Objave: 45
Teme: 14
Ocena:
0
Nujno bi rabil vzorec kupoprodajne pogodbe za stanovanje v večstanovanjskem bloku.
Objave: 374
Teme: 0
Ocena:
0
mikipopiki: priporocam da zadeva prepustis strokovnjaku (odvetnik ali notar) ker neke univerzalne pogodbe namrec ni (od primera do primera se razlikujejo). Strosek 100k sit ali manj je nic v primerjavi s tezavami ki lahko nastanejo.
Objave: 605
Teme: 22
Ocena:
0
Kot ti je bilo že omenjeno, je pogodba za vsako prodajo precej specifična.
Sam imam nekaj vzorcev pogodb, vendar si z njimi nisem mogel kaj dosti spomagati, saj mora po zakonu pogodbo spesniti dipl. pravnik, sicer jo notar ne bo overovil.
Za 1% kupnine ti bo vsaka resna agencija izpeljala prepis skupaj z izdelavo pogodbe (najdejo kakega pravnika, s katerim sodelujejo) in ostalo primopredajno proceduro. Postavi jim pogoje in če je agencija resna, jih bo sprejela.
Objave: 455
Teme: 5
Ocena:
0
V katerem zakonu pise, da mora pogodbo napisati diplomirani pravnik, ker je drugace notar ne bo overil?
Notar overi podpis in pri overjanju samo podpisa, pritisne stampiljko, da za vsebino pogobe ni odgovoren.
Ocena:
0
Malce zavajas. 24. clen ne govori o kupoprodajnih pogodbah na splosno in tudi ne o tem, da mora imeti pravnik pravosodni izpit. Govori samo o tem kaj mora zagotoviti druzba, ki opravlja promet z nepremicninami in od njih tudi pricakujes, da ti bodo spedenali pogodbo, ce ti ze poberejo toliko denarja. Ce pa prodajas sam to, da mora pogodbo sestaviti diplomirani pravnik, ne velja.
---
24. člen
(sestavljanje listin o pravnih poslih)
(1) Kadar posredovanje v prometu z nepremičninami, ki ga opravlja nepremičninska družba, vključuje tudi sestavo listin, ki vsebujejo zapis pogodbe, pri sklenitvi katere je nepremičninska družba posredovala oziroma listin o drugih pravnih poslih, ki obsegajo posle posredovanja, mora nepremičninska družba zagotoviti, da te listine sestavi univerzitetni diplomirani pravnik, kar slednji potrdi s priimkom in imenom ter podpisom na listini, ki jo sestavi.
(2) Kadar nepremičninska družba pri opravljanju storitve posredovanja sestavi tudi listino o pravnem poslu, odgovarja naročitelju oziroma tretji osebi tudi za škodo, ki jima nastane zaradi nepravilno sestavljene listine o pravnem poslu.
Ocena:
0
Verjemi mi, da bi bil vesel, če se motim, saj pravniki niso moja priljubljena družba, raje se družim z odprtimi in poštenimi ljudmi.
Zakon o notariatu v svojem 49. členu od drugega odstavka dalje določa:
49. člen
Udeleženci pravnega posla lahko potrdijo listino.....
Listino, ki vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo in listino, na podlagi katere se pridobi lastninska ali kakšna druga stvarna pravica na nepremičnini, sme notar potrditi samo, če listino sestavi notar ali odvetnik.
Sestavljavec listine iz prejšnjega odstavka mora listino podpisati in žigosati s svojim žigom.
Notar mora listino iz prejšnjega odstavka potrditi, kolikor ni zadržkov po 23., 24.a členu in če je ravnal v skladu z 42. členom tega zakona.
več na:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pravniki.info/predpisi/Zakon%20o%20notariatu.doc">http://www.pravniki.info/predpisi/Zakon ... ariatu.doc</a><!-- m -->
Objave: 10
Teme: 3
Ocena:
0
A lahka kdo napiše kolko so vredne tiste odvetniške točke, oz. kolko stane:
- sestava pogodbe;
- sestava predloga za vpis v zemljiško knjigo
itd.
Ocena:
0
Potrditev listine s strani notarja je nekaj drugega kot overitev podpisa. Za kupoprodajne pogodbe, ki vsebujejo zemljiškoknjižno dovolilo (intabulacijsko klavzulo) ni potrebno, da so sestavljene v obliki notarskega zapisa. Je pa potrebno, da so podpisi lastnikov (prodajalcev) notarsko overjeni.
Zakaj bi potem sploh zahtevali v posebnem zakonu, da pri nepremicninski agenciji sestavi kupoprodajno pogodbo diplomirani pravnik, ce je tako ali tako doloceno, da jo mora sestaviti notar ali odvetnik!?
Za prodajo nepremicnine lahko pogodbo sestavis sam in jo overis pri notarju. Ce pac zelis privarcevati nekaj cekinov in mislis, da bos to znal narediti, tako da kasneje ne bo problemov.
Ocena:
0
Upam in želim, da imaš prav, kljub temu pa priporočam, da se pri notarju, ki naj bi 'overovil podpise' prej pozanimate, kaj vse je potrebno.
Objave: 96
Teme: 8
Ocena:
0
Bi kar tukaj vprašal
Zanima me ali moram kot bodoči lastnik nepremičnine-stanovanja imeti original kupoprodajno pogodbo doma.
Stvar je taka, doma imam kupoprodajno pogodbo ki jo je podpisal prodajalec, posrednik in jaz v 4 izvodih. Tako je blo rečeno, ena prodajalec, ena posrednik, ena kupec in ena overjena.
Sedaj sem dal predlog za vpis v ZK in mi je posrednik rekel da je original kupoprodajna pogodba overjena samo v ZK ostale so samo tko. Zanima me kaj je na tem. Ali sem upravičen do original pogodbe ali lahko imam kopijo.
Še to...v kolikšnem času ste dobili Zk predlog?
Objave: 155
Teme: 29
Ocena:
0
Mi lahko prosim poveste kako sledi postopek nakupa vikenda s kupoprodajno pogodbo (cena:50.000 EUR). Vse stroške + davek na promet plačam jaz. Prodajalec ima to v lasti 35 let - potem on ne plača nobenega davka ne? Davek na promet je cca. 1.000 EUR; koliko je sestava kupoprodajne pogodbe + notar? Mi lahko prosim svetujete kakega dobrega odvetnika za prepis nepremičnine?