PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Hlajena soba - hladilnica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

smo v fazi gradnje garaže ki bo na eni strani od tal do stropa vkopana. Ker nimamo možnosti kleti in bo v tem objektu več kot dovolj prostora, sva se z mojo drago pogovarjala da bi na strani ki bo v zemlji naredili neke vrste hlajeno klet. Kvadratura tega prostora bo cca 20m2. Dejstvo je, da nekaj takega rabimo saj v hiši nimamo prostora kamor bi lahko shranili vso ozimnico itd.. 
Predpogoj za kakšno pametno rešitev razumem, da je dobra izolacija prostora iz vseh strani. Bolj me bega način hlajenja. Sam sem najprej pomislil da bi hladili z navadno klimo vezano na termostat, ampak sem skoraj siguren, da ni sposobna hladiti do recimo 10-12 stopinj C. Če pa je, pa verjetno ni ekonomično. Zato tudi pišem, da mogoče dobim morda še kak pameten predlog glede hlajenja.
Samo čimbolj vkopati in ločiti od ovoja stavbe. Narediš možnost prisilnega hlajenja (cev 15 cm noter in ven), pa bi za ozimnico moralo zadostovati, kjer v hladnejšh nočeh prižgeš ventilator, če je pretoplo. Večino ozimnice shrajuješ od septembra do maja, junija, takrat je ponoči zunaj še precej hladno. Če bo pa zadosti vkopano bo pa zemlja ohladila, Proti zemlji samo betonski zadaki ali beton. Niti hidrizolacija ni nujna, ker rabiš visoko vlago. Po tleh nobenih ploščic ali karkoli fugiranega. Čimbolj odprto proti zemlji.
Iskanje po temi