PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Kabel z maso 1x50mm2 enak parici UTP-ja z 2x25mm2?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni! Eno strokovno vprašanje... po stenah imam UTP kabel z maso 4x2x25mm2. Domofon zahteva dve žici z maso 2x50mm2. Pa me zanima če združim skupaj eno parico torej dobim 1x50mm2. Torej a je enako ali se za domfon uporabi kabel z maso 2x50mm2 ali lepo razredrem na vsaki strani UTP kabel kjer združim po dve parici skupaj in dobim prav tako dve žici z 50mm2? Kot neštromar imam pomislek o tem saj bi na koncu tak  kabel bil po celem izoliran razen na začetku in na koncu?  A je v tem primeru možnost pretoka količine podatkov enaka kot pri enojnem originalnem 50mm2 kablu? Upam da nisem preveč zapletel in da me razumete kaj me skrbi.. Smile

LP

Da še povem, sedaj mi ta Domfon dela zgolj na 2 žicah torej na 2x25mm2 pa se mi zdi da slika na ekranu ni tako dobra kot bi lahko bila. Sicer dela ok...
50mm2 je kabel varilnega aparata, debeline prsta (pa ne otroškega).

Če si se zmotil "samo" v dveh decimalkah, lahko 0.5mm^2 nadomestiš s 2x0.25mm^2, ja.
Če pa gre za premere in ne preseke, torej 0.5mm in 2x0.25mm pa to seveda nikakor ni enakovredno.
Da ne bom pametoval, moral bi biti ta kabel:

https://catalogue.bticino.com/BTI-336904-EN

In ja imaš prav, malo se se zatipkal. Torej zanima me če združim 2x po 2 parici ali bo ekvivalent temu kablu? Ali naj dam kar 2x po 4 parice?
Katastrofa od pdfja, pa ok, to nisi ti kriv... Taljani pač...
Pojmi so ti popolnoma neznani, 2x4parice=16 žic=2 utp kabla. Nisi rekel da imaš le enega?

Če UTP kabla ne boš uporabljal za nič drugega (kar dejansko 99.9% ne boš, saj ne smeš 230V gor priklapljat, kot mrežni pa tudi ... sploh glede na nepoznavanje ne čaraj) pač zveži po dve parici za en vodnik, pa boš mirno spal. (4+4 žile med enotama)
Je pa vse odvisno tudi od dolžine, na kratke razdalje bi delalo tudi po eni parici - naveden presek 0.5mm^2 je naveden za max. dolžino med enotama, ki je tudi navedena v navodilih.
Oprosti zmeden in utrujen že od vsega... ja, mi je jasno, UTP ima 4 parice po 2 žili, se pravi skupaj 8 žil. Sedaj domfon deluje na 2 žilah UTP kabla, se pravi na 2x 0,25mm2. Se pa ti dvožilni domfoni preko teh dveh žičk tudi napajajo + te dve žički tudi skrbita za prenos vseh teh podatkov (zvok/slika) med zunanjo in notranjo enoto če prav razumem kajti domfon nima posebej svojega napajanja, niti zunanja, niti notranja enota. Imaš prav, ta UTP je namenjen samo notranjemu displayu tako da lahko teoretično namenim 2 parici (4 žile) UTP-ja za vsako končno žilo do bazne postaje se pravi teoretično 1mm2 po žili.
Iskanje po temi