PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Paul Focus 200 ali Viessmann Vitovent 200-C

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Zanima me, kateri centralni rekuperator priporočate. Prezračevalo se bo 110-120 m2 od skupaj 132m2 P+M.

Odločam se med Paul Focus 200 in Viessmann Vitovent 200-C.
Zanima me predvsem kako tiha/glasna sta, razlika v ceni za filtre in pa seveda kvaliteta izdelave enega in drugega. 

Hvala.
Imam Focus 200 že 7. leto.
Filtri so kar dragi, par G4/F7 je po trenutnem ceniku netsi-ja dobrih 47€. Nekaj časa sem kupoval originalne v lj, potem sem začel raje kupovati nadomestke iz .de (cena 25€/par). Garancija je pri meni pogojevala orignal filtre.
Filtre se uradno menja na 180 dni. Jaz jih menjam na cca 150, ker rekuperator prične z višanjem obratov da dosega pretoke zaradi zapacanih filtrov. Posledično je bolj glasen. Pozimi se bolj zabaše notranji filter, spomladi/poleti pa zunanji.

Glede samega delovanja nimam pripomb, potrjeno normalno deluje do -8, pri nižjih temperaturah pa mu druga stopnje že povzroča probleme zaradi zmrzovanja. Prva stopnja je delovala normalno še pri -15. Grelca nimamo montiranega ker ga naj nebi rabili, če je izmenjevalec entalpijski. Do sedaj ga nisem pogrešal.

Glede hrupa je pa takole - takoj ko je bil nov je bil rekuperator dokaj tih, dalj časa ko obratuje bolj glasen je. Kot je bilo že nekje na forumu napisano, je težava v lamelah ventilatorjev, ker niso uravnotežene. Posledično uničuje ležaje na motorjih in ratuje vedno bolj glasen. Originalne ležaje sem menjal po slabih 4 letih, trenutni so v obratovanju cca 3 leta in jih bo potrebno zopet menjati. Strošek menjave v lastni režiji je cca 12€ in 2 uri dela.
Upam da so ta problem že odpravili in da v novejših serijah zadeva deluje ok.

Nasvet za montažo, ne glede na izbiro rekuperatorja: vsi sesalni ventili naj imajo filter (filc zadostuje) ali pa se ga naredi na notranji strani navadnega ventila. S tem si na dolgi rok prihrani kakšen filter. Pozimi nam zaradi prahu notranji filter kar konkretno zabaše.
Hvala za izčrpen odgovor!

Če ne bo nobenega komentarja glede Viessmanna, bom vzel kar Paula.
Iskanje po temi