PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje bojlerja direktno s 25kW pečjo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej, razmišljam, da bi ogreval bojler direktno. Na zalogovniku so med poletjem nepotrebne izgube. Za to pa bi bilo potrebne nekaj predelave in vsaj dva tripotna ventila. Je že tekla beseda, glede vezave zalogovnikov, a sedaj me zanima ta "direktnost".

Bistveno vprašanje oz. dilema je, če bo bojler uspel "požirati" 25kW skozi večino faze ogrevanja. Sedaj pa dejstva, peč ima povratni vod nastavljen na 57°C, in vsaj trenutno se ogreje pri trenutnih črpalkah na cca 57°C. boljer ogrevam na 53°C, enkrat na teden pa nastopi antilegoinarski program, katerega cilj je ogrevanje na 63°C. Brez tega programa proti legioneli lahko živim, če bi bil ovira. Bojler pa je 300l Lentherm OWL 300.
Prospekti bojlerja in tehnični podatki so v spodnjih povezavah ter v prilogah...
https://www.dropbox.com/s/p2gxbux5v60eqw...t.pdf?dl=1

https://www.dropbox.com/s/45tb00i2zgnxcu...1.pdf?dl=1

Tisti podatek, ki, kot razumem, je bistven za "požiranje moči" pa je skrit tukaj:

[Slika: PL5kWKt.jpg]

In točno tega, kar sem označil, jaz ne razumem. 45°C dovod v špiralo, 10°C ven, ob tem pretok 1330l/h in bi prišlo do izmenjave 54,2kW moči? Nekako bi to moč odjemal kaj jaz vem, ko bi bila voda skoraj 0°C?

No, za to misterioznost bi prosil, če mi kdo skuša malo pojasniti in predvsem, če bi 25kW ta bojler lahko odjemal peči?

Hvala

Priložene datoteke Predogledne slike

.pdf   Lentherm bojler prospekt.pdf (Velikost: 280,69 KB / Prenosi: 0)
.pdf   Lentherm bojler tehnicni podatki1.pdf (Velikost: 27,08 KB / Prenosi: 1)
Moč peči ni noben problem. Večje vprašanje je, kam boš šel z odvečno toploto, ko boš ogrel bojler na želeno temperaturo. Takrat boš moral preklopiti na zalogovnik.
Podobno se je meni dogajalo pri TČ in sem imel v bojlerju 45°C, temperaturo v zalogovniku pa preko 30°C. Če ne bi imel zalogovnika pa bi ta toplota šla v radiatorje in bi klima morala še bolj delati.
Sem letos znova pognal tam 30 let star 60 l Tiki. Vode je vedno dovolj, glede na števec pa porabim tam-tam, kot sem lani, ko sem ogreval s TČ. Pa TČ niti nisem povsem izklopil, ampak sem jo prestavil le na mirovanje (po nasvetu zastopnika) in mi še vedno kuri me 16 in 25 W moči 24/7. Tak da- vsaj zame ogrevanje sanitarne vode s TČ preko poletja ni rentabilna.
(18.7.2020 ob 19:43)bozgom Napisal: Moč peči ni noben problem. Večje vprašanje je, kam boš šel z odvečno toploto, ko boš ogrel bojler na želeno temperaturo. Takrat boš moral preklopiti na zalogovnik.
Podobno se je meni dogajalo  pri TČ in  sem imel v bojlerju 45°C, temperaturo v zalogovniku  pa preko 30°C. Če ne bi imel zalogovnika pa bi ta toplota šla v radiatorje in bi klima morala še bolj delati.
Sem letos znova pognal tam 30 let star 60 l Tiki. Vode je vedno dovolj, glede na števec pa porabim tam-tam, kot sem lani, ko sem ogreval s TČ. Pa TČ niti nisem povsem izklopil, ampak sem jo prestavil le na mirovanje (po nasvetu zastopnika) in mi še vedno kuri me 16 in 25 W moči 24/7. Tak da- vsaj zame ogrevanje sanitarne vode s TČ  preko poletja  ni rentabilna.

Tudi mene TČ za SV nikakor ne prepriča. Ammmmmm, glede peči nisem omenil, da gre za peletno. Torej regulacija gorilec ugasne takoj, ko bojler doseže zahtevano temperaturo.
Odvečna toplota bi bila v primeru, da bi kuril drva in takrat bi se še kako splačalo polniti tudi zalogovnik.
Torej, lahko sklepam, da bi bojler lahko prevzemal vso toploto (vseh 25kW) iz peči, dokler bi peč delala, brez da bi moral gorilec med tem večkrat ugasniti?
Zakaj razmišljaš o tripotnih ventilih? Imaš dva modusa delovanja: zimski in letni. Za letnega daš na instalacijo preklopne ventile, ki speljejo tehnično vodo od peči, mimo zalogovnika do bojlerja in od tam nazaj na peč. Na peletni peči pa tudi lahko najbrž nastavljaš maksimalno moč (potencialni problem premajhnega odvzema bojlerja)?
(18.7.2020 ob 21:43)csamo001 Napisal: Zakaj razmišljaš o tripotnih ventilih? Imaš dva modusa delovanja: zimski in letni. Za letnega daš na instalacijo preklopne ventile, ki speljejo tehnično vodo od peči, mimo zalogovnika do bojlerja in od tam nazaj na peč. Na peletni peči pa tudi lahko najbrž nastavljaš maksimalno moč (potencialni problem premajhnega odvzema bojlerja)?

Hm, verjetno se res lahko nastavlja max moč. O tripotnih ventilih pa zato, ker bi s tripotnimi preklopnimi najlažje povezal direkt tisti dovod v zalogovnike na odvod za bojler. Razen če je še kak drugi tip ventila, ki ga jaz ne poznam. Bom pogledal na google, kaj je to "preklopni ventil". Nisem vodovodar ali centralnar.
Saj najbrž podobno razmišljava, le tehnikalije je potrebno dorečt. Torej ti razmišljaš o čem takem: https://katalog.termotehnika.si/sl/Mesal...ACO-534007 ?

Jaz imam običajne dvopotne kroglične ventile. Če enega zaprem, drugega pa odprem, potem spremenim pot vode. Torej namesto tripotnega sta dva "obična", pa nekaj več dela je vloženega. Sami ventili pa so (če se ne motim) bistveno cenejši od tripotnih.

Dobro bi bilo da poslikaš obstoječo vezavo ali pa vsaj zelo natančno opišeš pot od peči naprej.
Ja, točno o tem sem razmišljal. Ampak seveda je res, kot praviš, en navaden na "linijo", drugega na baypas, enega odprem, drugega zaprem. Si nekako nisem mislil, da sta dva navadna cenejša kot en tropotni.

Glede slike, saj nima smisla, pač baypas za direktno ogrevanje mi mojster naredi z enim tropotnim ali z dvema navadnima, kar bo pač ceneje.
Skrbelo me je samo direktno ogrevanje, če bi špirala zmogla odžirati toliko. Nasvet, da v nasprotnem primeru pač zmanjšam moč, s tem sicer malo tudi izkoristek, ne bo pa izgub na hranilniku, je to, kar sem rabil. Hvala. Ne vem, zakaj nisem pomislil, da se da moč na gorilniku enostavno zmanjšati... Big Grin
Meni se pa poraja vprašanje če se poleti sploh splača ogrevat na pelete. Če ima bojler vgrajen električni grelec, je verjetno najceneje ogrevati direktno na elektriko. Je najmanj izgub.

Jaz pozimi kurim drva v uplinjaku in z njimi ogrevam sanitarno vodo v 120l bojlerju. Ko je konec ogrevalne sezone pa vklopim električni grelec ter pozabim na kurjenje do naslednje ogrevalne sezone. Koliko mi števec pokaže porabim letos okoli 150kWh mesečno.
Vedno je vse odvisno od porabe tople vode!
Če je ta majhna je električno gretje vedno najidealnejša in hkrati najcenejša rešitev.
Če je poraba SV velika je seveda elektrika najdražji in najmanj sprejemljiv energent.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Plus seveda neželo pregrevanje bajte zaradi vira toplote v kurilnici. Se strinjam: če gre v osnovi za majhno porabo, potem absolutno električni grelec. Tudi peletna peč bo z daljšo življenjsko dobo najbrž zadovoljna.
Sam imam 300l bojler, a brez elektro grelca. Imam pa not dve tipali temperature, čisto spodaj in in čisto zgoraj.
Ogrevam pa v takem režimu, da ogreva, dokler se spodaj ne ogreje do 53°C in začne spet, ko se zgoraj ohladi po 33°C. V praksi to deluje in se ne zgodi, da bi se kdo tuširal z mrzlo. Na tak način je zelo malo "zagonov" peči, v povprečju na 1,5 do 2 dni. Torej, gre peč redko skozi fazo kondenzacije...
Nekako vidim, da je na pelete precej ceneje kot na elektriko. Na elektriko porabim kakih 35€, če ogrevam z drugim 80l bojlerjem.
Iskanje po temi