PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ v teh hladnih zimskih dneh ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pedenjdeklica Napisal:No pa še o TČ.

na strani

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.viessmann.si/web/slovenia/si_publish.nsf/Content/Waermepumpen_slovenia">http://www.viessmann.si/web/slovenia/si ... n_slovenia</a><!-- m -->

kjer je tudni načt za projektiranje TČ za nizkoenergijske hiše.

in s kom bom pokril tiste 1,2 EUR dnevne porabe energije za celo hišo.

ODG je preprost. Z kruhom!

Kako?

Tako!

če kupiš dnevno za 4 člansko družino (toliko nas je v hiši) kruh v Mercatorju ali bilo kje daš za kilo 2 EUR, tako da vsak član poje 25 dag kruha na dan. Če pa kupiš aparat za peko kruha, sem pa zračunal (severinov aparat), da ti porabi za 0,4KW eletrike + 40 centov za moko sol in sladkor, tako da ti dnevo od tega, ker doma pečeš krug (1 kg)ostaja 1,4 EUR, kar pomeni, da si dnevno še v plusu, pa še hišo imaš ogreto, za isti denar, ko drugi......

RAZMIŠLJAJTE racionalno!

lp

Če boš kupoval moko v mlinu, boš prišel skozi še ceneje. Wink Drugače pa ti priporočam kruh, ki je narejen iz mešanice moke, pol črna pol bela. Dodaš še kaka bučna semena zraven, pa dobiš tak kruh, ko ga v trgovini ne moreš kupit.

Mi že kaki dve leti več ne kupujemo kruha v trgovini. Kot prvo se tiste pene preveč poje, drugo pa je to, da je predrag. Na vrh vsega (kar je najvažnejše) pa je to, da mi je domač kruh boljši.

Druga taka varčevalna finta je varčna žarnica. V kuhinji sem dal varčno žarnico. V enem letu je padel strošek elektrike za več kot 50 EUR! Sedaj imam varčne žarnice tudi po dnevni in delovni sobi. Tam, kjer pač veiko sveti luč. Navadnih žarnic sploh več ne kupujem (razen za podstrešje, kjer je 20 let ena te ista).

Dobro, malo sem se oddaljil od originalne teme vendar želim poudariti, da je varčevati, optimirati in investirati potrebno racionalno. Pedenjdeklica to očitno obvlada. Pohvalno. Upam, da boš imel še takih idej.

Pri toplotnih črpalkah je itak smiselno imeti tudi hranilnik toplote in dvotarifni števec. Tako lahko z poceni elektriko črpalka ogreje hranilnik za dnevne potrebe ogrevanja hiše. Poleg tega (po mojem) črpalka nato deluje še bolj efektivno, saj dela dlje in konstantno.

Primer:

Z ogrevanjem enega litra (skoraj kilogram) vode za eno stopinjo celzija potrebujemo točno 1.167 Wh energije. Ta energija je povratna. Če ima hiša dnevne energijeske potrebe po 10 kWh, potrebuješ recimo hranilnik velikosti 600 litrov, katerega nato čez noč (v nizki tarifi) segreješ za 20 stopinj. Iz tega nato črpaš energijo čez dan, ko črpalka ob dražji tarifi lepo počiva.

Če sem se kje zmotil, me rade volje naj kdo z kakim dobrim argumentom popravi. To je le hitra ideja, katere nisem temeljiteje preračunal.

lp
.
pedenjdeklica Napisal:in s kom bom pokril tiste 1,2 EUR dnevne porabe energije za celo hišo.

ODG je preprost. Z kruhom!

Kako?

Tako!

če kupiš dnevno za 4 člansko družino (toliko nas je v hiši) kruh v Mercatorju ali bilo kje daš za kilo 2 EUR, tako da vsak član poje 25 dag kruha na dan. Če pa kupiš aparat za peko kruha, sem pa zračunal (severinov aparat), da ti porabi za 0,4KW eletrike + 40 centov za moko sol in sladkor, tako da ti dnevo od tega, ker doma pečeš krug (1 kg)ostaja 1,4 EUR, kar pomeni, da si dnevno še v plusu, pa še hišo imaš ogreto, za isti denar, ko drugi......

RAZMIŠLJAJTE racionalno!

lp

Kaj pa če se v bližini naseli Špar ali Hofer, ki ponujata kilogram kruha za en evro? Ali se boš potem toplotni črpalki odrekel? Po moje odločitev o ogrevalnem sistemu ne more temeljiti na odrekanju materialnim dobrinam, ampak na racionalni presoji, ki temelji na primerjavi z vsemi drugimi načini ogrevanja.
Kruh iz domače peči pa je vedno več vreden, kot tisti iz trgovine. Tudi naš "Severin" je že precej zdelan, a to že presega vsebino te teme.
Eni so pa res mal bolani od tega šparanja (vprašajte se za kako ceno).
A je kdo razmišljal koliko bi šele prišparal, če bi vgradil TČ zrak-voda in bi cela familija (oblečena v zastonj cote od RK) pihala v zunanjo enoto, ki bi stala v kleti (hladila klet) in vzdrževala v bajti 5stC. Upam, tudi da klet ne bi bila prevelika, mogoče 3m3.
TČ bi morala seveda izdelat najbolj znana XX firma z zunajzemeljsko elektroniko po vesoljski ceni, in da bi bilo letno grelno število kakih 25.
Greli bi se pa le skoraj zastonj. Mater bi prišparali.
zidam, zidam dan na dan
koliko stane cena tč zrak-voda za dvonadstropno hišo skupno cca 170m2 stanovanjske- ogrevalne površine. za osrednjo Slovenijo torej tak način kot edini način ogrevanja ni zadosten?
Kakih 3.000 EUR za 10 kW ali pa 3.500+DDV za 15 kW, odvisno do katere najnižje temperature bi jo uporabljali.
1 2
Iskanje po temi