PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč drva/peleti + plinska peč + zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Potreboval bi strokovno pomoč in kam se lahko obrnem?, ja smle ne... Smile

Zanima me, kako bi zadeva na sliki delovala:
-samo drva/peleti + zalogovnik,
-samo plin
-drva/peleti + zalogovnik + plin

Sistem na plin je že bil narejen, pa sem potem prešaltal na drva/pelete + zalogovnik. Zdaj pa vidim, da bi mi tudi plin prišel prav, saj je manj dela predvsem pa je avtomatika, ki bi mi poskrbela, da bo hiša topla malo prej ko pridem domov.

Pri drvih/peletih je tako narejeno, da je zalogovnik vedno priključen, imam pa narejen obvod, da je povratek takoj pod dvižnim vodom. Seveda, vmes so tudi protikondenzacijski ventili in mešalni ventili, ampak jih nisem risal zaradi lažje preglednosti.

Želim samo odgovore na zgornja tri vprašanja, to mi je bistvo.
V primeru, da bi bilo potrebno odpirati ali zapirati katerega od krogličnih ventilov mi prosim povejte katerega.

1000x hvala

Lp, MB

Priložene datoteke
.jpg   vezava.jpg (Velikost: 135,86 KB / Prenosi: 2422)
Citat:....Seveda, vmes so tudi protikondenzacijski ventili in mešalni ventili, ampak jih nisem risal zaradi lažje preglednosti.
Ravno te "malenkosti" in regulacija določajo, kako bo sistem deloval. (Za protikondenzacijski ventil prvič slišim, domnevam, da gre za dvig povratka.)

Kaj pa sanitarna voda?
Sanitarna voda je samo na toplotni črpalki in bo tako tudi ostalo.

Mene samo zanima, če ta shema pije vodo in katere ventile od tistih treh narisanih je potrebno zapreti? Poleg tega predvidevam, da pumpa na zalogovniku lahko dela samo ko dela peč na drva/pelete in v nobeni drugi situaciji.

Glede na to, da sem malo študiral imam konkretno samo dve vprašanji:
-tudi če bom imel oboje hkrati prižgano in zaprt povratek v zalogovnik in zaprto pumpo iz zalogovnika, bo peč na drva/pelete ogrevala samo zalogovnik in peč na plin samo radiatorje. Imam prav?

-če bo delovalo oboje skupaj in ne bo noben ventil zaprt me zanima samo kako bo šla voda kot je narisano na sliki (najvišja vodoravna puščica s smerniki v obe smeri). Predvidevam da se lahko samo tu zatakne, saj bo pumpa iz zalogovnika pritiskala v eno, medtem ko pumpa plina pritiskala v drugo smer. Imam prav?

P.S. Protikondenzacijski ventil sem mislil na mešalni ventil, ki prepreči mrzlo vodo/povratek v peč.
Lep pozdrav, MB
Torej, noben ne ve?

V nasprotnem primeru ne bo druge, kot da preizkusim postopoma in ugotavljam kako zadeva deluje.
Tale skica nevem kako bi delovala ker ni narisanih nobenih mešalnih ventilov za dvižni vod do radiatorjev.
Če sta ti dve peči blizu skupaj montirani potem bi jaz vgradil tripotni ventil z motornim pogonom (firštov rotodivert) in pa za dvižni vod do radiatorjev en ali pa več mešalnih ventilov saj bo regulacija le na ta način delovala kot bi morala.

Kar se pa ročnega odpiranja ventilov tiče pa jaz nisem pristaš tega, ker se hitro lahko zgodi da bo mrzlo v hiši ali pa da pride do kakšne eksplozije katere izmed peči. Težko si je zapolniti kako mora biti kateri ventil obrnjen pri kateri peči. Big Grin Big Grin
Torej, sistem ima samo en tripotni ventil.

Mešalni ventil je na povratku v peč na drva/pelete.

Do sedaj je delovalo tako, da ko se je ogrela voda v zalogovniku sej je preko termostata vklopila pompa (tista ki je narisana na vrhu zalogovnika). Na radiatorjih so povsod termostatski ventili, ki so potem zapirali radiatorje.
Edini tripotni ventil je na izhodu iz radiatorjev in sicer zato, da ko je mrzlo priteka voda iz radiatorjev bolj na vrh zalogovnika in kasneje na dno zalogovnika. To je pa tudi vse.

Zakaj bi kaj razneslo, saj je raztezna posoda za povečan tlak tako na peči drva/peleti, na sistemu ter na plinski peči?

Torej, ponovno postavljam vprašanje, če bi stvar delovala ko:
-samo peč na drva/pelete, vse odprto kot do sedaj in topla voda teče v radiatorje, ko se zazna dovolj visoka temperatura na vrhu zalogovnika
-samo plinska peč, zaprt povratek iz radiatorjev v zalogovnik, zato kroži voda samo med pečjo na plih in radiatorji. Topla voda iz peči na plin ne more v zalogovnik, saj je pri pumpu nepovratni ventil
-oboje skupaj, tako da s plinom segrevam celoten sistem, pumpa na vrhu zalogovnika je zaprta in povratek iz radiatorjev v zalogovnik tudi. Medtem ko peč na drva/pelete segreva izključno zalogovnik.

Lp, MB
lani sva s kolegom naredila pri njemu doma varijanto vodni kamin, toplotni hranilnik, plinski kotel + sanitarni bojler na TČ. krmiljeno z seltron wdc 20, shema 409b - to je verzija, kjer plinski kotel ne segreva hranilnika in sta med seboj ločena s tripotnim preklopnim motornim ventilom. vodni kamin (pri tebi bi bil to kotel na drva) ima vklop črpalke rešen s cevnim termostatskim ventilom, dvig povratka pa tudi termostatsko z esbe vtc ventilom. ni nobenega ročnega prekladanja ventilov. ker (če prav razumem tvojo shemo) imaš ti dva ogrevalna kroga, bo treba še en krmilnik za drugi ogrevalni krog.

shema skorda ne pije vode, vsi ogrevalni krogi so direktni, brez črpalk.

tole bi bilo recimo po reglcih (pozor manjkajo elementi, recimo ekspanzija, itd)

[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17747024_22133362/shema-centralno/22133362unichr("46")jpg[/img]
OK.

Očitno bo potrebno res prvo preizkusit vsako posebej in videt kam in kako gre topla voda itd. Seveda, takrat bom tudi zraven in pazil kaj in kako se obnaša sistem.

Če ima še kdo kakšno idejo naj kar napiše, v nasprotnem primeru bom jaz javil, kako deluje.

P.S. V podobni situaciji sem bil cca leto nazaj, ko smo delali popravke v sistemu (prej sploh ni delalo) in ko smo preizkusili stvar deluje popolnoma zadovoljivo. Upam da bo tako tudi sedaj.

Javim in ob priliki narišem kakšno boljšo shemo, da si bo lahko kdo (v primeru da bo delalo) tudi sam kaj takega naredil. Seveda mislim, ko nove variante ne pridejo v poštev in se lahko samo dodaja in odvzema.

Lp, MB
edit, je ena črpalka za oba ogrevalna kroga, sem spregledal. še vedno ni v redu, ker ni mešalnih krogov in bo vodo v hranilniku zelo hitro premešalo. glej shemo zgoraj, ta je 100% da deluje.
Mešalnih krogov ne bo, ker nimam ne financ, ne časa za raznorazne posege.

Imam pa še eno vprašanje. Bo zadostoval na izhodu iz plinske peči nepovratni ventil, kateri bi preprečil dotok tople vode v plinsko peč, ko bo črpalka na zalogovniku delovala?

Če sem pravilno razumel, se bo voda v zalogovniku premešala samo in izključno samo ko bo delovala peč na drva/pelete. V kolikor pa bo ventil na zalogovniku zaprt (povratek iz radiatorjev) in bo delovala samo plinska peč bo delovalo zadovoljivo.
nepovratni ventil bi bil načeloma dovolj. izdelava mešalnih krogov ni treba, da je draga. pa itak, da ne boš sedajle tega delal, to lahko drugo leto, po končani ogrevalni sezoni.
Evo, zadevo sem si narisal in zamislil tako.

Prekrižano pomeni, da takrat to ne bo delalo oziroma bo zaprto.

Priložene datoteke
.jpg   vezava samo plinska peč.jpg (Velikost: 140,81 KB / Prenosi: 2236)
.jpg   vezava samo peč na drva_pelete.jpg (Velikost: 142,21 KB / Prenosi: 2236)
.jpg   vezava peč drva_peleti in peč na plin skupaj.jpg (Velikost: 142,16 KB / Prenosi: 2237)
s tem sicer hidravlično ni toliko narobe, kolikor je potrebna resna zbranost uporabnika sistema.
U bistvu, kar me najbolj moti je preklapljanje ventila.

Delovanje pumpe je na timer + temperaturno tipalo vode v zalogovniku. Zato lahko nastavim drugačne čase vklopa timerja pumpe in timerja peči na plin in bo vse uredu.
Iskanje po temi