PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja obok pod obstoječo ploščo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,
pri prenovi starejše hiše smo ugotovili, da je kuhinja v pritličju zgrajena na plošči, ki je samo 9-10cm debeline in zelo šparovno armirana (ena 5mm nerebrasta žica na vsakih 30cm, samo po eni dolžini (ni mreža)). Ostali prostori imajo 20cm plate in lepo 2cm armaturo. Izgleda je bila kuhinja zgrajena na mestu, kjer so bile prej stopnice v klet, potem pa so izgradili zunanje stopnišče, ta prostor pa zabetornirali, da so dobili nov prostor. Seveda je plata skromna in meni osebno izgleda zelo nezanesljiva. Je pa stala zdaj 50 let, tako da zgleda vseeno ni od muh Smile

Zadevo bi radi podprli iz pokleti spodaj in naredili obok v prostoru spodaj pod kuhinjo (prostor je enakih dimenzij).
Kuhinja ima 10m2 (3x3,3m). Obok bi šel po sredi prostora cca 1,5m ob leve in desne stene), dolžina 3,3m. Debelina oboka 20x20cm.

Zgornjo ploščo bi navrtali in naredili 3 luknje - eno za vsak steber, eno za preklado. Notri bi vlili C30 beton s plastifikatorjem, da bo bolj tekoče.

Statik nam je že preračunal temelje in armiranje. 
Palice 10mm, ki tečejo od temelja (temelj ima "košaro" iz železa, 4x4 palice), preko oboka na drugo stran v drug temelj. Na spodnji strani preklade so 3 palice 10mm, na zgornji 2.
Kar se tiče obtežbe na vrhu - na vrhu je 10cm plate in na novo bo 4cm estriha, kuhinja in povprečno 2 osebi. Brez ekstra obtežb.

Ker ne najdem mojstra za to, ali pa bi vsi zaračunali bogastvo, me zanima ali bi lahko to izvedel sam v lastni režiji? Nabava palic, krivljenje, šolunga, vlitje betona iz vrha. Skupno nekje 0,3m3 betona, naredil bi kar s hobby betonom 25kg iz bauhausa (ima C30 marko, ki je super), plastifikator, da se lepše vliva.

Vaše mnenje, izkušnje? Nekaj sem že delal z betonom in šolungami, nisem pa profi. 
Na koncu bo obok zaprt z gipsom, tako da ne rabi biti estetski, le funkcionalen, tudi če kje ni ravno popolno ravno.

hvala za mnenja.
Ma če je veselje pr bajt, zakaj se ne bi lotil sam. Za 300L betona boš rabil kakih 25 - 30 vreč hobbetona.

Upoštevaj da je to več kot pol tone, boš moral to prinest gor in tam zmešat. V samokolnici to mešat je muka, boš rabil pomoč. Pa da se ti pri vsej tej teži plata ne vdre še predno jo podpreš.

Kako se bo 3.3 m dolžine vlilo skozi eno luknjo pa ne vem.

Temelje boš vlil vnaprej?

Za armaturo pa koga ki se spozna…

Več kot pol tone, dobro podpri opaž

Amater svetuje amaterju, če pridem na obisk, bova raje na terasi….
Hvala. Smo vseeno dali izdelati mojstrom, ker doma nimam vibratorja za beton, pa bi me na koncu vse skupaj prišlo par 100€ ceneje, če bi delal sam, kar pa ni tako grozno.
Brez vibriranja bi bili stebri za preklado verjetno luknjasti s preveč zračnih žepov, potem pa tudi sama nosilnost ogrožena.
Iskanje po temi