PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Zakon o prepovedi prodaje nepremičnin brez GD in UD

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

baje se pripravlja zakon, ki bo prepovedal prodajo nepremičnin brez gradbenega in/ali uporabnega dovoljenja.

Na internetu nisem zasledil kaj dosti. Zanima me:

- ali kdo ve kdaj približno bo to sprejeto? (če imate kakšen link)

- mnenje, ali mislite, da to sploh bo sprejeto. V LJ je namreč en kup takih nepremičnin, ki tega nimajo urejenega, ponavadi zato, ker so razdelili stanovanje na 2 novi stanovanji.

(zanimam se za nakup stanovanja v prvotno 2-stanovanjski hiši iz leta okoli 1933, v kateri pa so sedaj 4 stanovanja. GD in UD je bilo izdano 1933 za 2 stanovanji. Tudi na občinskem oddelku za prostor so mi povedali, da sta tukaj zaenkrat dovoljeni samo 2 stanovanji).

(se zavedam, da je bolje kupiti pravno urejeno, vendar je stanje v LJ tako kakršno je, stanovanje je pa tudi dosti blizu centra in luštno).

Hvala in lp
Ta zakon je že v veljavi,probaj iti na Banko po kredit pa boš videl kaj zahtevajo - obvezno uporabno dovoljenje pa tudi notar ne more nepremičnino prepisati na novega lastnika brez uporabnega dovoljenja.
Edino pravilno. Zadeve je potrebno urediti.
Pozdravljeni, 
naslov teme je tudi meni zanimiv, zato sem se danes prijavil na Vas forum.
Ta forum sem nasel pred parimi tedni, ker iscem informacije glede prodaje nepremicnine v Sloveniji. 
Odgovor uporabnika "Beri" mi ni logicen, morda lahko "Beri" da podrobnejso informacijo o tem zakonu. 
Namrec:
Pred desetimi leti sem podedoval zemljisce, zazidljivo parcelo v obcini 4207 Cerkje, ki jo ne potrebujem. 
Na parceli stojijo stavbe (Izpis iz zemljiske knjige):
Hisa: Leto izgradnje 1800 
Hlev: Leto izgradnje 1898
Prizidek hleva: Leto izgradnje 1923
Garaza: Leto izgradnje 1980 (nadomestna gradnja lesenega skednja za kmetijske namene)
Vse stavbe imajo Katasterski vpis op ZEN. (kaj to tocno pomeni ne vem)
Dvomim, da imajo te stavbe gradbeno in uporabno dovoljenje.
Vprasanje:
Zakaj bi mi nek zakon prepovedal prodati to parcelo z obstojecimi stavbami?
... saj FURS od prodaje parcele zaracuna davek, ki ga po prodaji moram placati.

Morda kaksen konkretnejsi odgovor na to temo.
Hvala in lep pozdrav.
Preteklo je ze vec dni, odkar sem objavil moj prvi komentar z mojim vprasanjem na zgornji prispevek glede "zakona" o prodaji nepremicnine brez gradbenega in brez uporabnega dovoljenja.
Ker na moje vprasanje ni nobenega odgovora, kot tudi nobenega komentarja, smatram, da o tem nihce nic ne ve in da tega zakona ni.
Verjetno se nanasa prvo vprasanje na nek interni predpis banke ali pogoj banke za pridobitev kredita in nic drugega. 
Ocitno odgovor uporabnika "Beri" ni pravilen, verjetno je pomesal nek interni predpis z zakonom, ali si ge je enostavno izmislil.
Torej, to nikakor ni zakon.
V bistvu, zelim se informirati z vec strani, predno objavim moj oglas o prodaji zgoraj omenjene parcele,
v kolikor me bo kontaktiral kaksen potencialni kupec in mi pricnel govoriti o nekih izmisljenih zakonih, ki jih ni. 
To je bil moj povod, za moj post na to temo.
Hvala in lep dan.
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepre...nja-424358

Prvi link na guglu

Bo pa cena nepremicnine zaradi tega bistveno bistveno nizja, kot ce bi bili papirji urejeni.
Hvala za Vas odgovor in Link.

Ocitno je bil zakon (ki ni vec veljaven) nekako nesrecno / dvoumno  definiran v pravni slovenscini. Zato si ga je javnost, kot tudi notarji (pravniki) sami, napacno razlagali.

Kar se cene tice, ...je pac tako kot vedno.
Za kupca je vedno pre drago, za prodajalca je vedno pre poceni.
Tu igra vlogo tudi povdarek posla, ali nekdo prodaja oz. kupuje "objekt (npr. hiso) na parceli" ali "parcelo z objektom (hiso)".

Prodajalec in kupec morata najti nek skupni konsens. 
LP
Iskanje po temi