PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ - termometer ne deluje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Termometer na 300 l bojlerju s TČ pravi, da ima voda 35 stopinj. A tisti za ogrevanje z drvmi pa, da ima 56. 

Kaj bi lahko bil razlog? 
En je okvara termometra oz. elektronike. 
Drugi pa - da se je termometer v bojlerju prekril z izločenim vodnim kamnom. To bi lahko odpravil sam, a ne bi na pamet odpiral. 

Je mogoče, da se je v šestih letih v 300 l bojlerju nabralo toliko vodnega kamna, da bi se termometer "potopil" vanj? Na mrežah na pipah ga nimam nič, še niti ene mrežice nisem sčistil. Vodo pozimi drva ogrevajo na 55 stopinj, res da verjetno skozi teče voda tudi tja do 80 stopinj, ko ogreva pa TČ pa razen ob pregrevanjih do 45.

Je še kakšen dodatni možen razlog?
Ne, ni možno. In četudi vržeš kos betona noter, bo še vedno imel 55 stopinj.
Višina termometrov? Ista luknja?
Lahko probaš zamašiti luknjo za senzor ali poriniti senzor globlje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(17.11.2020 ob 09:01)gurenc Napisal: Termometer na 300 l bojlerju s TČ pravi, da ima voda 35 stopinj. A tisti za ogrevanje z drvmi pa, da ima 56. 

Kaj bi lahko bil razlog? 
En je okvara termometra oz. elektronike. 
Drugi pa - da se je termometer v bojlerju prekril z izločenim vodnim kamnom. To bi lahko odpravil sam, a ne bi na pamet odpiral. 

Je mogoče, da se je v šestih letih v 300 l bojlerju nabralo toliko vodnega kamna, da bi se termometer "potopil" vanj? Na mrežah na pipah ga nimam nič, še niti ene mrežice nisem sčistil. Vodo pozimi drva ogrevajo na 55 stopinj, res da verjetno skozi teče voda tudi tja do 80 stopinj, ko ogreva pa TČ pa razen ob pregrevanjih do 45.

Je še kakšen dodatni možen razlog?
Prvi pogoj za vodni kamen je trda voda.
Od kod imaš napajanje?
pregovorno je voda na gorenjskem trda. ko sem jo meril pred dobrim letom ni pokazalo kaj posebnega, celo tako malo, da ni bilo potrebno dati soli v pomivalni stroj. 

komunala kranj. 

fery - drži, ravno to me moti. a ne vem kje je serijski toplomer, samo kje je ta dodatni. če bi bilo spodaj kamna recimo pol metra in toplomer na sredini tega, potem bi bila nad njim hladnejša voda in posledično bi lahko bil bolj na "hladnem". 

pred 10 leti sem imel v 80 l električnem bojlerju (kar so razmere sicer povsem drugačne), je bilo po 8 letih v njem veliko kamna - recimo 10-20 % volumna.
Vodni kamen ni in ne more biti kriv za napačen prikaz temperature.
Ne verjamem, da je sploh kaj narobe! Na kakšni višini bojlerja je eno in kakšni drugo tipalo? Sta oba tipala dobro nameščena v tulke in imata dober kontakt v tulki?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
do tega poletja težav ni bilo, sistem je kakršen je bil nastavljen, brez "ljubiteljskih" posegov. od konca poletja sem opazil pogosto prižiganje TČ, kar sem pripisoval bolj temu, da smo več doma (počitnice). no, potem se je poznalo na računu za elektriko. vmes sem opazil, da je bila voda vsaj 2x zelo vroča (1x izmerjeno - ca. 75 stopinj, očitno ob zagonu legionelnega programa), kar je sicer nemogoče, če je limit za pregrevanje na 60 stopinj.

kje je merilec za serijsko vdelan termometer ne vem, po načrtih ga ni narisanega, gre za Kronotermov bojler.

hvala, bo potem kar servis pravi naslov.
če bi komu prišlo prav - rešitev je enostavna, samo spomniti se moraš.

vzameš kapo od TČ dol, poiščeš termometer, ga vzameš ven in primerjaš s sobnim. temperaturo je pri meni na bojlerju kazal precej nižje kot pa bi morala biti.

pokličeš kronoterm, poveš serijsko, pošljejo po pošti nov termometer in zamenjaš. strošek 22 eur.
Iskanje po temi