PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Priklop kamina na pelte na talno - razdelitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, v kratkem imam namen priklopiti toplovodni kamin na pelete Nordica na obstoječo in novo centralno napeljavo.

- v starem delu hiše je že priključen električni kotel 18kw, kateri bo tam ostal še naprej za backup
- stari del torej že funkcionira s svojo črpalko in ekspanzijo
- v novi del sem tudi postavil talno gretje 3 veje po cca 80 metrov
- vse skupaj je to nekje 120m2 talnega ogrevanja.

Moje vprašanje je: kako zvezati dovode in odvode(slika), da se med seboj ne bodo kaj "tepli"? Ena črpalka je že v kaminu, ena je pa na obstoječem talnem v starem delu. Med kaminom in starim delom je cca 10 metrov ravne razdalje.
Lahko kdo pokomentira spodjo sliko in pove kaj naj še dodam?
Verjetno bom prvo zadevo sprobal brez zalogovnika.

[Slika: capture.jpg]
Jaz bi med stari in novi del dal toplotni izmenjevalnik.
Izmenjevalnik bi zamenjal z zalogovnikom. Zalogovnik predvidi že sedaj, da ne bo kasneje prevelikih presenečenj. Na špiralo v zalogovniku priklopi stari del.

Imam toplovodni kamin na pelete in 800l zalogovnik. Kamin ima en zagon na dan in gori pozimi neprekinjeno 5-8ur na dan. Če bi imel možnost, bi zalogovnik še malo povečal - max temp imam nastavljeno na 55stopinj ker ne rabim več in sem mnenja da so večje temperature krive za večje izgube.
Če boš grel samo s kaminom, potem pripraviš z enim mešalnim ventilom ustrezno dvižno temperaturo za talno ogrevanje in preko ene črpalke dovajaš v obe razvodni omarici. Črpalka mora biti za mešalnim ventilom, ki je pa v shemi ne vidim za gretje v novem delu. Najbrž ne bi škodila kakšna manjša hidravlična kretnica glede na to, da ima kamin svojo črpalko.
(12.9.2019 ob 23:08)markII Napisal: Če boš grel samo s kaminom, potem pripraviš z enim mešalnim ventilom ustrezno dvižno temperaturo za talno ogrevanje  in preko ene črpalke dovajaš v obe razvodni omarici. Črpalka mora biti za mešalnim ventilom, ki je pa v shemi ne vidim za gretje v novem delu. Najbrž ne bi škodila kakšna manjša hidravlična kretnica glede na to, da ima kamin svojo črpalko.

Potem bi lahko pustil tisto črpalko pri starem delu ogrevanja? Ali jo je potrebno odstraniti?

Zalogovnik lahko dam, imam možnost dobiti 400 litrskega za počeni. 

Je kdo v bližini Višnje gore in bi mi bil pripravljen pomagati vsaj zrisati kaj potrebujem? Delal bi potem sam.
Pozdravljeni, lahko kdo pokomentira tole shemo?
Kaj mi še manjka?

Imel bi dva mešalna ventila in dve črpalke za novi in stari del, ker so zadeve zidane različno in izolirane različno, tako da bi lahko prilagajal temperature v ceveh.
Tretja črpalka je v samem kaminu, ali bi zadostovala za en del hiše? (da ne rabim imeti treh)

[Slika: capture.jpg]
Črpalka v kaminu ti bo po tej shemi polnila zalogovnik. Za vsako talno gretje boš pa potreboval svojo črpalko. Torej za dobro delovanje boš rabil vse tri črpalke.
(18.9.2019 ob 16:07)Sebek Napisal: Črpalka v kaminu ti bo po tej shemi polnila zalogovnik. Za vsako talno gretje boš pa potreboval svojo črpalko. Torej za dobro delovanje boš rabil vse tri črpalke.

Kako se določi moč črpalke (model)? Poganjala bo 3 veje po 90 metrov. V isti višini (pritličje)
Iskanje po temi