PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Prenova elektroinstalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V bivalni etaži se bo prenovila elektroinstalacija medtem ko v kletni etaži pa še ne. Zanima me, kako se naj naredi, da bo enkrat kasneje možno tudi v kletni etaži prenoviti elektroinstalacijo. Omarica je na stopnišču pred bivalno etažo. Ali se potegne kabel od omarice v klet in v kleti naredi odštevalni števec, da se potem enkrat kasneje od njega nadaljuje z električno napeljavo? Ali so možne še kakšne druge rešitve?

Zanima me tudi, ali se v primeru montaže trifazne vtičnice poveča moč elektroinstalacije v hiši in to pomeni avtomatično večji račun, sicer je v hiši 3 x 20A? Ali je potem 3 x 20A premalo?

Hvala, lep pozdrav.
Kaj pa pravi izvajalec?

Na kratko... V kleti svojo omarico in se potem naprej vleče od tam. Če ne boste imeli dodatnih porabnikov, ki bi presegli moč 3x20A potem priključne moči ni potrebno povečati in posledično se račun ne bo spremenil. V splošnem je 3x20A za hišo vrh glave.
Citat:Objavil andrece - 3 ur nazaj

V bivalni etaži se bo prenovila elektroinstalacija medtem ko v kletni etaži pa še ne. Zanima me, kako se naj naredi, da bo enkrat kasneje možno tudi v kletni etaži prenoviti elektroinstalacijo. Omarica je na stopnišču pred bivalno etažo. Ali se potegne kabel od omarice v klet in v kleti naredi odštevalni števec, da se potem enkrat kasneje od njega nadaljuje z električno napeljavo? Ali so možne še kakšne druge rešitve?

Zanima me tudi, ali se v primeru montaže trifazne vtičnice poveča moč elektroinstalacije v hiši in to pomeni avtomatično večji račun, sicer je v hiši 3 x 20A? Ali je potem 3 x 20A premalo?

Hvala, lep pozdrav.

Pravzaprav je odvisno od obstoječe inštalacije. Če imaš v klet napeljana dva tokokroga ločeno za luči in vtičnice, potem bo treba delna predlava tudi v kleti.
Če boš klet oddajal, potem ti priporočam odštevalni števec v tvojem razdelilniku v bivalni etaži, ki bo meril tudi izgube energije v kablu do kleti. V klet nato napelješ kabel enakega preseka, kot je dovodni in vgradiš podrazdelilnik.
Vgradnja trifazne vtičnice ne pomeni, da se poveča priključna moč. Odvisno je, kakšnega porabnika boš na to vtičnico priključil. 3 x 20 A pomeni, da imaš na razpolago moč 13 kW oz. ca 4,6 kW po fazi.
Itak pa povsem premalo vemo, vprašanje je pa zelo splošno.
Lahko gre dovod skozi klet v prvo etažo (malo verjetno pri starejših hišah z zračnim dovodom), lahko gre iz lufta skozi prvo etažo in nato v klet.

Splošen odgovor ob predvidevanju, da je samo ena omara z dovodom od zgoraj - prenovite bivalno etažo in do kleti potegnite cev za naknadno ureditev dovoda. Ker itak vedno kaj manjka, raje dve do tri cevi. Za dovod v klet, če bo raven, bi zadostopvala tudi FI 18, drugače pa raje večjo.

Kar se tiče 3-f vtičnice - če bo to za občasno rabo kot je kak švoh cirkular itd, potem je še vedno dovolj priklop 3x20. Če bi pa rad mizarstvo špilal, smo že v drugih vodah.
LP,
Samojed
Elektrika pride iz podstrešja dol oziroma do hiše po zraku. 

Ali se potem v cev, ki vodi od električne omarice v klet, napelje električni kabel šele takrat, ko se dela elektroinstalacija v kleti in tako ostane električna omarica nedokončana? 
Res je težko na dane podatke kaj pametnega svetovati.
Najprej napiši koliko odjemnih mest boš imel oz. želiš imeti:
- če bo vse skupaj eno gospodinjstvo, potem nepelješ kabel, kot sem napisal že v prjšnjem postu, samo brez odštevalnega števca,
- če boš stanovanje v kleti oddajal, potem enako kot zgoraj vendar z odštevalnim števcem v tvojem el. razdelilniku,
- če bo spodnje stanovanje ločeno gospodinjstvo, potem boš moral zaprositi za osglasje za novo odjemno mesto.

Pod prvo in drugo alinejo lahko v že položeno cev med bivalno in kletno etažo, kabel napelješ kadarkoli. Pod alinejo 3 pa boš moral obstoječi števec in obračunske varovalke prestaviti v skupno električno merilno omarico nekam na, za elektrodistributerje, vedno prostodostopno mesto. V to omarico pridejo potem poleg števca, še ene obračunske varovalke.
Pozor, če boš pri posodobitvi inštalacije posegal tudi v obstoječe meritve, ti bo verjetno elektro že sedaj zahteval prestavitev števca.

Priporočam pa ti, da najdeš elektroizvajalca, ki ti bo vse skupaj razložil na licu mesta in ti inštalacijo tudi izvedel.
Strinjam se raje pokliči mojstra za elektroinštalacije. Meni je naredil vse u nulo. Pa ne odere kot zlatar. Posvetuj se nič ne zgubiš. 040 607 460 Alex
Iskanje po temi