PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Gužva v elektro omarici - menjava varovalk

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Vprašanje za poznavalce bi imel.
Imam staro elektro omarico, katero zaradi končno izdeane in izolirane stene ne bi razbijal in menja za drugo (na sliki).
V bodoče nameravam v spodnjo vrsto (nulta zbiralka se premakne pokonci na DIN desno spodaj, domofon gre ven) dodati prenapetostno B+C, RCCB-FID 0.3A ter števec porabe po fazah. Dolgoročno pa bi menjal še talilne varovalke za avtomatske in kakšno talilno varovalko 16A menjal z avt. RCBO 30mA/16A ali npr. namesto treh ločenih talilnih dal trofazno avt. varovalko 16A (pri trofaznih vtičnicah). Trenutno je vsaka faza v svoji vrsti od zgoraj navzdol.
Glede na to, da je razdalja med DIN letvami samo 55mm, me zanima, kateri proizvajalec (Schrack, ABB, Siemens, ETI, Schneider, Legrand,.....) ima najkrajše avt. varovalke po višini in če je kak način za problem pomanjkanja prostora brez menjave celotne omarice ?
Mogoče z zamikanjem varovalk po vrstah (nekje so na levi, drugje na desni) ali s tem, da grem samo na 3 DIN letve v celi omarici ali kaj tretjega?

Hvala za vse koristne nasvete.

Priložene datoteke
.jpg   P1070016.JPG (Velikost: 218,85 KB / Prenosi: 802)
Avtomatske varovalke vseh proizvajalcev so tipske in po obliki enake. Razlikujejo se morda le po višinah priključnih kontaktov, pri nekaterih so (lahko, pa spet ne vedno) nižje, pri drugih obratno. Po višinah se razlikujejo vsega za kak milimeter, kar pa tvoje težave ne bo rešilo. Tebe muči premajhen razmak med DIN vodili, zaradi česar na varovalke ne moreš (oziroma ne boš zmogel) zmontirati trifaznih zbiralk. Tale razdelilnik boš lepo razkopal v celoti, seveda bo potrebno odklopiti glavne varovalke. DIN vodila boš pobral dol omarico "preračunal" v triredno (trivrstno) varianto varovalk. V eno vrsto boš spravil vsaj 18 varovalk (preračunano iz razmerja varovalk tvoje slike), torej boš dobil prostora za prenapetostno zaščito (4M), diferencialno stikalo FID (4M), glavno stikalo-obstoječi ES68 (3M), ostane ti prostora za še najmanj 43 varovalk. KZS (30mA zaščitna stikala) pa so že dolgo časa na razpolago tudi v enomestni (1M) izvedbi in ne le dvomestni (2M). Ob tej predelavi pa boš dobil več kot dovolj prostora med vrstami tako za montažo zbiralk, kot tudi prostora za prste ob vezavi vodnikov v varovalke. Ostati ga mora tudi za PEN zbiralke tako na vrhu kot na dnu omarice. Pa še za tvoj Balcom domofon (ali kateri drugi), prostora popolnoma dovolj.

Takole bi moralo izgledat:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3J/s0/YCwmRAd/p1070016unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3J/s0/YCwmRAd/p1070016unichr("46")jpg[/img][/url]
Sem malo počakal, da najprej odgovori @arbajter., ker eno je nekaj narisati na papir, drugo pa v praksi izdelati. V celoti je potrdil moje menje (jaz celo mislim, glede na dimenzije EZN podnožij, da je možno v eno vrsto vgraditi 20 enopolnih IO), da je v omarici več kot dovolj prostora. Je pa potrebno dejansko omarico povsem razvezati. Ne zdi pa se mi smotrno dolgoročno odlagati zamenjave EZN varovalk.
Poleg tega, če boš vgradil FID stikalo, potem glavnega stikala ne potrebuješ.
Najlepša hvala obema !
Hišni priključek je 3x20A.
Torej delitev na 3 vrste, pri čemer bodo varovalke za posamezne porabnike samo v zgornjih dveh. Da, glavno stikalo gre ven, nadomeščal ga bo FID.
V spodnji vrsti bo pri odstranjenem domofonu prostora samo za prenapetostno (4 mesta), potem FID 0.3A (4 mesta), nadalje sem nameraval dati 3 fazno avtomatsko 3x20A tip C (3 mesta - upam, da bo le-ta prej "prijela", kot glavne pancer varovalke?), naprej pa v isti vrsti še števec po fazah (3 mesta).

V zgornjih dveh vrstah pa kot pravita 3 fazna zbiralka in varovalke po fazah L1L2L3..... v isti vrsti.
Kabli so trdožilni, tako, da je redukcija na dve vrsti verjetno edini način, ki pride
v poštev.
LP
Citat:nadalje sem nameraval dati 3 fazno avtomatsko 3x20A tip C (3 mesta - upam, da bo le-ta prej "prijela", kot glavne pancer varovalke?),
To je želja in upanje. Upanje, pravijo umre zadnje. V tvojem primeru žal ne bi preveč upal, po vsej verjetnosti ti bo izklopil tako inštalacijski odklopnik, kot pregorela obračunska varovalka. Nekoliko več možnosti bi imel z B karakteristiko IO.
Sicer res ne vem, zakaj je tako popularno vgrajevati C- karakteristike IO, saj smo tudi včasih pri varovalkah s taljivo žico, počasne vgrajevali samo po potrebi, ne pa kar avtomatsko. In kolikor mi je znano, delujejo na B-karakteristikah brez problema vsi hišni aprati, vsaj pri meni.
mirator
Tisto se da v praksi ravno tako do pičice enako naredit. Stikalo ES68 sem pustil v "funkciji" zato, ker pač že je tam tudi zato, ker je pri treh izdelanih vrstah več kot dovolj prostora, malce pa tudi zato, ker, - khm, ravno vi, elektro projektanti dostikrat "rišete" ravno to kombinacijo. Jasno pa, da tudi FID stikalo vrši funkcijo glavnega stikala. Le da pri prekoračenju toka preko njega FID pač ne bo izključil, stikalo ES68/25A (oziroma sedanji VS325/25A) pa bodo izklop ob preobremenitvi stikala izvršili. Si pa "zadel" z 20 varovalkami v vrsti. Bi šle v vrsto, vendar bi si s tem močno omejil (zmanjšal) tisti prepotrebni bočni prostor za vertikalno ureditev ožičenja razdelilnika. Neke dva ali tri centimetre mora biti prostora tudi na začetku in koncu vrste varovalk. Pa še zaradi nečesa 18 (ali24, 21,15,12): na ta način si pregledno in skozi celoten razdelilnik ohraniš tisto enotno fazno zaporedje, ko se vsaka prva varovalka v vrsti prične z L1. Vem da je morda nepomembno, vendar pa ti pri kasnejšem risanju enopolnih shem taka drobnarija prihrani prenekatero klikanje v tistem autocadu. Tu mislim, da se boš strinjal z menoj.

Robus:
Kje se nahajajo enopolne in kje tripolne varovalke je čista traparija. Oziroma neka delitev na vrsto z enofaznimi in trifaznimi porabniki. Bolj smiselna je delitev na del z močjo (močnimi porabniki) in del z razsvetljavo, ter morda na koncu še tisti del za komunikacije, protivlom, video nadzor, domofon, če jih imaš. Ali pa delitev po prostorih, ko pričneš z zlganjem domin (varovalk) po prostorih, npr.vhod, hodnik, stopnice, prostor ta, prostor ta,...In ko kam pade tripolna varovalka je v bistvu čisto vseeno. Način zlaganja domin pa narekuje katerikrat sam način izvedene instalacije in pa trenutni navdih štromarja.

L.P. obema.
Citat: Jasno pa, da tudi FID stikalo vrši funkcijo glavnega stikala. Le da pri prekoračenju toka preko njega FID pač ne bo izključil, stikalo ES68/25A (oziroma sedanji VS325/25A) pa bodo izklop ob preobremenitvi stikala izvršili.
VS325/25A ni zaščitno, ampak je ločilno bremensko stikalo, tako da ne izklaplja niti pri preobremenitvi niti pri kratkem stiku.
Citat:ker, - khm, ravno vi, elektro projektanti dostikrat "rišete" ravno to kombinacijo.
Smo risali, ker včasih se FID ni smel uporabljati kot glavno stikalo (vzrok, povsem birokratska odločitev).
Citat:VS325/25A ni zaščitno, ampak je ločilno bremensko stikalo, tako da ne izklaplja niti pri preobremenitvi niti pri kratkem stiku.
Imaš prav. Mi je zmanjkalo pepela, sem ustrelil kapitalca. Kozla. Skrajni cajt da spokam u penzijo... Big Grin
Ne sekiraj se. Kozla se da vedno vstreliti. Res pa je, da imajo pri tem največje veselje tisti, ki kozle stalno streljajo, pa se tega ne zavedajo.
Iskanje po temi