PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nov dimnik: prvi pregled dimnikarja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Imam v planu narediti nov inox dimnik. Nameravam ga postaviti sam. Danes sem opazil, da moram po zakonu ko postavim dimnik o tem obvestiti dimnikarja, ki me potem da v evidenco.

Bo ta dimnikar ob prvem pregledu zahteval od mene kak račun izvajalca (bo narobe če izve, da sem ga sam naredil)? Naj nov dimnik sploh prijavim ali naj ga čistim sam? Če ga prijavim; ali lahko najn priključim kamin in kamin obzidam preden dimnikar opravi prvi pregled?

Pa še to. Do priključka kamina na dimnik ne bom imel dostopa, ker bo kamin obzidan. Dimnik bo od firme Jeremias. Ta ima tudi priključitvene kose "ferro lux" (črna cev iz drugega materiala). Naj za priključitev dimnika uporabim kar inox cevi, ki so dvakrat dražje, ali bodo te ta druge dobre. Kondenza tako in tako ne bi smelo biti zaradi visokih temperatu dimnih plinov (kamin na drva).

Lp
Pri meni nikoli ne puca temveč mi samo napiše račun za pregled. Letos to pride 17 €.
Cveto11 Napisal:Bo ta dimnikar ob prvem pregledu zahteval od mene kak račun izvajalca (bo narobe če izve, da sem ga sam naredil)? Naj nov dimnik sploh prijavim ali naj ga čistim sam? Če ga prijavim; ali lahko najn priključim kamin in kamin obzidam preden dimnikar opravi prvi pregled?
Lp
od mene ni zahteval ničesar, samo pogledal je tablico, ki sem itak dobil zraven pri setu. dimnik itak ne sme biti obzidan do nule, se pravi morajo biti dostopna spodnja revizijska vratca. torej, ne more se kar nadaljevati iz dimovodne cevi kamina v dimnik.
običajna sestava od spodaj navzgor: kondenčni lonec, spodnja revizijska vratca, dimniški element, priklop naprave, spet elementi, morebitna zgornja revizijska vratca (redko pri krajših inox dimnikih), preboj strehe (tu pridejo vsi potrebni odmiki od lesenih elementov ostrešja in ustrezna izolacija), fazonski kosi za zaščito pred padavinami, spet dimniški elementi in zaključna kapa. konec koncev imaš sestavo in način montaže opisano že v priročniku za montažo jeremiasa.

Cveto11 Napisal:Ta ima tudi priključitvene kose "ferro lux" (črna cev iz drugega materiala). Naj za priključitev dimnika uporabim kar inox cevi, ki so dvakrat dražje, ali bodo te ta druge dobre. Kondenza tako in tako ne bi smelo biti zaradi visokih temperatu dimnih plinov (kamin na drva).
Lp

načeloma se materiala ne "tepeta", torej, če lahko zagotoviš zadostno tesnost ne bi smelo biti težav - konec koncev je tudi kamin iz drugega materiala kot RF dimnik. enkrat itak pride do stika različnih kovin. uporabi tesnilne trakove in/ali kit in zdravo pamet.
Samo opomba:
Z inox dimnikom si boš naredil "odličen" strelovod, sploh če bo dimna cev potekala v bližini kakršnih koli instalacij! Če imaš že izveden strelovod na strehi, potem nikakor ne pozabi dimne cevi že na strehi priključiti (ozemljiti) na strelovod. Če pa strelovoda nimaš pa razmisli o možnosti ozemljitve dimne cevi na spodnjem koncu in priklopu na temeljno ozemljitev, če obstaja seveda. Če ne pa kakšen kos valjanca zunaj. Seveda pa to ni "obvezno", za te primere pa so potem zavarovalnice.
Iskanje po temi