PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja vloga na sodišče za vpis služnostne poti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kakšen je postopek, če damo vlogo za vpis služnostne poti na sodišče?
A so stroški dragi? A moramo najeti odvetnika in začeti postopek, ali se to samo vloži vloga in je potem obravnava...? Kako dolgo se lahko vse skupaj zavleče?
Sem neizkušena v teh stvareh, zato prosim za malo pomoči.
Po poti do parcele dostopamo že več kot 30 let, ampak smo pred kratkim ugotovili, da nimamo vpisano (tašča je vseskozi mislila, da je), soseda pa nam noče podpisat (ne vem razloga, mislim, da je samo žleht... ker tudi denarja ni hotla sprejet).
Gre za kmetijsko zemljišče, kjer je en del tudi zazidljivega.

Hvala!
Če sosed noče, bo treba tožiti na ugotovitev služnostne pravice. lp
Predvidevam da je zemlja, po kateri bi vi hoteli služnost, od "žleht" sosede. In zakaj misliš da bi ti soseda morala dovolit služnost? Če imaš dostop do svoje parcele po kakšni drugi poti ji ni treba dovolit služnosti po svoji parceli. Brez njenga dovoljenja mislim da nebo šlo.
Ne nikjer drugje se ne da prit, ker je ta parcela na enem hribčku, z ene strani je hosta, z druge strani pa druga parcela, katere lastnik dostopa po isti poti, od spodaj gor pridema oba po tej poti. Drugje se ne da. Pot pa uporabljamo že več kot 30 let, za njega dni so celo plačali uporabo, ampak takrat se to nikamor ni vpisovalo... zdaj, ko pa so nekateri ti ljudje že pokojni, pa so stvari drugačne in imamo probleme...
A misliš, da jaz ne bi rajš kje drugje pršla na parcelo, kot pa da njo prosim... ???
GRADiM Napisal:Človek ne postane kar tako "žleht"... O.K., priznam, verjetno obstajajo izjeme... :wink:

Ne vem, nisem dost pametna, da bi razumela zakaj noče... Kolk jo poznamo, smo mislili, da bo samo hotela malo pokasirat, tako da smo na koncu res sklenili posel, da ji plačamo 2000 evrov, kar je polovica celotne vrednosti parcele - oz. polovica kolk bi pač dobili... Na koncu se je premislila...
Na parcelo pa se res ne da nikjer drugje, razen če skočim s padalom s helikopterja. :lol:
V takšnem primeru se bojim, da vam ostane samo tožba, ki jo boste sicer dobili, če je situacija res takšna, kot jo opisuješ, bo pa verjetno glede na delovanje slo sodnega sistema trajalo. Za vpis služnosti je namreč potreben notarsko overjen podpis lastnika služeče parcele.
Kako pa ima služnost oz. uporabo urejeno drugi sosed, ki dostopa po isti poti? Mogoče bi bilo smiselno, da zadevo rešujeta skupaj.
Hvala za odgovor strelka. Saj tega se bojim, da bo to trajalo... ampak kaj čem...
Ta sosed nima urejene služnosti črno na belem, tako kot mi, ustno je dogovorjen z njo, da pač lahko gre...
On najbrž ne bo urejal, drugač ga pa niti ne poznam... samo mi bi radi prodali, pa bi zato to radi meli. Ker midva z možem sma misnla, da je to vse urejeno, saj je tudi tašča tako rekla, ker je ona v bistvu verjela, da je to vse urejeno od "pamtiveka".
Če bo kupec za nakup parcele potreboval hipotekarno posojilo, mu ga banka brez urejene služnosti najbrž ne bo uredila. Zakaj sosed tega ne namerava urediti? Nekdo bo nekoč moral, če ne on, pa njegovi potomci, in ponavadi so take zadeve iz generacije v generacijo bolj zapletene. Upam, da vam bo uspelo sosedo prepričati, ker kot rečeno, če ni druge možnosti za dostopanje, bo morala popustiti.
Jst sem tukaj predlagal naj ponudi sosedi več denarja-Vendar je bilo to moje mišlenje "čudežno" zbrisano.

Denar dela čudeže_brez sodnikov.
suze mi liju nisem sploh opazla, da so te zbrisali... vem, da denar dela čudeže, ampak to je ena mala parcela, za katero bi dobili 4 jurje in če smo od teh 4 hotli 2000 dat za pot, a ni že to ful? Kolk bi pa ti plačal teh 50 metrov poti za takšno parcelo? Mogoče bi po tvoje kar njej podarila, ha? Al pa ciganom, kot sem že nekje napisala... pa bo vidla kaj so pravi sosedje... :?

Za unga soseda pa ne vem, naj dela po svoje kakor hoče, nimam želje prijateljevat z njim, ker on mi je edinega kupca s katerim smo hoteli skupaj uredit do konca, zbil in zdaj smo tle kjer smo...

Mah... če nam že tak stoji 10 let to, pa naj še kakšno leto, verjetno bomo dal vlogo...
Ob denar boš tako al pa tako. Sorry-hebat ga--življenje ni enostavno.

Če daš sosedu denar , bosta še prijatelja. Če bosta šla na sodnijo , boš tudi ob denar, sosed zameril do konca in tudi približno veš kaj bo z medsoseskimi odnosi vsaj do konca tvojega življenja. Tukaj v sloveniji smo res eni loleki, saj brez kreganja in fovšije pač ne znamo več živeti. Hudo. V negativnem smislu.
Pa še to : praviš da je majhna parcela, vendar če ti je všeč boš tudi dala denar za njo. Majhne stvari so bile in bodo zmeraj drage.

Poglej, tukaj okoli mene se prodaj nekaj kmetij (velikih) za skoraj male pare. In zakaj jih nobeden ne kupi?? Zato , ker je preveč DELA da bi to vse lepo zrihtal in potem TUDI rihtal da bi bilo vse lepo in prav.

Ti želim pa da bi prišla skozi to zadevo poceni in da bi imela dobre sosede-----------odvetnikov pa nikoli srečala.

Basta.
lp
Hvala ti!
Drugač pa, s temi sosedi nisem ne prijateljica, ne sovražnica, nič si nismo, parcela je oddaljena od mojega doma 10-15 km, tak da jih ne poznam, razen te sosede, ki noče podpisat, jo pač poznam malo, bolj prek drugih in kolk jo tašča pozna, ker je iz tistih koncev. Un sosed je pa tut vikendaš, tak da ga ne poznam in če ga nisem do zdej, ga tut ne bom, sploh če prodamo, v kar upam in želim.
Ker mi nismo rihtal parcele že 10 let, ker nam je "od roke" in "samo delo".

Lp
Iskanje po temi