PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Trifazna vtičnica v tri enofazne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Zanima me, ali je možno iz ene trofazne vtičnice v kleti dobiti tri enofazne vtičnice, do vtičnice pa pride 5 žilni kabel. Razmišljal sem da bi se tega lotil tako, da bi štekar dal dol, ter na mesto štekarja dal nadometno dozo, v dozi zvezal tri kable 2.5mm vsakega na svojo fazo, nule ter ozemljitve pa bi zvezal skupaj, 2 kabla bi potegil do pralnice, 1 za pralni stroj, 1 za sušilec, en kabel pa do kurilnice za el. bojler. Trofazni štekar ima tri posamezne varovalke, še stare vijačne 16A, Sedaj je problematično to, ker so pralec, sušilec, bojler ter vse luči in vtičnice v kleti na eni 20a varovalki zato je treba večje porabnike vklapljati posamezno, ker če sta npr sušilec ter bojler vklopljena skupaj čez okoli pol ure skuri varovalko. Ne vem pa točno, ali je trofazni štekar vezan na fid ali je v kakšni dozi brikana zemlja na nulo, če ima to kakšno vezo pri vezavi potem v dozi.
Upam da sem dovolj jasno razložil, nisem poklicni električar. 
Hvala za odgovore 
Lp
Ne bo ok.

Trifazni kabel sklepam da je 5x2mm2, kar je ok za trifazno napajanje.
Pri 3x enofaznem napajnju pa mora vsaka faza imeti svojo nulo in ozemljitev enakega premera kot faza.
Za zgoraj opisan primer je potrebno dodati manjkajoče kable za nulo in ozemljitev od omarice do nove vtičnice.
Kar je napisal @matija, ni kaj dodati.

Vseeno pa odgovor na laično vprašanje:
Citat:Zanima me, ali je možno iz ene trofazne vtičnice v kleti dobiti tri enofazne vtičnice,

Seveda je možno, vključno z vsemi možnimi posledicami.
Zavedati se je treba, da so električne inštalacije, čeprav izgledajo enostavne, lahko ob nepravilni izdelavi smrtno nevarne ali pa vzrok požara.

Predlagam ti, da si el. inštalacijo urediš, kot je treba. Ker imaš v kleti kar nekaj močnejših porabnikov, napelji od razdelilnika nov dovod s kablom preseka min. 5 x 6 mm2 do novega razdelilnika v kleti. V kleti potem naredi inštalacijo na novo (ker je klet, ni nujno, da je inštalacija podometna, ampak lahko uporabiš nadometne kabelske kanalčke). Tako boš lahko mirno spal.
Res je na prvi pogled izdelava nove inštalacije relativno velik strošek, vendar še z daleč ne tako velik, kot sanacija posledic nepravilne šalabajstersko izvedene inštalacije.
Si bom sposodil temo. Imam podoben primer, električarji niso dovolj gledali načrtov, spregledali da bo v kuhinji tudi plin, in so trifazni dovod potegnili za indukcijo. Ker je kupljena plata enofazna (ima samo 2 elementa) sem uporabil le eno od faz. Še eno pa sem uporabil za (ločeno) plinsko plato, kjer elektriko potrebuje izključno samo piezo element za vžig. Vem da ni idealno, ampak a je res tako zelo narobe glede na tip porabnika? Glede na res redko uporabo plina za kuhanje in verjetni razvoj dogodkov z njegovo ceno, bo enkrat v  prihodnosti plinska plata verjetno šla ven in jo bo zamenjala večja indukcija. Je res potem smiselno, da se vleče še en 3 žilni vodnik? No, v principu lahko plinska gorilca prižigam tud z vžigalnikom.
Odgovor na prvotno vprašanje:
Da ne bomo bolj papeški od papeža, lahko avtor vseeno naredi blok vtičnic tako, da vsako vtičnico veže na drugo fazo, nula in zaščita pa sta skupni za vse vtičnice nekaj podobnega kot je tole: https://www.ten-net.si/index.php/artikel?sifra=TDB08-0M.
V takšnem primeru bo tok, ki bo tekel po nuli največ enak toku po kateri od faz ali manjši, v kolikor bo v uporabi istočasno več vtičnic. Kljub vsemu pa dodajam naj bo to začasna rešitev do takrat, ko bo inštalacija urejena tako kot jo je opisal "mirator" v zgornjem odgovoru.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Tako je, popolnoma prav si je zamislil. Govora je o trifazni vtičnici, kar pomeni da so na dovodu tri varovalke, vsaka na svoji fazi. Če so te ustrezne (16A), se preprosto iz trifazne vtičnice razporedi na tri enofazne in ni popolnoma nič narobe.
Na enak način imate vsi narejen dovod v hišo, pa se nihče ne pritožuje da ni ok. Razlika je samo ta, da so tam kasneje še varovalke, ker se spremeni presek. Tu pa presek vodnikov ostane isti in ker že dovodna varovalka varuje dovodni kabel, dodatne varovalke niso potrebne.
LP,
Samojed
Interesting setup! Splitting the three phases like that could work if everything is properly balanced and protected. Reading this while taking a break from <a href="https://tungsahur-clicker.com/">tung sahur clicker</a> — both are electrifying in their own way!
Iskanje po temi