PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les LESENA FASADA- macesen

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebovali bi macesnov les (sibirski) za fasado. Dile bodo vertikalne.
Kje se jih dobi po dobri ceni?
Hvala in lep pozdrav
Tudi pri Slovenijalesu (vendar ga pomeri z Geigerjevim števcem...)

Lp Kadotr
Tudi mi bomo čez nekaj mesecev rabili les. Glede na to, kakšna je postala fasada pri naših sosedih po štirih letih (lisasta, ponekod siva, ponekod črna), se sprašujem, kje dobit kvaliteten macesen in kako ugotovit, če je res sibirski, razen, da gremo v sibirijo ponj?
pri nas jih kar nekaj prodaja sibirski macesen ;
dile morajo biti vsaj 33mm debele, brez srca,
dobro zračno sušene
les je treba dobro pogledat, predenj se ga kupi,..
zna biti nateg

cena od 400 do 700 eur/m3 za prizmiran grob les

dobro pa pazite, kdo in kako ka bo obdelal,...
da ne bo na koncu šmorn..

glede sivenja; les se zaščiti z oljem z vmešanim pigmentom,
ki deluje kot UV zaščita, pa se ta problem zmanjša,
če se čisto pa bom lahko povedal čez 10 let,...
Glede barve macesna: najbolje ga je pustiti povsem pri miru, brez kakršnekoli kemije, sčasoma postane ves približno enake - čudovite svileno sive barve. Z barvanjem pa se ta proces samo podaljša, ker se barve neenakomerno vpijajo v les. Fleki na fasadi so verjetno posledica uporabe kemije. Čar narave je v različnosti - tudi barv. Idealna vgradnja je vertikalna, pa za kaj drugega ne bi bilo potrebno skrbeti oz. komplicirati. Če pa želimo imeti vse enakomerno obarvano pa juriš na plastiko (dokler je sonce ne razgradi). Zvijanje se zmanjša z izdelavo ožjih desk.

Lp Kadotr
poglej si stran <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.zeleznina.mister.si">www.zeleznina.mister.si</a><!-- w --> dobis ze narejene profile za macesnove fasadne obloge. Je pa macesen sam posebi res najbolj primeren za zunanjo uporabo, saj je najbolj obstojen na vremenske razmere brez da bi ga kakor koli obarvali ali premazovali.

lp Matjaz
Elemente za fasado se da dobiti pri Almis d.o.o., Ljubljana, skladišče Grosuplje. <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.thesead.net">www.thesead.net</a><!-- w --> , 01/200-51-70
Jest sem poklical, ker nimajo na spletni strani še nič o sibirskem macesnu.
Imajo pa deske za teraso na zalogi.
Še vedno sem mnenja, da vsak ne more delati vsega

je pa tudi res da so nekateri ponudniki cene lesenih fasad (sibirski macesen) pognali v višave.
vsi vemo, da ni problem narediti podkonstrukcije natlačiti steklene volne.... in si navijačiti fasadnih letvic. Kaj pa posamezni detajli pri oktnih, in balkonskih vratih, rf vijaki..., ker če tam ni dobro narejeno, vam še tako dober les ne koristi, ker bo stvar zamakala.

to je moje osebno mnenje in upam da s tem nisem nobenega užalil

<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.b-klik.si">www.b-klik.si</a><!-- w -->
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
V Litiji, so zraven Lesne izdelovali lepljence iz Sibirskega bora.
Kako je z macesnom in lesnimi črvi?
Kolikor sem prebral do sedaj, se macesen na fasadah naj ne bi zaščitil z nobeno kemijo proti UV sevanju in vodi..
kaj pa proti golazni?
Sploh v primeru, ko se macesnov les uporabi za teraso?
LP, El šajse
nihče ne ve????
Pozdravljeni

Macesen - navaden sem kupil v okolici nakla po cca 16m2, vgradnil horizontalno, z vmesnim zračenjem. Za cca 70m2 me je vse skupaj koštalo cca 15-2k €. Za barvo sem še vedno v dvomih ja ali ne.... jas sem proti, punca hoče obdržat rdečkasto ....

Bistvene razlike med našim in sibirskim macesnom ni, vsak ima nekaj boljših in slabših lasnosti, saj noben les nima samo dobrih stvari ( sibirskiga je pač več, pa je prevladal trgu, komercijala pa je naredila svoje) , je pa dejstvo, da pri fasadi ni posebno mehansko obremenjen, saj tudi nepobarvana smreka zdrži vsaj 50 let, bol važno je, da uredimo zračenje in dobro odtkanje vode, da zadeva ne gnije....

l.p. Jože
Hvala za odgovor, a mene zanima
KAKO IN ČE S ČIM zaščitit SLOVENSKI macesen ki bo v obliki terase proti črvom.
LP!
Živjo

Kolikor je meni jasno macesn ne potrebuje nobenega ščitenja za črve, lahko pa uporabiš brezbarven strup za črve za les (dobiš ga v vsaki trgovini za gradbeništvo) in ga zmešaš z vodo in pošpricaš z brizgo ali premažeš...

l.p. Jože
Pa ga moram dati oz. je priporočljivo dati tak les impregnirat (z brezbarvno ali rjavo) impregnacijo?
Iskanje po temi