pa tam ta kabel razdeliš po enih par varovalkah,s katerimi pol varuješ luč,1.f vtičnico ter 3.f vtičnico.

lp
Iskanje po temi