22.8.2021 ob 17:27 (*Zadnja sprememba objave: 22.8.2021 ob 18:24 uporabnik pisco.)
Imam 40 let staro hišo z radiatorskim centralnim ogrevanjem na pelete. Do sedaj sem imel navaden (ročni) mešalni ventil, ki sem ga samo občasno nastavil glede na ostro/milo zimo. Zdaj pa je začel ta ventil puščati in ga bo treba zamenjati pred začetkom nove kurilne sezone.
Za vklapljanje črpalke uporabljam Netatmo sobni termostat.
Ali mi svetujete, da naj spet namestim navaden mešalni ventil, ali pa se mi morda splača vzeti kaj boljšega, ker kakor vem obstajajo razne avtomatike, ampak spet je v ozadju nekaj različnih razlogov zakaj se tam tak avtomatski ventil uporablja - glede tega nisem dobro informiran in zato se obračam na vas.
Če mi svetujete karkoli drugega (ne navadnega ročnega), kaj konkretno bi mi svetovali?
Zaenkrat posodobitev kurilnice še ni na vidiku, nikoli pa ne veš kaj bo čez 3-5 let.
Najprej se hitro (če rabiš letos) odloči glede smiselnosti motornega pogona. Glede na zastavljeno vprašanje pa ga ne rabiš/pogrešaš.
Verjetno bi se dalo obstoječ ventil popravit, z menjavo tesnil in čiščenjem.
Ako pa se odločiš za menjavo pa je motorni pogon itak možno prigradit novemu ventilu ko/če bo nekoč potreba po motorju/avtomatiki. Tudi na kak starejši ventill se da lahko motor, če ni res prazgodovinski. (z nekaj iznajdljivosti pa tudi na takega)
Če se bo dalo, bom naredil sam, sicer pa vodovodar.
Kake malenkosti kot je vgradnja nepovratnega ventila ali zamenjavo cevnega ventila, ki je postavljen malo višje od tega mešalnega ventila, sem že sam izvajal. Ampak ne bom šel z glavo skozi zid, ker potem raje pokličem nekoga, da to uredi. Ampak če bom že nekoga klical bi rad vedel kaj sploh hočem. Zato sem pa zdaj tukaj
22.8.2021 ob 19:16 (*Zadnja sprememba objave: 22.8.2021 ob 19:16 uporabnik Zaspanc.)
Do začetka kurilne sezone imaš čas.
Nekje na forumu se mi zdi da je že bilo omenjeno kje nabavit tesnila prav za mešalne ventile.
Sicer se pa malce znajdeš, o-ringe in klingerit se da dobit.
Pri menjavi celega ventila pa računaj da je nov manjši (vse cevi bi moral "podaljšat" za kak cm ali 2), pa razdiranje teh napol zarjavelih spojev zna bit zanimivo...
Kakokoli, loti se čimprej, da v primeru samozajeba še uspeš dobit toplovodarja
No vidite forumaši, to je lep primer zglednega komentarja, dobrega odgovora in pomoč forumaša, ki je vreden svoje besede.
Dal si mi konkreten nasvet, izpostavil si zakaj mi tako svetuješ in kje vse so lahko težave, če grem menjat vse skupaj, skratka res pomoč od človeka, kot se zagre.
Kapo dol in hvala!
To leti na vse cinične forumaše, ki v 95% odgovarjajo tako, da ti tisti njihov komentar čisto nič ne koristi.
Zelo verjetno ti pušča tesnilo na osi ventila. Ampak, tudi zelo verjetno, ne bo pomagala menjava samo tesnila, ker je os tesnila poškodovana zaradi rje.
Razstavi ventil (štirje vijaki), potegneš vse skupaj ven, odviječ vijak na osi, odstraniš ostanek plastičnega ročaja in potisneš os ventila ven. Če je os samo malo poškodovana od rje, se jo da spolirat, sicer poiščeš strugarja, da naredi novo os iz nerjavnega materiala, nabaviš nov tesnila in sestaviš.
Na osi je tesnjenje z O ringom, ki ga dobiš tudi v kakšni trgovini z deli za oljno hidravliko, na ohišju pa kakšna klingerit varianta tesnila. To boš pri demontaži verjetno strgal. Pusti ga takšnega strganega, ne odstranjuj ga. Pri montaži namažeš tesnilni površini z navadnim brezkislinskim silikonom in bi moralo držat. Ne pretiravat s količino, ker bo silikon iztisnilo v notranjost in zna biti, da se bo kje v cevnem sistemu zataknil.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.