PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektro merilna omarica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

glede na to, da sem za priklop glavne elektro omare z gradbeno omarico potreboval 50m ozmeljitvenega valjanca, se sprašujem sledeče:

- Na omenjeni valjanec je priklopljena moja glavna elektro omara. V temeljni plošči imam ponovno valjanec s 4-imi izvodi. Kaj je s temi izvodi oz. kam se priključijo? Je potrebno za hišno el. omarico pripraviti še dodaten valjanec in ali se oba valjanca spojita?

- Sosedovo glavno el. omarico so priključili na moj valjanec od moje glaven elektro omarice. Je to v skladu s smernicami ali le zato, ker si sosed ni zagotovoil valjanca in je začasna rešitev. Namreč ne želim imeti težav oziroma prenosa udarov na svojo omarico, posledično menjavo pancerk ali na svoje el. aparate.

Prosim za kakšen odgovor, da bo lažje za v naprej.. Smile Hvala lepa!
Valjanec, ki je priključen v glavne omare (predpostavljam, da gre za omare s števcem) je položen vzporedno z distribucijskim kablom, ki napaja tudi sosedovo omarico. Tako je glede te ozemljitve vse OK.
Druga zgodba so konci valjanca, ki gledajo iz temeljske plošče. To naj bi bila zaščitna ozemljitev objekta. Ne poznam razmer, zato bom pisal na splošno. Temeljska plošča je običajno na hidroizolaciji, zato valjanec v plošči ne predstavlja nobene ozemljitve. Te konce valjanca v zemlji med sabo poveži, če boš imel tudi strelovod, potem naredi obroč okoli hiše. Če so ti valjanci od tvoje glavne omarice oddaljeni vsaj 10 m, potem naj ostanejo ločeni, sicer jih poveži z valjancem, ki pride v glavno omaro.
Mirator, hvala za odgovor.

Valjanec, ki sem ga omenil, je valjanec, ki sem ga na zahtevo el. distributerja položil v dolžini 50m vzdolž svoje parcele in ni priključen na valjanec, ki je vzporeden z distribuciskim kablom. Torej, valjanca sta ločena.
Na moj omenjeni valjanec je priključena ozemljitev moje glavne elektor omare (tudi možnost, da gradbena omarica, ne vem, ker nimam vpogleda). Nakar opazim, da so pri priklopu sosedove glavne elektromare le-to priključili na moj valjanec. To mi nekako ne gre skupaj, saj je namenjen zaščiti moje omarice in ne tudi sosedove?
Temeljna plošča je na tamponskem nasutju..

Priložene datoteke Predogledne slike

Če bi skiciral na nek papir situacijo, se pravi tvojo in sosedovo hišo, elektroomarice in smeri, kako potekajo kabli in ozemljitve (lahko tudi na ZS), bi ti lahko lažje pomagal.
Tampon pod temeljsko ploščo je za ozemljitev slab.
Mirator, ponovno hvala.
Prilagam sliko situacije. Imam tudi PZI el. inštalacij, a je zame premalo razumljivo. Moti me predvsem sosedova PMO na mojo ozemljitev in vprašanje glede nadaljnje povezave ozemljitve/valjanca.

Hvala za čas in pomoč.

Ne vem, kdo je zahteval, da položiš ta valjanec, ker je povsem nepotreben. Obe PMO bi se morale priključiti na valjanec, ki poteka vzporedno z distribucijskim kablom. Sicer imaš TN sistem ozemljevanja, tako da ni hudega, ti pa priporočam, da na ta valjanec prikopiš tudi tista dva izvoda iz hiše in boš tako imel v redu ozemljitev. Če te moti priklop soseda in če se ti da izkopavati, potem svoj valjanec lahko mirne duše prestaviš kam drugam. Elektro nima nobene pravice zahtevati, da ta valjanec ostane.
Sedaj sem kar slabe volje, saj je bila to zahteva Elektra. Po njihovih navodilih bi moral postaviti še en valjanec vzporedno s kablom, ki bo šel do hiše.
Po vezavi sodeč, je priklop v omarici narejen le z mojega valjanca in ne vzporednega valjanca NN kabla.
Pokličem nadzorništvo in povprašam..

PS Vprašanja zato, ker ne vem čemu služi zahtevani valjanec, ali naj dodam še enega zahtevanega in kako vse to skupaj povezati vključno z valjancem temelja.

PPS Ma, ne gre se, da ne bi dovolil sosedu.. P.... a vsaj "hvala sosed" bi lahko rekel! S tem, da je le koristoljuben in seveda drugim svojo pomoč/usluge računa.. Tudi najbljižjemu najinemu sosedu..

Nekje si omenil, da imaš projekt priključka. Torej imaš tudi projektanta. Kaj če bi se še nekoliko z njim pogovoril. Čeprav ti poskušam pomagati, pa ti pri elektru izgovarjanje na nekega forumaša ne bo pomagalo, kvečjemu te ne bodo jemali resno. Kot sem že prej zapisal, elektro nima nobenih pravic zahtevati od odjemalca karkoli po meritvah, razen dokazila, da je električna inštalacija izvedena skladno s predpisi. Moti me edino tista gradbena elektro omarica. Če je bil tam števec za gradbeni priključek, potem so za čas gradnje lahko zahtevali, da urediš ozemljitev. Samo po gradnji pa ta ozemljitev ni več relevantna.
S sosedom pa se zaradi tega res nima smisla ukvarjati, saj verjetno ni on pritisnil na Elektro, da ti zahteva to položitev valjanca. Po skici sodeč, verjetno sploh ne ve v čem je problem.
Pri meni je tako, da sem položil valjanec v temelje, mislim, da je šel v hišo en izvod en pa ven.

Na trasi med električnim daljnovodom in merilno omarico je valjanec vzporedno s kablom. Valjanec je tudi vzporedno s kablom, ki gre od omarice v hišo. Oba valjanca sta povezana. valjanec je pri hiši spojen z valjancem v temeljih. Na izvod valjanca v hiši pa je spojena žica, ki gre v elektro omarico z varovalkami. Vsi valjanci so medsebojno povezani. Mislim pa, da smo na vogalih hiše tudi nekaj vkopavali valjanec ampak nisem siguren.
Obema hvala za pomoč.
Torej, nadzorništvo našega okraja je bilo tudi zaradi moje zasedenosti priklicati misija nemogoče.
Sem dobil informacijo, da je priklop sosedove PMO na moj valjanec začasen, dokler ne položi sosed svojega poleg kabla do hiše.
Sedaj čakam le soseda, da lahko nadaljujem z urejanjem okolice okoli PMO.

Ps Glede na SODO smernice/tipizacijo el. sistema, se je po mojem razumevanju shem, priklop vršil čisto po domače..
Pozdravljeni , bom kar tukaj zastavil vprašanje, aprila imamo namen renovirat fasado na obstoječo ,termoputz imamo namen dodati 15 cm EPS -a , sedaj me pa zanima kako bi zunanjo elektro omarico ,ki jo imamo na steni poravnal z zunanjim robom fasade , ravno nekaj štemat me ni volja , ali obstajajo kaka reducirna vrata omarice ,da jih vgradiš med stiropor in da nimaš tistega zoba ker je grdo, ali obstaja kaka druga rešitev.

l.p.
Preprosto narediš lesen ali kovinski okvir z vratci in ga prigradiš na fasado pred nameščanjem izolacije. Dimenzije tega okviraja naj bodo nekoliko večje od dimenzij omarice, da se bodo njena vratca dala normalno odpirati. Nova vrata so lahko potem v barvi fasade ali pa s kakšno grafiko. Ne smejo pa se ta vratca zaklepati.
Iskanje po temi