PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja davek na dobiček

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
L 2003 sem kupil stanovanje. V njem sem bil prijavljen 6 let. Zadnje dve leti sem prijavljen drugje. Zdaj ga nameravam prodati in me zanima ali me bo " prizadel davek na dobiček iz prometa " ali bom moral plačati samo 2% za promet z nepremičninami.
Davek na dobiček bo potrebno plačati glede na to, da v njem več ne prebivaš.

Citat:2. odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše – ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem – v katerem je imel zavezanec prijavljeno stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo; če je zavezanec stanovanje ali stanovanjsko hišo uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti ali ga je oddajal v najem, se za odsvojitev kapitala po tej točki ne šteje odsvojitev tistega dela stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ga je zavezanec uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (pod pogojem, da je stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga je oddajal v najem;
Sranje. Lopovska država mi bo potemtakem vzela še dodatnih 5000.
Zgornjega odstavka ne razumem popolnoma :oops:
Tast je lastnik stanovanja v katerem živimo, pred približno sedmimi leti je podedoval hišo v katero se je istega leta preselil. V kratkem želi tast stanovanje prodati, saj bomo pričeli z gradnjo. Zanima me ali bo tast moral plačati davekna dobiček. Kdaj stopijo nova določila v veljavo?
Aurea Napisal:Zgornjega odstavka ne razumem popolnoma :oops:
Tast je lastnik stanovanja v katerem živimo, pred približno sedmimi leti je podedoval hišo v katero se je istega leta preselil. V kratkem želi tast stanovanje prodati, saj bomo pričeli z gradnjo. Zanima me ali bo tast moral plačati davekna dobiček. Kdaj stopijo nova določila v veljavo?
Od kdaj je tast lastnik stanovanja? Določila sploh niso tako nova in so že v veljavi.
Tast je lastnik že dobrih 10 let. Na področju davkarije sem bolj slaba. :oops:
Kaj pa spodnji citat, jaz to nakako razumem da bo potrebno plačati davek na dobček v primeru, ko lastnik ne živi v stanoanju zadnji dve leti. Ne me kregat, res nimam pojma o davkariji. :oops:

vuego Napisal:Davek na dobiček bo potrebno plačati glede na to, da v njem več ne prebivaš.

Citat:2. odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše – ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem – v katerem je imel zavezanec prijavljeno stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo; če je zavezanec stanovanje ali stanovanjsko hišo uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti ali ga je oddajal v najem, se za odsvojitev kapitala po tej točki ne šteje odsvojitev tistega dela stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ga je zavezanec uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (pod pogojem, da je stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga je oddajal v najem;
Problem je v pretekliku( je bival zadnje tri leta), klical sem na davkarijo in so mi povedali, da moraš biti v trenutku prodaje prijavljen na naslovu-stanovanja katerega prodajaš in to mora trajati najmanj tri leta. Raje ne prodam stanovanja, kot pa da pustim birokratom, da mi ukradejo 6000 eur.
Če morda koga zanima. Na davčni sem se pozanimala, davek na dobiček se plača samo v primeru če je bila nepremičnina pridobljena po letu 2002.
Lep pozdrav.
Iskanje po temi