Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Živjo! Če je tu kak strojnik ali če kdo ve na pamet ali ima strojniški priročnik, bi lepo prosil če mi pove kako velik sveder rabim za vrtanje lukenj, v katere bom vrezal navoj M6. Jaz mislim da naj bi bila luknja 4,8mm vendar nisem prepričan. Hvala!
LP,
Samojed
Objave: 46
Teme: 4
Ocena:
0
Ti ne misliš ampak veš :wink: , luknja je fi4,8mm.
Drugače pa obstaja formula oz. izračun velikosti lukenj za navoje.
Navoj M6 (6*0,8=4,8mm)
Navoj M5 (5*0,8=4mm)
Navoj M8 (8*0,8=6,4mm)
Vendar po mojih izkušnjah so lahko luknje tudi večje za kakšno desetinko ali dve.
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Stara metoda (iz moje mladosti) je bila nazivna mera navoja x 0.8.
Za M6 bi to pomenilo 4,8 mm. Mera je še vedno uporabna, če imaš po tri navojne svedre za ročno vrezovanje (jaz jo uporabljam za mehkejše materiale - plastika ipd). Za strojne svedre (enkraten prehod) pa so luknje po novem (tudi standardi se spreminjajo) nekaj večje:
M2 - 1.6 mm
M3 - 2.5 mm
M4 - 3.3 mm
M5 - 4.2 mm
M6 - 5.0 mm
M8 - 6.8 mm
M10 - 8.5 mm
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ocena:
4
Hvala za podatke obema! Nisem pa že takoj spraševal če je kaka razlika med ročnim (trije svedri) in strojnim (en sveder) vrezovanjem navojev. Dokončujem namreč notranjo ograjo in imam v navadno pohištveno (debelostensko) cev za vrezat 32 navojev, zato sem raje kupil strojni sveder. Ker pa kljub vsemu stena ni rabno debela da bi bil navoj dolg, me zanima ali naj vrtam z 4,8mm, 5mm ali kakšno sredino kot je 4,9mm svedrom?
Sicer bom pa itak prej naredil test na odpadnih kosih pa bom videl kako in kaj, le zaradi svedrov je vsak nasvet dobrodošel, da prave kupim.
LP,
Samojed
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Ker je stena tenka v primerjavi s premerom navoja, bi bil dober 4,8. Ker je material žilav, bi bil dober 5. Vzemi 4,9. Če boš povrtal luknje (da jim posnameš rob), bo navojni sveder lepše začel in po vrezovanju navoja na vrhu ne boš imel ostrega roba okoli luknje.
Pridno pomoči navojni sveder v olje, preden pričneš z vrezovanjem (ali pa ga špricni vsakokrat z wd40). Vrezuj z aku vrtalnikom, ki ima možnost nastavitve navora. Vrtaj in vrezuj čim bolj pravokotno na podlago. Če ti bo zapenjalo, kljub strojnemu svedru uporabi metodo en/dva naprej - polovico nazaj....
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 134
Teme: 8
Ocena:
0
Če boš vrezoval s strojnim, daj raje malo večjo luknjo (4,9 ali 5.0). V obratnem primeru se ti lahko kaj hitro zgodi, da vtrgaš navojni sveder. Glede na to, da pa imaš za izdelati kar nekaj navojnih izvrtin, pa lahko probaš obe varjanti. Občutek v roki ti bo povedal, kej je bolje. Sicer sem strojni inženir, ampak občutkom še vedno najbolj zaupam :mrgreen: .
Pa veliko uspeha pri izdelavi navojev ti želim :wink:
Ocena:
4
Hvala! Ravno danes dobim nosilce, tako da danes ali jutri se lotim . Najprej določim točke oziroma razmak in pozicijo palic, naredim hitro šablonco, ki se bo obesila na že montiran zgornji ročaj potem pa gasa. Ker svedra 4,9 nisem dobil, bom poskusil prej na ostankih kako gre z 4,8 ali 5 svedrom. Zaradi tanke stene se bolj nagibam k 4,8 svedru. Sicer je pa tako, počasi, z mazanjem in nastavljenim momentom na vrtalniku ga ne smem odlomit. Če ne bo šlo v redu, pa še vedno lahko delam ročno, je še vedno bolje vrtet 1x kot 3x za en navoj.
LP,
Samojed
Objave: 75
Teme: 0
Ocena:
0
[Nič ne boš zgrešil, če za vse metrične navoje vzameš sveder, ki je zmanjšan za korak navoja, torej, za M6x1 navoj, vzameš sveder 5 mm.
Ocena:
4
Včeraj sem vse poštimal, vrtal z 4,8 svedrom in z baterijsko vrezal navoje ter zmontiral ograjo. Vse bp, kasneje naložim slike v spletnik kaj sem izumil.
LP,
Samojed
Ocena:
4
Za tole sem rabil navoje:
LP,
Samojed
Objave: 238
Teme: 39
Ocena:
0
Kaksno je ze zaporedje uporabe pri treh navojnih svedrih?
Hvala.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Treh navojnih? Kot si zamisliš, po željah in potrebah.
Tridelnem za ročno vrezovanje misliš?
En obroč, dva obroča. brez obroča.
Če bi bolje pogledal ne bi treba niti vprašat :wink:
Objave: 100
Teme: 11
Ocena:
0
Živjo,
da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal:
Gre za obrnjeno situacijo, kot v uvodu te teme. Torej če imam železno palico fi 10, potem z navojno čeljustjo M10 naredim navoj ali je kako drugače treba te mere gledat?
hvala!
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Da.
Če nisi najbolj vešč bo čeljust na začetku zarezala malo postrani in ne boš dobil dobrih navojev.
Lepo se začne navoj rezati na palico na stružnici. Palico vpneš v čeljusti, na konjička z iglo, prisloniš gonilo z navojno matico ter začneš rezati navoj. Tako lahko ravno začneš rezati navoje.