PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Zamenjava zemljišč z občino

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Občina bi rada širila cesto in odkupila del naše parcele. Hkrati bi mi radi del njihove parcele, ki ga trenutno uporabljamo kot parkirišče.
Obema je v interesu narediti menjavo, vandar občina vztraja na tem, da oni odkupijo za 30% vrednosti zemljišča, mi pa kupimo za 100% vrednosti zemljišča. Menda jih k temu zavezujejo predpisi.

Je res tako in ni mogoče narediti menjave 1:1? Gre za skoraj popolnoma identično površino 70m2. Zahtevajo namreč, da jim plačamo približno 10.000 EUR.
Vse se da, če se hoče! Trenutno se pač pogajate o ceni in je videti, kot da so občinarji uspešnejši, kot vi... Verjetno je zadaj tudi kakšno vrednotenje ene in druge površine, če je ena parcela kmetijsko zemljišče, druga pa gradbeno, zna biti kar konkretna razlika v ceni na m2.
Oboje je zazidljivo in del istega poligona namenske uporabe. Vrednosti sta torej enaki. Če berem zakon, ceno določa sodno zaprisežen cenilec, ki ga je občina dolžna spoštovati (no vsaj v moji občini očitno to velja samo v eno smer). Občina pa se noče pogajati, ampak nas je postavila pred dejstvo, da ker gre v javno dobro (graditev javne infrastukture), se odkupi po 30% ceni. Morda res nismo dobri pogajalci, zanima pa me, če je to le želja občine ali so dejansko s predpisi omejeni, da smejo plačati le 30% cene.
Teh 30% je čisto možno njihova običajna PRAKSA pri teh poslih, ne obstaja pa predpis, ki bi to zapovedoval. Naj ti navedejo, po katerem zakonu to razlagajo...
Kakor pravim, pogajanja in očitno občinarji vohajo, da si želite tistega parkirišča.
Ja, ima smisel. Verjetno sem res samo slab pogajalec, mi takšna pogajanja niso v naravi Blush
Zakaj bi pristal na 30% ceno, če tudi v primeru razlastitve dobiš 100%.  Še za služnost dobiš toliko ne pa za prodajo. 
Če je interes občine 30% tvoj pa 100% potem je ponudba občine OK. Lahko počakaš na boljše razmerje, če se ti ne mudi.
občina ne sme kupovati menjati brez cenitve, naj pošljejo cenilca in ko bo cena znana menjate in doplača tisti ki dobi več

zgleda da občinari hodijo na tečaje kako goljufati vse druge samo sebe ne
Iskanje po temi