PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup novega stanovanja - pravni in drugi halekci

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tako, po številnih dilemah, ki sem jih imela sem zdaj tik pred nakupom novega stanovanja (novogradnja). Ker se prvič lotevam tako velikega finančnega projekta me je mal stah (še posebej ker bo treba najet hipotekarni kredit), da se kje ne zahebem.
Za začetek me zanima naslednje... če mi lahko kakšna dobra duša razloži:

1. stanovanje, ki ga kupujem je pod hipoteko (investitor je namreč objekt gradil na hipoteko), ki naj bi se na "mojem" stanovanju sprostila ko plačam celo kupnino (in potem seveda prešla pod "mojo" hipoteko)... je tu treba kaj posebej pazit?
2. je po pravni plati kaj, na kar bi bilo potrebno biti v pogodbi posebej pazljiv... ali morda dodati v pogodo?
3. je možno v pogodbo dodati člen o vrnitvi are (seveda pod pogojem dobre volje prodajalca), če ne uspem v določenem času zbrat zneska za nakup... ali je to bolj stvar ustnega dogovora?

Še marsikaj bi lahko vprašala... in tud bom ko se bom srečala s problemom, ampak zaenkrat toliko. Hvaležna bom za vsak odgovor, ker se res ne bi rada nategnila.
...
Pod točko 1 je treba paziti, da se da denar upniku od prodajalca, da da ta izbrisno dovoljenje nekje sočasno s podpisom pogodbe in da se nato vse skupaj da v zk... če se da prodajalcu, ta morda ne bo plačal upniku, ta pa zagotovo ne bo dal izbrisnega dovoljenja.

V glavnem je treba paziti.

Pod točko 2: na ene par sto stvari od oka je treba paziti.

Pod točko 3: je možno.

Add all: glede na vprašanja bi bilo bolje dati par stotakov kakšnemu odvetniku, da stoji spredaj in zadaj pri teh stvareh.
Hvala! Vem da je ene sto stvari, na katere je treba pazit... me pa zanimajo predvsem praktični nasveti. Odvetnikom pa tud ne zaupam preveč (slabe izkušnje) in se mi zdi škoda denarja še za to... (sem sama tud pravnica, nimam pa žal dost prakse z obligacijskega prava).
Kakršenkoli nasvet, posebej tak, osnovan na izkušnjah, mi bo zato zeloooo koristil. Smile
1. Jaz bi se poskušal zmeniti, da kupnino (ali del nje) nakažem direktno upniku, ki ima hipoteko in da nato ta dovoli izbris hipoteke. Ni nobene potrebe, da del kupnine, ki ustreza višini hipoteke, izročaš prodajalcu, on pa nato upniku. Denar lahko namreč vmes ponikne. Smile

3. Če v pogodbi ne boste are definirali kot odstopnine, potem ne moreš kar pustiti are in odstopiti od pogodbe. Ampak moraš pogodbo v vsakem primeru izpolniti, t.j., plačati celotno kupnino.

Kot ti je že predhodnik svetoval, pomoč odvetnika je tukaj zelo dobrodošla. Super je, da se prej sama pozanimaš o vsem skupaj. Potem pa z vsemi nasveti in predlogi le pojdi k odvetniku, ki se ukvarja s tem področjem, ga o vsaki stvari posebej izprašaj in naj ti sestavi pogodbo. Jo preberi in kar ti ne bo jasno, zakaj je tako (ali imaš pomisleke, da bi bilo zate bolje drugače), zopet vprašaj. Bolje 3x vprašati, kot se 1x za*ebati.
1. prodajalec je dolžan obvestiti hipotekarnega upnika o nameravani prodaji. Upnik bo izdal izjavo lastniku pod kakšnimi pogoji je pripravljen sprostiti nepremičnino (odstraniti hipoteko). Prodajalec ti je dolžan to izjavo priskrbeti. Dokler tega nimaš v roki, ne plačuješ nobene are in ne podpisuješ nobene pogodbe. Vsaj jaz jo ne bi.
2. Ja, zelo je potrebno biti pazljiv, zatorej si poišči pravno pomoč. Pogodbo naj pripravi odvetnik ali notar.
3. Je možno. Ara je instrument, ki ščiti oba - prodajalca in kupca. Prodjalec tako ve da ima resnega kupca. V osnovi se razume, da se ara ne vrača - razen če sicer pogodba tega ne določa drugače.
Ker gre vse prek banke, se lahko 50-odstotno sprostiš, ker banka ne bo odobrila posojila, ne da ima zagotovljeno hip. jamstvo, čisto kot solza. Denar bo itak nakazala direktno prodajalcu, ko bo imela v rokah potreben papir.
In ker je posredi banka, odpadejo vse komplikacije v smislu trenutka predaje denarja in izbrisne pobotnice, ker so banke še vedno toliko zaupanja vredne, da se prodajalec lahko zanese, da ne bo ostal praznih rok. Mislim, da bi ti glede natančnega postopka morali vsaj okvirno pomagati že v banki - sploh če so že imeli kupca stanovanja v isti zgradbi -, vseeno pa ne bi škodilo, če tvoje interese ščiti dober nepremičninski odvetnik.
Iskanje po temi