Zdravo, zanima me če je izvedba po Fragmatovem tehničnem listu sploh možna? Kar sem jaz poslušal razne mojstre, vsi trdijo da je talna obloga direktno na lahki stiroestrih vprašljiva rešitev, češ da naj bi bil enostavno premehak brez nekega tršega zgornjega sloja.
- Boš imel talno gretje? Če da, potem si ne želiš "izolacijskega striroestriha" ampak klasični s čim višjo prevodnostjo, da se temperatura talnega čimprej in čimbolj enakomerno odvede v prostor
- Če talnega nimaš, rabiš pa le nekaj lahkega nad starim lesenim stropom bi jaz raje delal s križno položenimi OSB ploščami
Talnega v teh prostorih ne bom imel, bo ogrevanje klasično z radiatorji. Tudi "lesen pod" je v igri, ampak me malo skrbi prenos zvoka v spodnje prostore. Sedaj izgleda sestava nekako tako (od spodaj navzgor):
-gips plošče
-parna zapora
-steklena volna
-Stropniki x2 en na drugem (kot ojačitev)
-steklena volna med stropniki
-lesene letve
Problem je, da trenutno te lesene letve grozno škripajo ko hodiš po njih in niso pretirano ravne (odstopanje 1-2 cm), ter vse skupaj malenkost visi na eno stran.
Za izgradnjo imam seveda dve možnosti:
1.) Klasični estrih, za katerega je statik potrdil, da bi pod moral zdržati obremenitve.
2.) Suhomontažni estrih, pri katerem me skrbi, da bi bila obtežitev na trenutne lesene letve "premajhna", in da bi ob hoji te letve pod OSB močno škripale.
Odstrani tla z zgornje strani do stropnikov/tramov, z letvami zniveliraj tla (jih pritrdiš s strani na tramove, čez daš deske, nanje trdo volno za tlake, zaključuješ z OSB 2x15mm križno in talno oblogo.
Škripanja ne bo zaradi vmesnega sloja trde volne za tlake, prav tak ose ne bo slišalo hoje, OSB pa skupaj vijačiš.
Citat:Odstrani tla z zgornje strani do stropnikov/tramov, z letvami zniveliraj tla (jih pritrdiš s strani na tramove, čez daš deske, nanje trdo volno za tlake, zaključuješ z OSB 2x15mm križno in talno oblogo.
Škripanja ne bo zaradi vmesnega sloja trde volne za tlake, prav tako se ne bo slišalo hoje, OSB pa skupaj vijačiš.
Jaz bi naredil točno tako. Bo pa morda več dela kot če se čez nalije klasični estrih, ki hkrati tudi znivelira zadevo.
To, da se letve odstrani ni več možno, na njih so namreč že pregradne stene iz knaufa. Sam sem razmišljal, da v kolikor bi se lotil tega s suhomontažnim estrihom, bi verjetno gledal kakšno fermacell nasutje, ali kaj podobnega, na nasutje bi dal trdo kameno volno za tlake, in potem 2x 15 OSB plošče. Je pa po mnenju vseh, ki so bili na ogledu, najbolj primeren klasični estrih, ki naj bi malo stisnil deske spodaj, da ne bi škripale.
Estriharjevo mnenje je, da bi dal na obstoječe letve najprej plast termosilent pene, potem na njih mehkejši stiropor (zaradi zvočne absorbcije) in potem na to 4 cm tlaka z ali brez armaturne mrežice.