PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Legrand senzorsko stikalo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oj. Imam težavo. Na hodniku imam na vsakem koncu Legrandovo stikalo s senzorjem gibanja (7756 56), ki ima 3 načine delovanja (on, off in auto). Po več letih brezhibnega delovanja se je sedaj začelo dogajati, da eno od teh dveh stikal naključno preklopi iz katerekoli pozicije na ON. Zadeva je dokaj moteča, ker se stikalo preklopi na ON kadarkoli. Tudi ponoči in posledično luči gorijo in trošijo električno energijo.

1. Je to morda neka klasična težava teh stikal ali je to bolj izjema, kot pravilo?
  2. Je to mogoče popraviti na samem stikalu ali je potrebna samo zamenjava?
  3. Kje naj omenjeno senzorsko stikalo sploh kupim, ker ga nikjer ne najdem. Glede na kodo naj bi bil to Legrand Creo 775656 (400W max). Na spletu Legrand sploh nima te serije (Creo), niti ne najdem več tega senzorja v nobeni spletni štacuni. Niti v Baubau ga nimajo...
Kam naj se torej obrnem, kaj naj naredim? Glede na to, da je v istem okvirčku vertikalno montirana še vtičnica, ne morem senzorja zamenjati kar s katerokoli drugo serijo.

Za boljši občutek prilagam sliko stikala (modula), da bo jasno za katero stikalo gre.

Priložene datoteke Predogledne slike

Rešitvi sta dve:
- prva: stopiš do neke zanesljive elektro trgovine (neki bavbavi pa Merkur to niso, ker se stem ne bodo ukvarjali), npr, Marchiol, Euro M, Elektronabava in se z referentom dogovoriš o možnosti nabave senzorja. Katerikrat se kako zadevo da dobiti tudi po tistem ko gre ven iz proizvodnje.
- druga: zamenjaš obstoječi komplet z enim najbolj podobnim in pozabiš na razliko.
(3.11.2019 ob 17:06)arbajter Napisal: Rešitvi sta dve:
- prva: stopiš do neke zanesljive elektro trgovine (neki bavbavi pa Merkur to niso, ker se stem ne bodo ukvarjali), npr, Marchiol, Euro M, Elektronabava in se z referentom dogovoriš o možnosti nabave senzorja. Katerikrat se kako zadevo da dobiti tudi po tistem ko gre ven iz proizvodnje.
- druga: zamenjaš obstoječi komplet z enim najbolj podobnim in pozabiš na razliko.

Hvala ti. Sem šel mimo Baubau včeraj pa sem reku, grem pogledat, če majo kej pametnega. Sem pa že poslal na Marchiol in E.N., da vidim, če to majo oz kaj mi bojo povedal. Sicer bom pač moral zamenjati s kakšnim sličnim, kot praviš. Sej načeloma če je modul enak pri katerem od novejših programov, lahko masko senzorja uporabim od tega, ki ga imam in bo pasal. Itak gredo moduli v ISO luknje/škatle.
Zanimivo...žlahtnik je dobil razlago, da se mu to dogaja zaradi temperaturnih sprememb v stopnišču (senzor v stopnišču). In res se mu to dogaja ko podžge kamin, sicer ne. Zgolj v razmislek...je to realno možno?
(3.11.2019 ob 19:06)novitu Napisal: Zanimivo...žlahtnik je dobil razlago, da se mu to dogaja zaradi temperaturnih sprememb v stopnišču (senzor v stopnišču). In res se mu to dogaja ko podžge kamin, sicer ne. Zgolj v razmislek...je to realno možno?

V mojem primeru to ni mogoče, ker v bližini senzorja ni toplotni teles, kamin je en štuk nižje. In kot pravim je zadeva delovala BP 5 let, sedaj pa se pojavljajo težave.

Ker sem po naravi računalničar/elektronik razmišljam, da bi zamenjal microswitch za ON, ki ga serje. Ker po moji logiki ga točno ta serje. Nekaj ga sproži brez pritiska na microswitch. Morda je kakšna nesnaga prišla vanj, morda vlaga ali kaj podobnega. Če ga odstranim popolnoma bi lahko hitro ugotovil, ali je problem v njem ali v morda v vezju samem, kjer pa res ne bi moral storiti ničesar, ker čipovja pa res ne bom menjal.
Malo preveri kondenzatorje na napajanju in te pomenjaj in bo verjetno delovalo...
Stikalni programi različnih proizvajalcev med seboj (praviloma) niso kompatibilni. Edina izjema sta Vimar Plana in Tem Modul, pa še pri njiju gre za razliko v nivoju elementov za cca 1,5mm. pa za nobenega drugega ne vem.
Mimogrede, da osvežim temo.

Ker sem dolgo časa mečkal mi je crknil še drugi senzor. Marchiol so mi svetovali nadomestni senzor 775772, ki je podoben v delovanju vendar nekoliko drugače izgleda in ima tudi nižje obremenitve. Sem naročil in zmontiram, ko prispe.
Iskanje po temi