5.6.2020 ob 08:44
(15.5.2020 ob 18:27)csamo001 Napisal: Odličen vpis, takšne zadnje čase zelo pogrešam.
Ker tudi sam razmišljam o zelo podobni izvedbi, me zanima, če si kaj razmišljal o uporabi ventilatorja in prenosu toplote v druge sobe? Če ja, zakaj se potem nisi odločil za to?
Vezano na potencialno uporabo ventilatorja me tudi zanima kako se obnese različica z zajemom zgoraj in izpihuom spodaj? Sicer sem bral, da se pri izpihu spodaj dviguje več prahu, hkrati pa se pri taki izvedbi bojda hitro ustvari "kratki stik", saj naj bi se topel zrak s tal hitro dvignil in potem potoval proti zajemu na vrhu. Pri izvedi z zajemom spodaj in izpihom zgoraj pa naj bi topel zrak, ki se drži bolj pod stropom, dlje potoval horizontalno naprej.
Skratka, veliko teorij, prakse pa (pri meni) nobene.
Mi delamo kamine vedno po principu naravnega vzgona, torej zajem hladnega zraka iz prostora spodaj in izpuh toplega zraka zgoraj. Zelo priporočljiva je šamotna obzidava kamina, v tem primeru damo tudi zgornjo rešetko z regulacijo, da se več toplote akumulira v šamot.
Varianto z vpihom zgoraj in izpuhom toplega zraka spodaj, razen kot eksperiment ne bi delal, plus to da bo ventilator vedno dajal nek minimalni ropot.
Razvod toplega zraka najbolj deluje če gre razvod v sosednji prostor npr. za kaminom ali v zgornje prostore nad kaminom. Če se da za ta razvod neke cevi, je potrebno dati še ventilator, s tem pa dobimo vedno več faktorjev ki ne vemo kako se bodo v praksi zares obnesli. Ventilator ima vedno nek ropot, po kanalih se nekaj te toplote izgubi, če je teh cevi več bo vedno čez eno cev bolj pihalo kot čez drugo, stranke pa ponavadi pričakujejo da bo tak sistem deloval kot klima. Če ne gre ravno za kakšno vikend hiško ampak za stanovanjsko, ki za primarno ogrevanje nima kamina, potem osebno tega razvoda niti ne bi delal, ampak se raje pozida kamin bolj masivno, da se toplota akumulira in dalj časa oddaja v prostor.
Kamini in lončene peči! peci-keramika.si