PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevalna TČ in posebej TČ za SV

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(27.1.2020 ob 18:56)Blue30 Napisal: Se nekaj, ljudje bozji, kaj pomeni cirkulacija sanitarne vode? Je to ok vedno na ON? To obtocna crpalka laufa nonstop? 
Kaj ce dam tole na urnik malo prej, ko se tusiramo?

Hvala

Cirkulacija tople vode je to, da ko greš pod tuš, imaš instantno toplo vodo in nič ne čakaš. Je tako?
Topla voda vseskozi krozi po tvoji napeljavi. 
Vsekakor to nesme skoz laufat. Ali timer, ali pa posebno stikalo, ki ga aktiviras pred tusiranjem, in imas takoj toplo vodo. Pumpo vezes skozi casovni rele, in ti ob aktivaciji dela npr 2 ali 3 minute (kolikor si nastavil).
Zakaj ne sme skos laufat?? Cirkulacija se vgradi, zato da se jo uporablja. Ko je bil tamali še dojenček, nam je cirkulacija laufala 24/7.
Zdaj nam pa med vikendom laufa 5-24h, med tednom 5-8h ter 14-23h. Na termostat, pumpa se vklopi toliko, da vzdržuje 40° na povratku cirkulacije.
Cirkulacija nam izmerjeno porabi nekje 15% štroma za SV, to pa je letno nekih 15€. Da bi gruntal, kdaj bom kaj rabil in stiskal tipke, ne hvala. Toplo vodo rabimo povsem naključno preko dneva, ko smo doma tudi na 15-30min, ima da priteče topla takoj.
Ce ima samo 60 w, v enwm letu polaufa prek pol mwh elektrike, zato sem mislil.
(29.1.2020 ob 13:02)Blue30 Napisal: Ce ima samo 60 w, v enwm letu polaufa prek pol mwh elektrike, zato sem mislil.

Namenske obtočne za sanitarno porabljajo precej manj od 60W, sicer pa pri cirkulaciji ni glavna poraba elektrika za obtočno, ampak pospešeno ohlajanje vode v bojlerju. Sicer novodobno razmišljanje temu ne pravi izguba, ker vse ostane znotraj hiše (če je izolirana), tako pozimi kot tudi poleti.
Na tvojem mestu bi si jaz cirkulacijo naštimal tako, kot vašim navadam najbolj ustreza.
(29.1.2020 ob 13:02)Blue30 Napisal: Ce ima samo 60 w, v enwm letu polaufa prek pol mwh elektrike, zato sem mislil.

Naša obtočna za sanitarno ima 22W max, izmerjeno. Laufa pa samo vsake toliko, da vzdržuje povratni vod cirkulacije na 40°. Poraba zanjo je skoraj zanemarljiva. Glavne izgube so toplotne iz cevi cirkulacije in kot je bk pravilno ugotovil, v ogrevalni sezoni to niso izgube, le ogrevanje s COP=2,5 namesto 3,5. Poleti pač to so izgube.

Ampak  ker vse skupaj stane 15€/leto, ni omembe vredno.
Pozimi v talno spuščaš 30°C, sanitarno vodo pa ogrevaš na 45°. Seveda razlika COP niso izgube. Poleti s cirkulacijo ogrevaš prostore, s klimo pa jih hladiš. Zato tudi poleti to niso izgube. Pa večkratni vklopi in več obratovalnih ur TČ tudi ne vpliva na njeno življenjsko dobo.
Ne razumem kaj točno hočeš povedat, naj porežem cirkulacijski vod, ven vržem bojler in pri vsaki pipi namontiram 5L Tikija?

Cirkulacijo smo hoteli z namenom, da bo delovala, prav tako smo TČ nabavili, da nam bo ogrevala bajto in SV.
(29.1.2020 ob 13:54)Energetik81 Napisal:
Ne razumem kaj točno hočeš povedat, naj porežem cirkulacijski vod, ven vržem bojler in pri vsaki pipi namontiram 5L Tikija?

Cirkulacijo smo hoteli z namenom, da bo delovala, prav tako smo TČ nabavili, da nam bo ogrevala bajto in SV.

Tudi sam imam cirkulacijo pa ne trdim, da ne povzroča izgub in s tem dodatne stroške. Razlika v COP in hlajenje poleti so izgube. Krajša življenjska doba pa še dodaten strošek.

PS pa 5 l TIKI ob vsaki pipi niti ni tako slaba rešitev. Porabiš namreč najmanj vode. Ker pa je voda naša ustavna pravica... Smile
Aha, sem mislil, da so te OČ bolj potratne.
Odvisno, kje imaš cevi napeljane, kako so izolirane itd. Meni je cirkulacija konkretno ohlajala bojler. Cevi iz kurilnice v kuhinjo namreč potekajo po tleh v kleti in potem po zunanji steni v kuhinjo. Imam klasične pocinkane cevi, ki jih je vodovodar omotal samo v tisti filc. Danes bi zadevo uredil čisto drugače, za daljše linije bi uporabil cevi čim manjšega premera, da je volumen vode čim manjši, s tem hitrejši pretok in pa seveda izolirane. Tako, da odvisno od objekta.
Zanimivo, kako se desetletja nazaj ni nic gledalo na neke izolacije in varcevanje z energijo...drv je dovolj, tudi premog se je kuril in KO, ki je bilo poceni...koliko naravnih virov smo spustili v zrak.
Danes pa cela panika in opazovanje centekov, ki jih po nesreci spustimo ven...
1 2 3
Iskanje po temi