PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ in polnjenje zalogovnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam TČ Vaillant geotherm vwl 101/3 s (zalogovnik 1000l) in PV na samooskrbo in bi želel čez dan čimbolj segreti vodo za ogrevanje + sanitarno vodo za večerne rituale (4 osebe v gospodinjstvu). 
Zanima me ali v takem primeru, ko je sonca in elektrike dovolj, segrevati raje z grelci + kompresor ali samo grelci? Ali "šparati" kompresor za zimo, ko ne bo sonca in elektrike iz sonca? 
Pa še nekaj, zanima me tudi koliko naj bo najvišja temperatura v zalogovniku, da ne bo kakšne škode (npr. obremenitve TČ, izločanje vodnega kamna...)? Kaj priporočate?
Hvala za vaša konstruktivna mnenja.
Pozdrav,

Koliko kWh ti povprečno pridela PV na zimski dan ? Sklepam, da nisi vključen v net-metering? 

Če je sistem bogato dimenzioniran (tako PV kot vrtina) potem ni bojazni, uporabljaj kompresor saj še vedno lahko el. energijo porabiš kasneje. 

Če pa je vrtina na meji, potem čimbolj PV in šele nato, ko ne da PV več od sebe, preklopi na kompresor. 

Ali pa:

Glede na izkoristek TČ, ki je vedno manjši, večja ko je temperaturna razlika, je varianta, da ti do naprimer 40°C greje TČ, potem pa preklopiš na grelce. 

Vse je odvisno od ''bilance'' kdaj in koliko energije je na voljo. Excel na plano pa kalkulirat  Tongue
Kakšne elektrike "dovolj"? A imaš svojo elektrarno in baterije ali net metering?

Če drugo, potem bo treba iti malo v šolo. Ker ti ni jasno popolnoma nič. Zmetal si denar nekam in to je to. Niti ne veš zakaj.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
@Mirubajt

PV naprava je začela obratovati šele aprila in realnih podatkov za zimo še nimam, po izračunih pa bo povprečna proizvodnja od oktobra do marca cca 630 kWh.
Sem pa v sistemu net-meteringa, ampak moje vprašanje ni bilo glede tega, ampak glede TČ in segrevanja vode na kompresor in/ali dodatno ogrevanje v TČ.
Si mi pa dal dobre iztočnice za izračune, zato hvala, bom preveril! Imam pa TČ zrak/voda in ne (če je bilo to mogoče zavajajoče napisano zgoraj - zemlja/voda). Vaillant ima namreč izvedenke TČ geotherm pod oznakami vwl, vws ipd. Moja je zrak-voda.
Zaenkrat imam sistem narejen tako, da imam plastni zalogovnik za TSV in ogrevanje z modulom za TSV, ki jemlje toploto iz zalogovnika, da segreva pitno toplo vodo. Avtomatika je narejena tako, da ko je proizvodnja PV več kot 4kW se vklopi TČ in segreje vodo na 59 °C. Nato pa še enkrat dve uri pred sončnih zahodom. Ta voda potem zadostuje do 11h ali 12h naslednjega dne. Kar je za prehodno obdobje, npr. v marcu letos, bilo čisto dovolj. Ne bo pa dovolj v zimskih oz. ogrevalnih mesecih.
Hvala za tvoj konstruktiven komentar. Cenim.
Lp na praznik dela!
@Šmajser,

Ker si vključen v net-metering je zadeva še toliko bolj enostavna, saj ni dveh tarif in energijo lahko porabljaš skozi celo leto. Preprosto nastaviš polnjenje zalogovnika s TČ med 11h - 18h, ko so najvišje dnevne temperature zraka in imaš najvišji COP. 

Ker imaš nastavljen vklop nad 4kW moči PV se ti že sedaj praktično to dogaja, zamudiš pa ''tople'' ure zraka v primeru oblačnosti. 

Na grelce pa boš porabil morebiten preostanek energije v hudem mrazu, ko TČ ne bo več zmogla in bo njen izkoristek najslabši. Jih bo najverjetneje tako in tako vklopila sama TČ.

Še glede temperature zalogovnika; na 59°C imaš nastavljeno zaradi gretja sanitarne vode. Če se člani gospodinjstva nad mlačno vodo, greš lahko nižje dokler se ne oglasijo Big Grin . Glede shrambe energije za ogrevanje, pri 49°C shraniš nekje 22 kWh energije, pri 59°C pa 33kWh. Vendar višja, ko je temperatura vode, slabši je izkoristek TČ. Za primerjavo, moja TČ ima pri 0°C zunanjega zraka in 50°C vode COP 2.5, pri 60°C pa COP 2.1. Kar je še vedno bistveno več od COP električnega grelca, ki je 1. 

Lep praznik dela tudi vam,
1000l vode nimaš dovolj za večerno namakanje?
Mislim da nima pomena segrevati vodo nad 45C.
Rituale najbrž izvajas pri temperaturi nekje okoli 35, tuš pa 40
Sonce naj sveti vsak dan!
@Hanzi
Imam plastni zalogovnik, kjer je samo zgornji sloj namenjen pripravi tople vode. Ta topla voda potem segreva pitno vodo neposredno ob potrebi vode. Torej, če segrejem vodo za pripravo TSV ne pomeni, da segrevam 1000 l.
Sistem pretočnega gretja SV kot ga imaš, je bolj primeren za trda kuriva ob spregi s SSE, ni pa to dobra rešitev pri ogrevanju s TČ.
Viške elektrike za polnjenje zalogovnika preko trenutne potrebne temperature vsekakor ogrevaj z grelniki. TČ zrak voda ima ob nizkih zunanjih temp. že tako dovolj težko delo s tvojim napačno narejenim ogrevalnim sistemom, ne matraj jo še z ogrevanjem zalogovnika preko potrebne temperature, saj ji boš še dodatno skrajšal življenjsko dobo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@sassapo

Hvala ti za tvoj komentar. Razumem poanto, ampak vseeno menim, da težko, ob takih nepopolnih informacijah, oceniš primernost izvedbe sistema. Vseeno dvomim, da poznaš kako je izveden moj sistem Smile.

Hvaležno pa vzamem tvoj komentar glede grelnikov in "razbremenitve" kompresorja...zato hvala!
lp
No, sam si napisal, da greješ SV na pretočni način, da iz vrha zalogovnika črpaš sistemsko vodo in ogrevaš preko izmenjevalnika sanitarno vodo.
Če je temu tako, sem čisto pravilno ocenil tvoj ogrevalni sistem.
Na žalost veliko, tudi zelo dobrih mojstrov centralnega ogrevanja ne razume, da je TČ specifičen ogrevalni vir in, da je ne gre primerjat, ali celo enačit s kurilnimi napravami.
Arhitektura strojnice se pač razlikuje od tiste, ki se uporablja v kotlovnicah.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Iskanje po temi