PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Se strinjate z novim nepremičninskim davkom?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz bi bil za, če bi bil (resnični) namen davka prisiliti lastnike, da dajo na trg neizkoriščene nepremičnine, na katerih sedijo že leta dolgo. Dejansko pa je namenjen kratkovidni polnitvi proračunske malhe, zato da se bodo naši balkanoidni politiki pol leta dlje lahko šli igre brez meja na naš račun.

Mojo gradbeno parcelo je GURS sredi najhujše krize ovrednotil točno toliko, kolikor sem zanjo s stisnjenimi zobmi (pre)plačal na višku konjukture. Če bi geodeti imeli kaj zdrave pameti, bi ugotovili, da sosed, ki je kupil hkrati z mano in za enako ceno, danes to parcelo prodaja za 15% manj, pa je že več kot eno leto ne more prodati!

Žal ali na srečo s tem in takim davkom itaq ne bo nič - bodisi zaradi kratkoročnih volilnih računic ali zaradi revolucije.
Saj namen davka ni bil doseči prodajo neizkoriščenih nepremičnin. To so že poskusili, vsaj v nekaterih občinah, z obdavčitvijo nezazidanih stavbnih zemljišč, pa so hudo brcnili v temo. V večini občin se (pametno) za ta korak niso odločili. Po vaseh je zelo veliko travnikov in njiv v območju pozidave in jih je kar nekaj zazidljivih zemljišč. Govorimo o hektarih. Nadomestnih njiv pa ni - s traktorjem se pa težko vozijo 20, 30 km daleč. Ti bi njih torej mastno obdavčil? Tudi prodajo jih v teh časih zelo težko (na našem koncu se eni in isti ogasi valjajo že par let).
Namen davka je obdavčiti, kar je obdavčljivo, zastavili so ga pa katastrofalno. Za polnjenje malhe imam pa že jaz kot laik par boljših predlogov, ampak kaj, ko me nihče noče poslušat.
@andw: saj ravno zato, ker si svojo parcelo preplačal, so ti jo toliko tudi ocenili.
GURS ima podatke o prometu z nepremičninami in (tudi) na osnovi tega so izvajali ocenjevanje.

Sicer smo o tem že debatirali in se bomo verjetno samo ponavljali, bo pa ta davek vsekakor katastrofa za starejše, ki živijo v velikih stanovanjih ali hišah v Ljubljani ali na obali, kjer so cene najvišje.
Še posebej pa bo udaril po kmetih, ki imajo travnike, ki jim bo občina spremenila namembnost v zazidljive površine.
Predstavljaj si recimo 5 hektarov, ki jih potem ovrednotijo s 50 ali 100 euri za m2?!
Kaj naj potem kmet stori? Proda travnik in živino odpelje v klavnico in gre s 5 milijoni euri v žepu na Havaje?... ali pa vztraja in plačuje 5.000 letnega davka samo za ta travnik?

Meni so recimo gozdove precenili in jih takoj prodam za ta denar.
Le kupil ne bo nihče. Naj jih podarim državi???!!!
Pri čemer je polovica sploh ni gozd, ampak zaraščeni pašniki. Iz geoposnetkov pa izgleda kot gozd, zato so na GURS to SAMOVOLJNO spremenili iz pašnika v gozd, čeprav je v zemljiški knjigi vpisan pašnik!
- Davki so nujno zlo!
- Če se gremo socialno državo, naj bodo tudi davki socialni = progresivni.
- Davki so državna zadeva - enakopravnost državljanov - enotni kriterij.
- Ne priznavam možnosti lokalnih davkov, ker vodijo v anarhijo in neenakost državljanov. Znan primer, ko so podeželani plačevali 5 krat več za telefonski priključek kot meščani, čeprav je bila to državna zadeva in reklamirana enakopravnost. Lokalno so možni prispevki za določen namen lokalnega značaja na bazi referenduma predvidenih zavezancev prispevka.

Na tej podlagi, če že mora biti davek na nepremičnine, naj se uredi po sledečih načelih:
- Administrativna vrednost nepremičnine naj bo čim bližje tržni vrednosti. Trenutno smo blizu temu.
- Določi naj se dovoljen socialni minimum, ki ni obdavčen. Nekdo, ki stanuje v lastni baraki (nisem mislil na vilo) na lastnem koščku zemljišča naj ne plačuje davka od tega.
- Davčna stopnja naj bo progresivna v treh stopnjah. Meje med stopnjami naj bodo: socialni minimum, povprečno imetje državljana z imetjem (ali nekaj podobnega), desetkratnik povprečnega imetja.
- Davčne stopnje so enotne za vso državo. Če je ta davek namenjen pokrivanju lokalnih potreb (občinski davek), naj se na državni ravni zakonsko uredi delitev po občinah, da se zagotovi približno enakomeren razvoj.
Nimam časa - sem v penziji!
Da ne bomo v preveč temah 'politično' razglabljali...
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=25029">viewtopic.php?f=2&t=25029</a><!-- l -->

Klonk!
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Iskanje po temi